Προσπαθώντας να συλλέξουμε πληροφορίες για τις άμεσες υγειονομικές ανάγκες που υπάρχουν στις Περιφερειακές Ενότητες της Κ. Μακεδονίας, στις οποίες θα μπορούσε να σταθεί αρωγός η Περιφέρεια, αναφέρουμε την περίπτωση της Π.Ε. Σερρών.

Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, η κατάσταση στο νοσοκομείο της πόλης είναι οριακή, ενώ τις τελευταίες ημέρες παραμένει σταθερός ο αριθμός των νοσηλευομένων: 125 με 145 διαθέσιμες κλίνες covid-19. Η ΜΕΘ έχει 14 κλίνες που έχουν καταληφθεί όλες από διασωληνωμένους ασθενείς, ενώ γίνεται προσπάθεια να προστεθούν άλλες 2-3 κλίνες σε χώρους των χειρουργικών θαλάμων. Καθημερινά καταγράφονται 5 με 7 απώλειες ασθενών, οι οποίοι προέρχονται από απλές κλίνες covid-19 και πρόκειται κυρίως για άτομα μεγάλης ηλικίας, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική ενίσχυση του προσωπικού του νοσοκομείου, εκτός από 7 ιατρούς και 15 περίπου νοσηλευτές που μετακινήθηκαν από τα Κέντρα Υγείας της Π.Ε. Σερρών. Ο αριθμός του εξειδικευμένου προσωπικού στη ΜΕΘ είναι ο ίδιος που ήταν όταν είχε έξι κλίνες. Την ίδια στιγμή, 15 περίπου άτομα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκονται σε καραντίνα. Ελλείψεις υπάρχουν και στο βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες).

Δυστυχώς, κρούσματα υπάρχουν και στα γηροκομεία της πόλης Σερρών και Σιδηροκάστρου. Μετά τη διάθεση ορισμένων κλινών από την κλινική Ευθυμίου, δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες κλίνες για επίταξη σε ιδιωτικές δομές. Η έλλειψη πρωτογενών μονάδων υγείας είναι αισθητή, καθώς οι άνθρωποι που ασθενούν δεν ξέρουν που να απευθυνθούν.

Η Περιφέρεια δεν χορηγεί δωρεάν τεστ για όσους υπαλλήλους της έχουν νοσήσει, πριν αυτοί επιστρέψουν στην υπηρεσία τους. Σημειώνουμε ότι ο δήμος Σερρών έχει αγοράσει και rapid και μοριακά τεστ.
Σημαντική βοήθεια από την Περιφέρεια προς την πόλη των Σερρών θεωρούμε ότι θα ήταν:

  • Η ενίσχυση του νοσοκομείου με φόρμες και φορητούς αναπνευστήρες.
  • Η παροχή αντισηπτικών και μέτρων προσωπικής προστασίας στους υπαλλήλους της Περιφέρειας, όπως και η χορήγηση δωρεάν τεστ για όσους έχουν νοσήσει.
  • Η τοποθέτηση πλεξιγκλάς σε γραφεία με πολλούς υπαλλήλους ή υπαλλήλους που εξυπηρετούν κοινό.
  • Η δημιουργία χώρων για τη διενέργεια τεστ (δομές covid), σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
  • Η δημιουργία πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας, σε χώρους που θα μπορούσε να παραχωρήσει η Περιφέρεια, ώστε να νοσηλεύονται ασθενείς με ήπια συμπτώματα και όσοι βρίσκονται σε στάδιο αποθεραπείας.

Καλούμε τη διοίκηση της Περιφέρειας να προβεί σε άμεση υποστήριξη του Νοσοκομείου Σερρών, σε παροχή υλικοτεχνικής υποδομής για τους υπαλλήλους που εργάζονται στις υπηρεσίες της και σε υποστήριξη της πρωτοβάθμιας υγείας. Ας τεθεί η ενίσχυση του υγειονομικού τομέα σε μεγαλύτερη προτεραιότητα από την ενίσχυση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας…

"Κοιτάμε Μπροστά" στην Κεντρική Μακεδονία

Διαβάστε επίσης:

  • Π.Ε. Σερρών: Σε ετοιμότητα για τον χιονιά Καθόλα έτοιμη για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων, που πιθανόν να προκύψουν, από χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις κατά τη φετινή χειμερινή περίοδ...