serreslife

7 εκ ευρώ δόθηκαν από το Υπουργείο ανάπτυξης το 2012 μόνο για την ενίσχυση του ανατολικού αναχώματος της λίμνης Κερκίνης. Παράλληλα προωθήθηκε απόφαση διάθεσης πίστωσης 3.7 εκ ευρώ ενώ διατέθηκαν από το ίδιο Υπουργείο στο διάστημα 2009-2012 το ποσό των 45 εκ ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πολλά από αυτά σύμφωνα με εσωτερικό κοινοβουλευτικό έλεγχο δόθηκαν στο Νομό Σερρών.

Με σειρά ερωτήσεων της Βουλευτού Μαρίας Κόλλιας Τσαρουχά τον Ιούνιο του 2012 προς τα Υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Εξωτερικών προκύπτει το γεγονός ότι παρά το ότι δόθηκαν κονδύλια για την αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής κατάσταση κυρίως για τα παραλίμνια χωριά του Νομού Σερρών προκύπτει ότι η αντιπλημμυρική θωράκιση του Στρυμόνα και της λίμνης Κερκίνης, δεν είναι ούτε η στοιχειώδης. Όσον αφορά μάλιστα το τελευταίο Υπουργείο Εξωτερικών η κ. Κόλλια με ερώτησή της ζητούσε ως αναγκαία την σύναψη και υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας που να ρυθμίζει την επάρκεια των νερών του ποταμού Στρυμόνα.

Με απάντηση του ο Υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας απαντούσε στην κ. Κόλλια στις 30/7/2012 ότι η υπάρχουσα κοινοτική νομοθεσία που είναι δεσμευτική για τις δύο χώρες και το υφιστάμενο διμερές θεσμικό πλαίσιο παρέχουν αρκετά εργαλεία για την διασφάλιση της επάρκειας των υδάτων. Υπογράμμιζε μάλιστα ότι απαιτείται για την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας η ενδεχόμενη εξειδίκευση της σε διμερές επίπεδο.

Από μία σειρά απαντήσεων από τα άλλα Υπουργεία και μέριμνα και χρηματοδότηση υπήρξε προς τον αρμόδιο φορέα «Περιφέρεια» εντούτοις σήμερα σχεδόν τρία χρόνια μετά, από συσκέψεις επί συσκέψεων, η κρισιμότητα του προβλήματος παραμένει. Ελπίζουμε έστω στο παρά πέντε να υπάρξει σοβαρότητα και στοιχειώδης ωριμότητα από τους ιθύνοντες πριν έρθουμε αντιμέτωποι με φαινόμενα ανεπανόρθωτα.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες ενός ανησυχητικού φαινόμενο το οποίο θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί εδώ και μία τετραετία αποφασιστικά εντούτοις δεν έγινε στην ουσία το παραμικρό για να μας θωρακίσει. Οι συνεχείς προσχώσεις με φερτά υλικά και η απουσία ολοκληρωμένου έργου για την αντιμετώπιση του ανησυχητικού φαινόμενου και κυρίως το γεγονός ότι η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει απειλητικά πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο για απώλειες όχι μόνο των καλλιεργειών και των απουσιών αλλά και ανθρώπινων ζωών σ αυτές τις κρίσιμες περιοχές. Το γεγονός ότι ανακοινώνονται μέτρα στοιχειώδη ή ημιτελή που σχετίζονται με τις διαρροές στο ανάχωμα και στο φράγμα Λιθοτόπου σε συνδυασμό με τα προβλήματα ευστάθειας και τα προβλήματα υπερχείλισης κατάντη του ποταμού Στρυμόνα, χωρίς να υλοποιούνται με υπευθυνότητα προβληματίζει και θέτει στην ουσία ακόμη και σε προοπτική αφανισμού.

Διαβάστε επίσης:


DEYAS

swa

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 301 επισκέπτες