serreslife

92% «ναι», αλλά τελικά «όχι».
Ελ. Πάνου: «Υπεύθυνη στάση προ των προσωπικών κινδύνων για τους συναδέλφους»

Κανονικά ξεκινούν σήμερα Παρασκευή, οι πανελλήνιες εξετάσεις, μετά την υπαναχώρηση των καθηγητών που αποφάσισαν την αναστολή της απεργίας τους. Το γεγονός της επίταξης φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή πλεύσης των καθηγητών σχετικά με την κινητοποίηση που είχαν ουσιαστικά προαποφασίσει. Έτσι, ενώ η ολομέλεια των προέδρων ΕΛΜΕ με ποσοστό 92% αποφάσισε θετικά στην απεργία, τελικώς η ΟΛΜΕ εισηγήθηκε να εξετασθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συγκεκριμένη κινητοποίηση, οδηγώντας ουσιαστικά, σε αρνητικό αποτέλεσμα. Κατά συνέπεια, οι εξετάσεις ξεκινούν σήμερα κανονικά, με το μάθημα της Νοελληνικής Γλώσσας.

Ανέστειλαν οι καθηγητές την κινητοποίησή τους

Ανεστάλη η απεργία των εκπαιδευτικών μετά την πολύωρη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ. Σε ψηφοφορία για το αν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις να υλοποιηθούν οι απεργιακές αποφάσεις, 57 ψήφισαν λευκό, 18 ψήφισαν ότι υπάρχουν και εννέα ότι δεν υπάρχουν. Νωρίτερα ωστόσο είχε υπερψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία η πραγματοποίηση της απεργίας.
Η αρχική πρόταση για απεργία μέσα στις εξετάσεις (σ.σ. η ΟΛΜΕ είχε αποφασίσει 24ωρη απεργία αύριο και είχε προτείνει 24ωρες επαναλαμβανόμενες από τις 20 έως τις 24 του μήνα) είχε συγκεντρώσει το 92% των ψήφων.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σερρών Ελευθερία Πάνου μετάφερε το κλίμα που ήταν σαφώς υπέρ της απεργιακής κινητοποίησης, «με ποσοστό 92% επί των ψήφων των ΕΛΜΕ, όμως οι περισσότεροι πρόεδροι των ενώσεων, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, εκφράσαμε τον προβληματισμό μας για το κατά πόσο υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η απεργία. Στη συνέχεια συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας μας και όντως η πλειοψηφία αποφάσισε ότι υπάρχει αυτός ο προβληματισμός. Έτσι λοιπόν τέθηκε μια δεύτερη ψηφοφορία. Υπέρ της απεργίας τάχθηκε το 23,6% και το υπόλοιπο σώμα της γενικής συνέλευσης ψήφισε «όχι» και λευκό».
Τελικά, η ΟΛΜΕ αποφάσισε να υποχωρήσει υπό το βάρος
- της επιστράτευσης που αποφάσισε η κυβέρνηση και την οποία είχε δείξει πως δεν θα πάρει πίσω
- της στάσης που κράτησαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ (σ.σ. «άδειασαν» την ΟΛΜΕ όταν αποφάσισαν να μην κάνουν δεκτό το αίτημά τους για κοινή απεργία στην πρεμιέρα των εξετάσεων) και
- των πιέσεων από την κοινωνία, που δεν ήταν και τόσο «θερμή» απέναντι στην κινητοποίηση των καθηγητών εν μέσω πανελλαδικών.
Το θέμα της επίταξης ήταν ουσιαστικά αυτό που διαμόρφωσε την αλλαγή στάσης των εκπαιδευτικών, αφού σύμφωνα με την κυρία Πάνου, μπήκε θέμα «υπεύθυνης στάσης των συνδικαλιστών απέναντι στους εκπαιδευτικούς, με αποφάσεις που δεν τους θέτουν σε προσωπικό κίνδυνο».
Να σημειωθεί ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ συνεχίζει τις συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα σε συνέχεια του κύκλου επαφών που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι καθηγητές αναμένεται να προγραμματίσουν συλλαλητήριο την Παρασκευή το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας , ενώ μελετούν κι άλλες κινητοποιήσεις.
Στην αίθουσα που συνεδρίαζαν οι καθηγητές μπήκαν ομάδες φοιτητές φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της επιστράτευσης, ενώ άλλες ομάδες φοιτητών είχαν συγκεντρωθεί αργά το βράδυ για λίγη ώρα και έξω από το ξενοδοχείο που συνεδρίαζαν οι καθηγητές.

Το πρόγραμμα

Οι εξετάσεις λοιπόν θα ξεκινήσουν κανονικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί. Συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή, η «πρεμιέρα» θα δοθεί για τους υποψήφιους με μάθημα Γενικής Παιδείας, τη Νεοελληνική Γλώσσα. Τη Δευτέρα, οι μαθητές των Γενικών Λυκείων, θα εξετασθούν και πάλι σε μαθήματα Γενικής Παιδείας, τη Βιολογία, τη Φυσική, τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και την Ιστορία.
Την Τετάρτη, οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης θα δώσουν Νεοελληνική Λογοτεχνία, ενώ της θετικής και της τεχνολογικής, Φυσική.

«Εναντιωθήκαμε στην απεργία – κοροϊδία της ΑΔΕΔΥ»
 
Εν τω μεταξύ, τη διαφωνία του ως προς τον τρόπο που αντιμετώπισε η ΑΔΕΔΥ την υπόθεση των εκπαιδευτικών εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος Σερρών Λευτέρης Κατιρτζόγλου. Πιο συγκεκριμένα έκανε λόγο για μια «απεργία κοροϊδία», τονίζοντας πως διαχώρισαν την θέση τους ως νομαρχιακό τμήμα ως προς τον τρόπο συμπαράστασης στον αγώνα των εκπαιδευτικών.
Σε σχέση με τα φύλλα επίταξης και την αντιμετώπιση του ζητήματος από την κυβέρνηση τόνισε πως «δείχνει τον κατήφορο που αυτή έχει πάρει».
Μάλιστα μιλώντας για την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και σε ερώτηση για το εάν εξυπηρετεί συμφέροντα απάντησε πως δεν υπάρχει ουσιαστική διάθεση για ρήξη.

Διαβάστε επίσης:

  • Εξαφανίστηκε 80χρονος στις Σέρρες Τα ίχνη του έχουν χαθεί από την Κυριακή νωρίς το απόγευμα, όταν τον είδε κατοίκος της περιοχής να περπατάει κρατώντας ένα καλάμι, το όποιο ήθελε να χρησιμοποιήσ...
  • Νεκρός 47χρονος σε τροχαίο στις Σέρρες Ένας 47χρονος αλλοδαπός έχασε τη ζωή του την Πέμπτη το πρωΐ στο 10ο χλμ. της επαρχιακής οδού Μεσοράχης-Αμφίπολης, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ξέφυγε από την...