Στο πλαίσιο του σχεδιασμού αναβάθμισης των ελεγχόμενων δομών προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και της περιοδείας του σε Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης επισκέφθηκε, πραγματοποιώντας αυτοψία, τις Δομές φιλοξενίας σε Σέρρες και Σιντική.

Στην ελεγχόμενη Δομή προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στις Σέρρες ο κ. Καιρίδης συναντήθηκε με τους Βουλευτές Αναστάσιο Χατζηβασιλείου και Θεόφιλο Λεονταρίδη, τη Δήμαρχο Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα και τη διοικήτρια της Δομής Δήμητρα Παναγιωτάκη αφού όπως είπε ο κ. Καιρίδης το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα βρίσκεται πάντοτε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες για να υπάρχει μια καλή συνεργασία ενώ στόχος είναι να τις αφουγκραστεί για να προχωρήσει ο σχεδιασμός των αναβαθμίσεων των δομών, της αύξησης των κλινών, όπου υπάρχει δυνατότητα, λόγω των αναγκών που πιθανώς να προκύψουν από το ρευστό διεθνές περιβάλλον με τους πολέμους αυτήν την περίοδο.

Ο κ. Καιρίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης της δομής των Σερρών υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει παρθεί κάποια επίσημη απόφαση ενώ τόνισε ότι την περίοδο που η χώρα βαδίζει προς τις Ευρωεκλογές κυκλοφορούν πολλά fake news και το μεταναστευτικό είναι ένα εύφορο πεδίο για «κάθε καραγκιόζη και κάθε τσαρλατάνο» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για τη δομή φιλοξενίας των Σερρών ο υπουργός σημείωσε ότι :«είναι μία δομή που λειτουργεί εξαιρετικά σε όλα τα επίπεδα, και στη γρήγορη, ταχεία διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου και στην προμήθεια των δικαιολογητικών, διαβατηρίων και όλα αυτά που χρειάζονται. Είναι μία δομή κοντά σε αστικό κέντρο ώστε να υπάρχει πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες, την εκπαίδευση που μας ενδιαφέρει, αλλά είναι και μία δομή που δίνει πολλούς εργαζόμενους».

«Εμείς δεν θέλουμε επιδοματική πολιτική, δεν θέλουμε επιδόματα, αλλά αυτοσυντήρηση» σχολίασε ο κ. Καιρίδης και συμπλήρωσε πως «για το λόγο αυτό δώσαμε δικαίωμα εργασίας από τον δεύτερο κιόλας μήνα στους αιτούντες άσυλο, να δουλεύουν, να προσφέρουν και να ανταποδίδουν στη φιλοξενία που τους παρέχει η χώρα μας σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες, τον διεθνή νόμο άλλα και τον ανθρωπισμό των Ελλήνων».

Για την προσφορά του Νομού Σερρών στο μεταναστευτικό ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι ο Νομός πρόσφερε πολλά στο μεταναστευτικό και το Υπουργείο είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην περιοχή.

«Υπάρχει ένα ειδικό ταμείο αλληλεγύης και δημοτικών τελών για να στηρίζουμε τους τοπικούς δήμους και είμαστε εδώ για να σχεδιάσουμε μαζί με τις τοπικές αρχές νέα έργα ανταποδοτικά υπέρ των τοπικών κοινωνιών» είπε ο κ. Καιρίδης κάνοντας αναφορά στα οφέλη που έχουν οι τοπικές κοινωνίες από την ύπαρξη των δομών προσφέροντας εργασία σε κατοίκους των περιοχών αυτών, παροχή εργατικού δυναμικού αλλά και ανταποδοτικά οφέλη οικονομικού περιεχομένου.

Η περιοδεία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη του στην ελεγχόμενη Δομή προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο Σιντικής όπου είχε μια ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Μητροπολίτη Σιντικής κ.κ. Μακάριο (ο Δήμαρχος Σιντικής βρίσκεται στο εξωτερικό) και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Δομής από τον Διοικητική Βασίλη Νικηφόρου.

«Η δομή είναι σε πολύ καλή κατάσταση, είναι μια σύγχρονη δομή με σωστές υποδομές και με πολύ καλή συνεργασία με την τοπική κοινωνία» είπε στην ΕΡΤ Σερρών ο κ. Καιρίδης. H Δομή προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο Σιντικής λειτουργεί και ως γραφείο υποδοχής εκτοπισθέντων Ουκρανών αλλά και ως κινητή μονάδα καταγραφής ασύλου.

Συνολικά στη Δομή των Σερρών φιλοξενούνται 850 αιτούντες άσυλο από 17 εθνικότητες (περισσότεροι Γιαζίντι Ιρακινοί-551) ενώ στη Δομή Σιντικής 510 αιτούντες άσυλο από έντεκα εθνικότητες (Αφγανιστάν, Παλαιστίνη, Συρία, Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό κ.α).

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Βασίλης Αναστασιάδης

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Διαβάστε επίσης: