serreslife

Οι επιστήμονες του «Παρατηρητηρίου» υποστηρίζουν ότι η βελτίωση της μεταφορικής υποδομής (που έγινε με την λειτουργία του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας οδού) επηρεάζει άμεσα την κινητικότητα των επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού. Κατά 4,1% ποσοστιαίες μονάδες ανέβηκε ο πληθυσμός στην πόλη των Σερρών, τα τελευταία χρόνια.Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εκτός του Κιλκίς και του Πολυγύρου,τέσσερις ακόμη πόλεις παρουσιάζουν αύξηση: Γιαννιτσά 11,7%, Κατερίνη 9,5%,Αλεξάνδρεια 5,7%, και ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης 2,2%.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν από την τελευταία μελέτη που έκανε το «Παρατηρητήριο» της Εγνατίας οδούΑ.Ε. και αφορά τη μεταβολή πληθυσμού αστικών κέντρων πάνω στον άξονα του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας οδού και ευρύτερα στη ζώνη επιρροής που αυτοκινητόδρομου. Οι επιστήμονες του «Παρατηρητηρίου» υποστηρίζουν ότι η βελτίωση της μεταφορικής υποδομής (που έγινε με την λειτουργία του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας οδού)επηρεάζει άμεσα την κινητικότητα των επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού, και έμμεσα την κινητικότητα του πληθυσμού και, επομένως, συμβάλλει στην αύξηση ή τη μείωση του πληθυσμού μιας περιοχής. Τα αστικά κέντρα αποτελούν τους κυριότερους αποδέκτες των ωφελειών από τη βελτίωση της μεταφορικής υποδομής.Η μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε στο Κιλκίς (29,1%) και η μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού(14,3%) στην Καστοριά.

Ο πληθυσμός μειώθηκε και στην Καβάλα (8,8%), τη Νάουσα (5,1%), τη Βέροια(0,5%) και την Έδεσσα (1,4%), γεγονός που φανερώνει την οικονομική καμπή αυτών των πόλεων.Μεγάλη αύξηση πληθυσμού παρατηρήθηκε τη δεκαετία 2001 2011 και στην Ξάνθη (20,8%) και τον Πολύγυρο (20,3%). Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη όλα τα αστικά κέντρα, εκτός της Καβάλας, παρουσιάζουν αύξηση του πληθυσμού, με πρώτη την Ξάνθη. Η αύξηση στις υπόλοιπες πόλεις της περιφέρειας ήταν για την Ορεστιάδα της τάξης του 19,4%, την Αλεξανδρούπολη 16,3%, την Κομοτηνή14,88% και τη Δράμα 2%.Στην περιφέρεια ΔυτικήςΜακεδονίας παρατηρείταιαύξηση, πλην της Καστοριάς, σε όλες τις πόλεις στηΦλώρινα 18%, στα Γρεβενά11,4%, στην Κοζάνη 8,4%και στην Πτολεμαΐδα 7,2%.Στην περιφέρεια Ηπείρου δύο πόλεις αυξάνουν τον πληθυσμό τους και δύο μειώνουν τον πληθυσμό τους.Συγκεκριμένα, η Πρέβεζα και το πολεοδομικό συγκρότημα Ιωαννίνων αυξάνουν τον πληθυσμό με ποσοστό12,7% και 5,7% αντίστοιχα,ενώ η Άρτα και η Ηγουμενίτσα παρουσιάζουν μείωση του πληθυσμού με ποσοστό 2,25% και 1,3% αντίστοιχα.Στην περιφέρεια Θεσσαλίας,η Λάρισα, η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα αυξάνουν τον πληθυσμό τους με ποσοστά10,3%, 7,8% και 7,5% αντίστοιχα, ο Βόλος αυξάνει τον πληθυσμό του με ποσοστό 1,7%, ενώ ο Τίρναβος μειώνει τον πληθυσμό του με ποσοστό 5,4%.

Διαβάστε επίσης: