serreslife

Σ. Κοτσαμπάς: «Έχουμε στοιχεία για αύξηση στα κρατικά έσοδα»

Αντιδράσεις στο χώρο της εστίασης πρόκειται να προκαλέσει η ενδεχόμενη επαναφορά του ΦΠΑ στο 23% για τα προϊόντα που από τον περασμένο Αύγουστο είχαν τεθεί στο καθεστώς του 13%. Οι εστιάτορες επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο για τις επιχειρήσεις τους, τους καταναλωτές, αλλά και το ίδιο το Κράτος. Όπως υποστήριξε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ και μέλος της ομοσπονδίας Εστιατόρων, Σωτήρης Κοτσαμπάς, τα έσοδα του Κράτους με το ΦΠΑ στο 13% έχουν αυξηθεί, κατά συνέπεια «δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να γυρίζουμε στο 23%».

Σενάρια επαναφοράς ΦΠΑ στο 23% για την εστίαση

Την επαναφορά του ΦΠΑ στο 23% για ό,τι σερβίρεται στα εστιατόρια και τα καφέ, μελετούν στην τρόικα, θεωρώντας ότι το μέτρο της μείωσης στο 13% δεν απέδωσε τα αναμενόμενα οφέλη στην αγορά, τους καταναλωτές και κυρίως, τα έσοδα του Κράτους. Το ρεπορτάζ από τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών, αναφέρει ότι η τρόικα έθεσε το θέμα της επαναφοράς στην ελληνική πλευρά, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις, κατ’ αρχήν της ίδιας της Κυβέρνησης.
Τούτο, διότι στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης θεωρούν ότι τα στοιχεία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή το μέτρο της μείωσης στο 13% ωφέλησε στην κατεύθυνση της στόχευσης που δεν είναι άλλη από την αύξηση των εσόδων. Άλλωστε, επ’ αυτού είχαν επιχειρηματολογήσει πριν τη λήψη του μέτρου, τον περασμένο Αύγουστο, λέγοντας πως τα οφέλη θα επέλθουν:
-    Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που θα αυξήσουν τους τζίρους τους,
-    Για τους καταναλωτές που θα έχουν φθηνότερες επιλογές και κυρίως,
-    Για το ίδιο το Κράτος που θα εισπράττει περισσότερα από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που ως εκείνη τη στιγμή δεν καταβάλλονταν ικανοποιητικά με αποτέλεσμα να μετακυλύουν το πρόβλημα στα ταμεία.

Κοτσαμπάς: «Παιχνίδια των ΜΜΕ»

Οι αντιδράσεις των εστιατόρων στο άκουσμα της είδησης, προφανώς και ήταν αρνητικές. Σε σχετικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Σωτήρης Κοτσαμπάς έκανε λόγο για «επικοινωνιακά παιχνίδια των ΜΜΕ», υποστηρίζοντας πως ο ίδιος -ως μέλος της πανελλήνιας ομοσπονδίας Εστιατόρων- είναι σε θέση να γνωρίζει την ύπαρξη στοιχείων που πιστοποιούν ότι «το Κράτος έχει αυξήσει τα έσοδά του με τη μετάβαση στο 13% του ΦΠΑ».
Μάλιστα, έκανε ένα βήμα παραπέρα εκφράζοντας την άποψη ότι «θέμα επαναφοράς στο καθεστώς του 23% δεν έχει τεθεί από την τρόικα. Ως ομοσπονδία δεν είχαμε καμία τέτοια ενημέρωση, πολύ περισσότερο επισήμως».
Σχολιάζοντας, δε, μια ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη, είπε χαρακτηριστικά: «Όπως μας έδωσαν και βάλαμε τα αυτοκόλλητα για τις φθηνότερες τιμές στα καταστήματά μας με τη μείωση του ΦΠΑ, αν τον επαναφέρουν στο 23% θα πρέπει να μας δώσουν άλλα που θα ενημερώνουν τους καταναλωτές για αύξηση στις τιμές. Θα φτάσουμε να πουλάμε στις Σέρρες 3,5 ευρώ το σάντουιτς και 9,90 τη μερίδα σουβλάκια, όπως γίνεται στην Αθήνα».

Θα επιμείνει η Κυβέρνηση

Πάντως, το ρεπορτάζ από τις διαπραγματεύσεις με τους τροϊκανούς αναφέρει πως το οικονομικό επιτελείο πρόκειται να επιμείνει υπέρ της διατήρησης του ΦΠΑ στο 13% για την εστίαση. Μάλιστα, λέγεται ότι τα θετικά στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για να πείσουμε τους δανειστές σε αντίστοιχες μειώσεις σε άλλα αγαθά, όπως το πετρέλαιο.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, από την αρχή το μέτρο είχε ημερομηνία λήξης, δηλαδή έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Στους καφέδες

Την ίδια ώρα, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται ένταξη στο καθεστώς του 13% από 23% για καφέδες, ροφήματα σοκολάτας και κάθε είδους αφεψήματα (όπως τσάι, χαμομήλι κλπ.) τα οποία παρασκευάζονται κατόπιν παραγγελίας του πελάτη και διατίθενται μέσω κατ’ οίκον μεταφοράς (το γνωστό «ντιλίβερι»). Σε αυτή την περίπτωση, η τροπολογία αναφέρει ότι η μείωση θα είναι διαρκής και όχι σε πειραματικό στάδιο, όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση.

Διαβάστε επίσης:


swa

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 240 επισκέπτες