serreslife

Τα Χριστούγεννα είναι αδιαμφισβήτητα η αγαπημένη γιορτή των παιδιών και στα καταστήματα παιχνιδιών παρατηρείται αυτές τις ημέρες συνωστισμός στους διαδρόμους. Επειδή οι περισσότεροι από εμάς θα βρεθούμε μπροστά σε κάποιο ράφι παιχνιδιών, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι η επιλογή τους δεν είναι …παιχνίδι! Παρόλο που δεν υπάρχει «κανόνας» για την επιλογή ενός παιχνιδιού, η Ε.Π.ΚΑ.Σ. στην προσπάθειά της να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει σωστά τους καταναλωτές, απαντά στις πιο συχνές και κρίσιμες ερωτήσεις που αφορούν στην ορθή επιλογή παιχνιδιών.

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος πριν αγοράσει ένα παιχνίδι;

Κατά την επιλογή του παιχνιδιού, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη την ηλικία και το νοητικό επίπεδο του παιδιού για το οποίο προορίζεται. Το παιδί να παίζει πραγματικά με αυτό, να είναι κατασκευασμένο από υλικά καλής ποιότητας και με ευχάριστα χρώματα, να του κεντρίζει το ενδιαφέρον, να καταλαβαίνει τη χρησιμότητά του, να του αναπτύσσει δεξιότητες και να ενθαρρύνει την φαντασία και την δημιουργικότητα του. Μια άλλη παράμετρος είναι η επιθυμία του ίδιου του παιδιού, που μπορεί να είναι μέσα σε «λογικά» πλαίσια, μπορεί όμως οι απαιτήσεις που έχει να είναι μη εφικτές είτε γιατί αυτό που ζητάει είναι πολύ ακριβό, είτε γιατί είναι κακής ποιότητας, ή γιατί δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία του.

 Τι πρέπει να προσέξουμε στη συσκευασία;

Είναι αναγκαίο το παιχνίδι το οποίο επιλέγουμε να έχει οπωσδήποτε ετικέτα με οδηγίες στα ελληνικά (είναι άλλωστε υποχρεωτικό από τη νομοθεσία). Οι προειδοποιητικές ετικέτες παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο χρήσης του παιχνιδιού, τις ηλικίες για τις οποίες είναι ασφαλές και αν απαιτείται επίβλεψη κατά τη χρήση ή τη συναρμολόγησή του.

Ποια παιχνίδια πρέπει να αποφεύγουμε;

Στα πολύ μικρά παιδιά δε θα πρέπει να δίνονται παιχνίδια με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Τμήματα που μπορούν να αφαιρεθούν και να χωρέσουν στο στόμα, τη μύτη ή το αυτί ενός παιδιού
  • Εκτεθειμένα καλώδια και εξαρτήματα που υπερθερμαίνονται
  • Χρώματα που περιέχουν μόλυβδο
  • Τοξικά υλικά
  • Εύθραυστα τμήματα
  • Αιχμηρά σημεία ή άκρες
  • Γυάλινα ή λεπτά εξαρτήματα
  • Ελατήρια ή γρανάζια που θα μπορούσαν να τρυπήσουν τα δάχτυλα

Ποια θεωρούνται ασφαλή παιχνίδια;

Καλό είναι να προτιμούμε παιχνίδια που φέρουν το σήμα CE, που πιστοποιεί ότι για την κατασκευή τους έχουν τηρηθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφάλεια του χρήστη. Στο βαθμό που τηρούνται αυτές οι προδιαγραφές, τα παιχνίδια της αγοράς, με τις επιφυλάξεις και προϋποθέσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στην κάθε περίπτωση, είναι ασφαλή. Προσέξτε ιδιαίτερα τα παιχνίδια με το απαγορευτικό σύμβολο, το οποίο μέσα σε κύκλο φέρει την ένδειξη 0-3 CE, το οποίο σημαίνει ότι τα παιχνίδια δεν είναι κατάλληλα για παιδιά κάτω των τριών ετών, είτε επειδή περιέχουν ή περιλαμβάνουν μικρά κομμάτια τα οποία μπορεί να τα καταπιεί ένα παιδί με κίνδυνο να πνιγεί.

Τα πρότυπα της CEN (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης) που ασχολείται με τους κινδύνους από τα παιχνίδια και που στη χώρα μας έχουν εκδοθεί με την ευθύνη του ΕΛΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης) καθορίζουν τις γενικές προδιαγραφές που αφορούν:

στις φυσικές και μηχανικές ιδιότητες των παιχνιδιών, στο εύφλεκτο και την τοξικότητα των παιχνιδιών.

Μπορεί ένα παιχνίδι να απειλήσει την ψυχική υγεία ενός παιδιού;

Τα παιχνίδια που απορροφούν όλη την ψυχική ενέργεια ενός παιδιού είναι επικίνδυνα. Όταν δεν αφήνουν στο παιδί χώρο για κάτι άλλο, τότε αυτά τα παιχνίδια μπορεί να γίνουν επαναληπτικά και καταναγκαστικά. Ένα επιθετικό παιχνίδι κάνει κακό, όταν το παιδί παίζει μόνο με αυτό και όλη του η ενέργεια απορροφάται μόνο από αυτό. Τα δημοφιλέστερα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν συνήθως βίαιο περιεχόμενο. Παρόλο που η τιμή τους είναι υψηλή και υπάρχει ένδειξη ότι επιτρέπεται η αγορά τους μόνο στους ενηλίκους οι γονείς πολλών παιδιών σπεύδουν χωρίς κρίση και σκέψη να τα αγοράσουν αγνοώντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Η παρατεταμένη χρήση τέτοιων παιχνιδιών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς και εθισμού που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να καταστήσουν αναγκαία την ιατρική παρακολούθηση και συνδρομή στα παιδιά αυτά.

 Πώς θα ενημερωθούμε για τα επικίνδυνα και ακατάλληλα παιχνίδια;

Πληροφορίες για τα επικίνδυνα και ακατάλληλα παιχνίδια θα βρούμε στο site της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (www.efpolis.gr) , όπου ενημερώνεται συνεχώς για τα παιχνίδια(και άλλα προϊόντα) που αποσύρονται. Επίσης το άγρυπνο μάτι για μη ασφαλή προϊόντα είναι το σύστημα RAPEX (σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών).

Διαβάστε επίσης: