serreslife

Αναβρασμός στην Εκπαίδευση εν όψει πανελλαδικών εξετάσεων.

Έντονη αντιπαράθεση ΟΛΜΕ – Κυβέρνησης.

Ολοένα και μεγαλύτερη ένταση, χαρακτηρίζει καθημερινά τις σχέσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών και της Κυβέρνησης. Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι προ των πυλών, ωστόσο κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει ότι οι ημερομηνίες θα τηρηθούν. Μετά την ανακοινωθείσα πρόθεση της ΟΛΜΕ να προχωρήσουν οι καθηγητές σε κινητοποιήσεις, το ΦΕΚ της επιστράτευσης υπεγράφη και οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιδρούν στο σύνολό τους, με την εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ να έχει αποφασίσει ήδη την κάθοδο σε απεργία και τη ΓΣΕΕ να αναμένεται να κινηθεί αντίστοιχα.

Το ΦΕΚ της επιστράτευσης για τις πανελλαδικές
Αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς

Η Κυβέρνηση είχε αποφασίσει από τις 12 το μεσημέρι της 15ης Μαϊου να τεθεί σε ισχύ η πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Η εν λόγω εξέλιξη έχει επιφέρει έντονο προβληματισμό στους κόλπους των καθηγητών με τις αντιδράσεις να είναι άμεσες.
Να σημειώσουμε πως ο Αντώνης Σαμαράς υπέγραψε  το προεδρικό διάταγμα με το οποίο επιστρατεύεται το σύνολο των εκπαιδευτικών. Μετά τη δημοσίευση του στην εφημερίδα της κυβερνήσεως αρχίζουν και οι διαδικασίες για την επίδοση των “φύλλων πορείας” στους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Όπως προβλέπει το προεδρικό διάταγμα η πολιτική επιστράτευση του συνόλου των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα τεθεί σε ισχύ από τις 12 το μεσημέρι της 15ης Μαΐου ενώ σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης “είναι επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών από την προταθείσα, με την από 10 Μαΐου 2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την 17η Μαΐου 2013, πρώτη ημέρα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2012−2013 και από κάθε άλλη προταθησόμενη ή κηρυχθησόμενη εντός της περιόδου διεξαγωγής των εξετάσεων αυτών και μέχρι την ολοκλήρωση τους”.
Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Σερρών Ελευθερία Πάνου δήλωσε πως ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για το εάν θα προχωρήσουν οι καθηγητές σε απεργίες τις ημέρες διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων. Μάλιστα για το λόγο αυτό, θα γίνουν γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους ΕΛΜΕ για το εάν συμφωνούν ή όχι με τις κινητοποιήσεις και η απόφαση θα ληφθεί σε πανελλαδικό επίπεδο από την ΟΛΜΕ.

Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα της ΟΛΜΕ

Εν τω μεταξύ, η ομοσπονδία των καθηγητών προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων για την πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και για την επίταξη των σχολείων, αίτημα που απορρίφθηκε από το ΣτΕ.
Οι καθηγητές κάλεσαν παράλληλα την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ να κηρύξουν πανελλαδική απεργία για την Παρασκευή 17 Μαΐου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για «τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την καταστρατήγηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην απεργία».
Στο μεταξύ, από το πρωί της Δευτέρας, έχει αρχίσει η επίδοση των φύλλων πορείας σε περίπου 85.000 που επιστρατεύονται από την Τετάρτη 15 του μηνός, δύο ημέρες πριν από την έναρξη των εξετάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι, αίτηση ακύρωσης επιστράτευσης στο ΣτΕ, είχε κατατεθεί για πρώτη φορά πριν από 8 χρονιά από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Τότε, όμως, δεν είχε εκδοθεί απόφαση καθώς είχε αποσυρθεί η επίταξη των απεργών από την κυβέρνηση. Αυτή, ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που αποφασίζεται πολιτική επιστράτευση χωρίς να έχει ληφθεί επισήμως απόφαση για απεργία.

Κεδίκογλου: «Είναι αυτοί δάσκαλοι;»

«Δεν είναι μέθοδος να περιμένεις πότε η κοινωνία θα είναι πιο ευάλωτη στην πίεση και μάλιστα απειλώντας το πιο ευαίσθητο κομμάτι: τα 100.000 παιδιά που δίνουν τις πρώτες και πιο σημαντικές εξετάσεις της ζωής τους. Και σας ρωτάω: είναι αυτοί δάσκαλοι; Που την πιο κρίσιμη στιγμή της εκπαιδευτικής διαδικασίας επιλέγουν να δουν πόσα πιο πολλά μπορούν να πάρουν;» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σχετικά με τις κινητοποιήσεις και την επιστράτευση των καθηγητών.
«Οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά και στην ώρα τους. Κάναμε ό,τι έπρεπε και ελπίζουμε να εκτονωθεί η ένταση και να καθίσουμε να δούμε την ουσία των προβλημάτων της εκπαίδευσης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος διερωτήθηκε: «είμαστε περήφανοι για το επίπεδο της εκπαίδευσης που παρέχουμε στα παιδιά μας; Για τη γλώσσα που μιλάνε; Για την ιστορία που ξέρουν; Νομίζω ότι τα ελληνικά που μαθαίναμε στα δικά μας χρόνια στο σχολείο, τα μαθαίναμε καλύτερα απ' ό,τι τα μαθαίνουν τώρα στα παιδιά».

Σε κινητοποιήσεις η ΑΔΕΔΥ

Σε 24ωρη απεργία, στις 14 Μαΐου και στάση εργασίας την Πέμπτη 16 του μηνός προσανατολίζεται, σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην επιστράτευση των καθηγητών της Μέσης Εκπαίδευσης.
Η ΓΣΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται στην κήρυξη στάσης εργασίας την Πέμπτη, ταυτόχρονα με τη στάση εργασίας στο δημόσιο.
Χθες το απόγευμα, η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να καλέσει τους δημοσίους υπαλλήλους στο συλλαλητήριο της ΟΛΜΕ, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες πόλεις της χώρας.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος Σερρών της ΑΔΕΔΥ Αβραάμ Βούλτσιος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «την ευθύνη για την κατάσταση στην Παιδεία την έχει αποκλειστικά η Κυβέρνηση και όχι οι καθηγητές». Μάλιστα, χαρακτήρισε «αυταρχικές» τις μεθόδους της Κυβέρνησης, ενώ κάλεσε τους συναδέλφους του «σε μαζικό αγώνα, κατά των μνημονίων και των πολιτικών που εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση»

Διαβάστε επίσης: