Αυλαία από την Πέμπτη έως τις 30 Μαΐου, για την 16η Πανεπιστημιάδα Θεάτρου, το μεγαλύτερο θεσμό φοιτητικού θεάτρου στην Ελλάδα, που διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω covid.

Με εξαιρετικές παραστάσεις φοιτητικών ομάδων από Πανεπιστήμια από όλη την Ελλάδα αλλά και εξαιρετικού ενδιαφέροντος θεματολογικά σεμινάρια από σπουδαίους ανθρώπους του πολιτισμού ξεκινά αύριο το απόγευμα η μεγάλη γιορτή πολιτισμού στις Σέρρες.

«Για 16η χρονιά η Πανεπιστημιάδα Θεάτρου και οι Σέρρες γίνονται για πέντε ημέρες τόπος συνάντησης για φοιτητικές πανεπιστημιακές θεατρικές ομάδες από την Ελλάδα και μετατρέπονται σε εργαστήριο τέχνης και πολιτισμού καθώς διακεκριμένες προσωπικότητες του Θεάτρου και της συγγραφής θα παραδώσουν βιωματικά σεμινάρια», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, τονίζοντας ότι ο μοναδικός αυτός θεσμός άντεξε κόντρα στην πανδημία, που επέφερε βαρύ πλήγμα στον πολιτισμό και στη δράση των πανεπιστημιακών θεατρικών ομάδων.
«Στόχος μας στον Δήμο Σερρών και στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στη μετά – covid εποχή είναι όχι απλά να κρατήσουμε ζωντανό αλλά να ενισχύσουμε και να εμπλουτίσουμε περαιτέρω τον θεσμό και να τοποθετήσουμε τις Σέρρες και την Πανεπιστημιάδα Θεάτρου στον ευρωπαϊκό χάρτη των σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων», υπογράμμισε ο κ. Χρυσάφης.
Στα σχέδια ενίσχυσης του θεσμού της Πανεπιστημιάδας Θεάτρου από την επόμενη χρονιά αναφέρθηκε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών Γιώργος Ανδρέου.
«Η Πανεπιστημιάδα Θεάτρου, ο θεσμός του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ με την επιτυχημένη μακρόχρονη διαδρομή, δίνει βήμα σε θεατρικές φοιτητικές ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε να παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους, να γνωριστούν με την πόλη και τους ανθρώπους της, να συνδεθούν με τον τόπο μας και να γίνουν φίλοι και σύμμαχοι μας», σημείωσε ο κ. Ανδρέου.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σάββας Ρίζος επισήμανε:
«Η παρουσία νέων ανθρώπων στον τόπο μας και η αφιλοκερδής προσφορά του καλλιτεχνικού τους έργου στους συμπολίτες μας, μας δίνουν χαρά και αισιοδοξία και ενισχύουν την προσπάθεια μας ως προς την ανάδειξη του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών σε πολυσύνθετο, δημιουργικό, υψηλού κύρους πολιτιστικό οργανισμό, με πανελλήνια εμβέλεια. Έτσι ώστε να συμβάλει στην πολυδιάστατη ανάπτυξη μας πόλης και του νομού μας».
Στις 8.30 το βράδυ στα ΑΣΤΕΡΙΑ θα γίνει η τελετή έναρξης της 16ης Πανεπιστημιάδας.

Πρόγραμμα Παραστάσεων:

Αύριο Πέμπτη στις 9.15 το βράδυ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών ,θεατρική ομάδα MALE DI LUNA , στην κεντρική σκηνή θα παρουσιάσει το έργο «Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ» του Παύλου Μάτεσι.

πολΤην Παρασκευή στις 9.15 το βράδυ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , Τμήμα Θεάτρου, Θεατρική Ομάδα BLOOM παρουσιάζει το έργο «OΝΕΙΡΟ ΣΤΟ ΚΥΜΑ» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Το Σάββατο στις 9 το βράδυ από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσιάζεται ΚΑΤΑΡΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ»-Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ μια παράσταση εμπνευσμένη από τα αντίστοιχα δραματικά έργα του Σοφοκλή και του Ευρυπίδη.

Την Κυριακή στις 8 το βράδυ θα γίνει προβολή κινηματογραφικού υλικού από τη διεθνή Πανεπιστημιάδα Θεάτρου με τίτλο «ΑΠΟ ΤΟ ΧΤΕΣ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ…» Αφιέρωμα στα 15 χρόνια της Διεθνούς Πανεπιστημιάδας.

Τη Δευτέρα στις 9 το βράδυ από το ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ,Τμήμα Μουσικών Σπουδών , Θεατρική Ομάδα «Τα καβουράκια» την παράσταση «ΕΝΑ ΜΠΑΓΛΑΜΑΔΑΚΙ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ»
Η Ελληνική ιστορία του πρώτου μισού του 20ου αιώνα μέσα από το Λαϊκό τραγούδι

ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ βασισμένη στο βιβλίο «Ένα ταξίδι στο Ρεμπέτικο για μικρούς και μεγάλους» ΤΩΝ ΓΚΑΙΗΛ ΧΟΛΣΤ-ΓΟΥΑΡΧΑΦΤ ΚΑΙ ΖΩΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ.

Σεμινάρια – Εργαστήρια στη Μικρή Σκηνή ΑΣΤΕΡΙΑ
Στο πλαίσιο της 16ης Πανεπιστημιάδας ξεκινούν τα σεμινάρια όπου σπουδαίοι εισηγητές από το χώρο του πολιτισμού θα δώσουν τα «φώτα» τους στους συμμετέχοντες.
Αύριο Πέμπτη από τις 7 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ανοιχτό προς το κοινό, σεμινάριο με τον Συγγραφέα Θόδωρο Γρηγοριάδη με θέμα κοινό «Το φοιτητικό θέατρο στην Θεσσαλονίκη της Μεταπολίτευσης (1974-78) και η μυθοπλαστική του αναπαράσταση στο μυθιστόρημα “Το Παρτάλι” του Θεόδωρου Γρηγοριάδη».

Την Παρασκευή από 5 το απόγευμα έως τις 7.30 Βιωματικό σεμινάριο ανοιχτό προς το κοινό «Επικοινωνία, έκφραση, συναίσθημα» με εισηγητή τον ηθοποιό Χαράλαμπο Παυλίδη.

Το Σάββατο από τις 11 το πρωί έως τη 1.30 το μεσημέρι , σεμινάριο ανοιχτό προς το κοινό με θέμα «Πώς γράφουμε;» με εισηγητή τον συγγραφέα, ποιητή και μεταφραστή Κώστα Κουτσουρέλη.
Την Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι , βιωματικό σεμινάριο με 20 συμμετέχοντες & 20 θεατές και θέμα «Η τέχνη του Μιούζικαλ: Το πάντρεμα 3 παραστατικών τεχνών στην πραγμάτωση του» . Εισηγητές τον συνθέτη, συγγραφέα Γιώργο Ανδρέου και τον ηθοποιό, χορογράφο Αστέριο Πολυχρονίδη.

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Δέσποινα Γιαννακίδου

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Διαβάστε επίσης: