serreslife

Αντιδράσεις και του φαρμακευτικού συλλόγου Σερρών.

Την απόσυρση του εισιτηρίου 25 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας αποφάσισε η κυβέρνηση, την ίδια ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η καταβολή ενός ευρώ ανά συνταγή στα φαρμακεία. Η κατάργηση του εικοσιπεντάευρου κρίθηκε ως θετική από τους φορείς της υγείας που έκαναν λόγο για ένα «άδικο μέτρο». Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί αντιδρούν για το ευρώ ανά συνταγή, υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι εξ ίσου άδικο.

Αποσύρθηκε το 25ευρο εισιτήριο στα νοσοκομεία
Τέθηκε σε ισχύ το ευρώ ανά συνταγή στα φαρμακεία

Αποσύρθηκε το μέτρο του εισιτηρίου είκοσι πέντε ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, μετά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Η είδηση έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από τους περισσότερους φορείς της υγείας, καθώς το μέτρο εξ αρχής είχε χαρακτηρισθεί κοινωνικά άδικο.
Ήδη από χθες το πρωί, ο διοικητής του νοσοκομείου Σερρών Γρηγόρης Ευσταθιάδης έδωσε εντολή να μην εισπράττεται το εισιτήριο από τους ασθενείς. Όσο για την ουσία της κυβερνητικής απόφασης δήλωσε αναρμόδιος να την κρίνει, απλώς οφείλει να την εφαρμόσει.

«Ανακούφιση»

«Είναι μεγάλη ανακούφιση γιατί αν αναλογιστείτε έναν που έχει μείνει άνεργος, δεν έχει να αντεπεξέλθει στα βασικά, να του ζητάνε κι ένα εικοσιπεντάευρο για να εισαχθεί στο νοσοκομείο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Σερρών Γιάννης Αγοραστός.
«Οι συνδικαλιστές», πρόσθεσε, «το είχαμε θέσει το ζήτημα εδώ και αρκετούς μήνες, με επαφές και έγγραφα στο υπουργείο. Από την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε μεγάλη αντίδραση του κόσμου, γιατί το μέτρο ήταν άδικο. Στο νοσοκομείο μας έγιναν κάποιες εισπράξεις που προκάλεσαν αναστάτωση στους πολίτες».
Να σημειωθεί ότι το πεντάευρο ισχύει για τις εξετάσεις, όμως οι συνδικαλιστές αντιδρούν και σε αυτό, υποστηρίζοντας ότι το αγαθό της υγείας πρέπει να παρέχεται δωρεάν.

Ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ

Πολιτικά, στο ΠΑΣΟΚ θεώρησαν δικαίωση την τελική κατάληξη, καθώς οι βουλευτές του κόμματος του κ. Βενιζέλου ήταν που άσκησαν τη μεγαλύτερη πίεση προς τον υπουργό Υγείας, ώστε να αποσυρθεί το συγκεκριμένο μέτρο.
Άλλωστε, ο κ. Βενιζέλος ήταν αυτός που έσπευσε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για την εξέλιξη, σημειώνοντας ότι «το θέμα λύθηκε με το σωστό τρόπο».
Βεβαίως για να συμβεί αυτό, έπρεπε να επιλεγεί ισοδύναμο μέτρο που θα διασφαλίζει τα αντίστοιχα έσοδα στο κράτος. Τελικά, επελέγη το τέλος των πέντε λεπτών του ευρώ, σε κάθε πακέτο τσιγάρα ή καπνού.

Ένα ευρώ η συνταγή

Εν τω μεταξύ, μπορεί το μέτρο του εισιτηρίου 25 ευρώ στα νοσοκομεία να αποσύρθηκε από την κυβέρνηση, όμως χθες τέθηκε σε ισχύ το μέτρο καταβολής ενός ευρώ ανά συνταγή από τους ασφαλισμένους προκειμένου να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, από το μέτρο εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες που αναγκάζονται να εκτελούν συνταγές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν οι φαρμακοποιοί που θα κληθούν να εισπράττουν το ευρώ ανά συνταγή, με τον πρόεδρο του φαρμακευτικού συλλόγου Σερρών Αργύρη Ρόντση να δηλώνει: «Την ίδια μέρα που αποσύρθηκε το εικοσιπεντάευρο των νοσοκομείων, ξεκίνησε η καταβολή ενός ευρώ ανά συνταγή στα φάρμακα. Θα μπορούσε και εδώ να υπάρξει κυβερνητική στροφή γιατί το μέτρο είναι εξ ίσου άδικο».
Εξηγώντας, τόνισε ότι «δεν μπορεί να ζητάς ένα ευρώ από ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν καν τη συμμετοχή τους», ενώ πρόσθεσε ότι «το μέτρο θα πλήξει κυρίως τα ζευγάρια ηλικιωμένων που ενδέχεται να αναγκαστούν να πληρώνουν δέκα ευρώ το μήνα (ανάλογα με τις συνταγές) πέρα από τα χαράτσια που ήδη υποχρεούνται να καταβάλουν».

Διαβάστε επίσης: