serreslife

Κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά για τη φετινή χειμερινή περίοδο είναι τα πρώτα δείγματα, αναφορικά με τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Το πετρέλαιο ξεκίνησε να διατίθεται την Τρίτη 15 Οκτωβρίου και όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Γιώργος Κοτζάογλου, η τιμή του κινείται γύρω στο 1,28 ευρώ το λίτρο. Επιπλέον, τονίζει ότι και φέτος ο σχεδιασμός δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός, παραδέχεται ωστόσο πως «έγιναν κάποια βήματα προς όφελος του καταναλωτή». Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τι θα ισχύσει σχετικά με το επίδομα θέρμανσης.

Υποτονικά ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Ξεκίνησε την Τρίτη 15 Οκτωβρίου η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, ενώ διευρύνονται τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών στο νομό Σερρών Γιώργο Κοτζάογλου, οι πρώτες παραγγελίες είναι ελάχιστες και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει θεαματικά.
Ο κ. Κοτζάογλου προχώρησε στην εκτίμηση ότι «η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί στο 1 ευρώ και 28 λεπτά. Προσδοκούσαμε χαμηλότερη τιμή, αλλά τις τελευταίες έξι ημέρες το πετρέλαιο της θέρμανσης ανέβαινε καθημερινά. Το 1,28 σήμερα, είναι μια καλή τιμή για τη χώρα, διότι θα ακούσετε τιμές πάνω από 1,30 και 1,35 σε άλλες περιοχές. Υπόψη, πέρυσι στις Σέρρες, ξεκινήσαμε στα 1,32».

«Αν υπήρχε σχεδιασμός…»

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών πρόσθεσε ότι «αν σχεδιαζόταν καλύτερα ο προγραμματισμός, ακούγοντας τις προτάσεις εταιριών, διυλιστηρίων, εμπόρων και πρατηριούχων, θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα και ο κόσμος θα ζεσταινόταν περισσότερο».
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι «θα υπάρξουν και πάλι μειώσεις στις πωλήσεις», εξηγώντας: «Αυτό που έγινε πέρυσι με το λάθος σχεδιασμό επέφερε μια κατάσταση που δεν μπορεί να επανέλθει. Τα εισοδήματα μειώνονται συνέχεια. Και 80 λεπτά να πουλούσαμε φέτος, δεν θα επέλεγε ο κόσμος πετρέλαιο θέρμανσης. Εκτιμώ ότι δεν θα είναι περισσότεροι από τρεις στους δέκα αυτοί που θα το επιλέξουν».
Τέλος, αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης, ο κ. Κοτζάογλου τόνισε ότι «φέτος, άλλαξαν προς όφελος του καταναλωτή, κάποια πράγματα. Η επιστροφή θα είναι φέτος 35 λεπτά. Η τελική τιμή, κατά συνέπεια, θα κυμανθεί περίπου στα 95 λεπτά. Αρκεί βέβαια, ο καταναλωτής να έχει λεφτά από την αρχή για να βάλει πετρέλαιο».

Το επίδομα

Αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών  αναφέρει τα εξής:
«Η Κυβέρνηση, σε σχέση με τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο 2013-2014, με στόχο την ελάφρυνση των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων και την αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, αποφάσισε:
1. Τη διεύρυνση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, προκειμένου να δικαιούνται περισσότεροι συμπολίτες μας το επίδομα, ως εξής:
Εισοδηματικά κριτήρια:
- Άγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ).
- Έγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
- Μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.
Περιουσιακά κριτήρια:
- Άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ).
- Έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 200.000 ευρώ).
- Το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων, διευρύνεται ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000cc, έναντι των 2.000cc που ίσχυε.
2. Την αύξηση του ποσού επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης στα 0,35 ευρώ/λίτρο, από 0,28 ευρώ/λίτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Από το συνδυασμό της διεύρυνσης των ως άνω κριτηρίων, προκύπτει ότι περίπου 580 χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορούν να λάβουν το αυξημένο κατά 25% περίπου επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Για όσους συμπολίτες μας λάβουν το εν λόγω επίδομα η τελική λιανική τιμή ανά λίτρο θα διαμορφωθεί κάτω του ενός ευρώ (1ευρώ/ λίτρο) περίπου, δηλαδή σε ύψος συγκρίσιμο με αυτό που ίσχυε προ της περυσινής εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Παράλληλα, η κυβέρνηση έχοντας πλήρη επίγνωση των προβλημάτων ρευστότητας των ελληνικών νοικοκυριών, προχωρά στη θέσπιση άμεσης προκαταβολής ύψους 25% επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στα λίτρα που δικαιούνται, στους συμπολίτες μας που θα υποβάλλουν με βάση τα κριτήρια αυτά τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η πληρωμή του υπολοίπου ποσού θα διενεργείται τμηματικά με την υποβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους».

Διαβάστε επίσης: