serreslife

Κ.Καραμανλής: Τότε και τώρα.
Οι πάντες αναγνώρισαν το έργο του.

Η πλήρης σχεδόν αναγνώριση του σπουδαίου έργου του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για τα δεκαπέντε χρόνια από το θάνατο του κορυφαίου Έλληνα πολιτικού. Στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, προϊόν της άψογης διοργάνωσης από το Μέγαρο και κυρίως το ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Τα εύσημα, εν πολλοίς, ανήκουν στον τέως υπουργό Αχιλλέα Καραμανλή και τον πρώην υποψήφιο βουλευτή Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Μεγαλειώδης και συγκινητική η εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Κααμανλή

Η εντυπωσιακή προσέλευση των κορυφαίων πολιτικών της χώρας, το κλίμα συγκίνησης και αναγνώρισης στο έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της εκδήλωσης με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής: Τότε και Τώρα» που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συμπλήρωση δεκαπέντε χρόνων από το θάνατο του κορυφαίου Έλληνα πολιτικού.
Για πρώτη φορά, οι ηγέτες Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, συνομολόγησαν τη σημασία των επιλογών του Κ. Καραμανλή και την αξία που προσλαμβάνουν, τότε και τώρα.
Μεταξύ των χαρακτηριστικών ήταν η παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν απέφυγε τη σύγκριση του τότε με το τώρα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο Καραμανλής «δεν υπήρξε ποτέ παθητικός αποδέκτης εντολών ούτε παρατηρητής των συσχετισμών».
Η απάντηση ήρθε διά στόματος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που σημείωσε πως «η δυτική πνευματική ταυτότητα του Κ. Καραμανλή δεν ήταν καιροσκοπισμός υποταγής σε κάποιους διεθνείς συσχετισμούς. Δεν του άρεσαν τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα ούτε οι τυχοδιωκτισμοί».

serreslife

Εντυπωσιακή προσέλευση

Η εκδήλωση για τον Καραμανλή ήταν το σημείο «πολιτικής συνάντησης», συγκεντρώνοντας τους κορυφαίους πολιτικούς και πολιτειακούς ηγέτες των τελευταίων δεκαετιών.
Μεταξύ των πολιτικών που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. και οι πρώην πρωθυπουργοί Κων. Μητσοτάκης, Κ. Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου, καθώς επίσης οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος και Χρ. Σαρτζετάκης.
Στο ακροατήριο όπως ήταν φυσικό ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσα που έκλεψαν τις εντυπώσεις, αποσπώντας κατά την είσοδό τους το πλέον παρατεταμένο χειροκρότημα. Ισχυρή ήταν η εκπροσώπηση του λεγόμενου καραμανλικού μπλοκ από τους Γιάννη Βαρβιτσιώτη, Δ. Σιούφα, Σ. Χατζηγάκη, Φ. Πετραλιά, Πρ. Παυλόπουλο, Γ.Αγγέλου, Ευάγγ. Αντώναρο, Θ. Ρουσόπουλο, Γ.Αλογοσκούφη και Α. Σπηλιωτόπουλου.
Το παρών έδωσαν, βεβαίως, δεκάδες Σερραίοι εκπρόσωποι πολιτικών, αυτοδιοικητικών, παραγωγικών, πολιτιστικών φορέων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του ιδρύματος. Μεταξύ αυτών, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης, οι σύμβουλοί του, Νίκος Σφελινιώτης, Αθανάσιος Μπασδάνης, Αθανάσιος Μασλαρινός, ο δήμαρχος Αμφίπολης Γιώργος Βογιατζής, ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ Χρήστος Μέγκλας, ο πρώην πρόεδρος Αλέξανδρος Χρυσάφης, η σύμβουλος του δ.σ. του Επιμελητηρίου Ελένη Τσιαπάρα, ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Γιάννης Χατζηηλιάδης, ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος Κώστας Σίμογλου.

Αντ. Σαμαράς: Ο Καραμανλής ζει και μας εμπνέει»»

serreslife

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή ζει και μας εμπνέει και εμάς που είμαστε οι κληρονόμοι του και εκείνους που είναι οι επίγονοι όσων των πολέμησαν.
«Οφείλουμε να γίνουμε συνεχιστές του έργου του και να αντιληφθούμε τις αρχές και τις αξίες του και να πάμε πιο πέρα την κληρονομιά του» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή επισήμανε ότι «έκανε υπερβάσεις και άλματα. Ήταν άνθρωπος του δυτικού πολιτισμού που δεν παρασύρθηκε σε τριτοκοσμικά μονοπάτια. Ήταν ο αρχιτέκτονας της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και έριχνε γέφυρες σε ανατολή και Δύση. Ήξερε τα όρια της χώρας και δεν έκανε επικοινωνιακά παιχνίδια. Είχε πάντα πυξίδα το εθνικό συμφέρον, είχε όραμα για την χώρα και έβλεπε μπροστά. Κατάλαβε ότι η θέση της χώρας είναι στην Ευρώπη όταν άλλοι φώναζαν συνθήματα. Αγκάλιασε όλες τις παρατάξεις, τις νομιμοποίησε αλλά δεν έπαψε να στηλιτεύει τα σφάλματά τους. Δεν προσπάθησε να το παίξει ψευτοπροοδευτικός. Ήταν πραγματικά προοδευτικός και μπροστά από την εποχή του. Ήταν καλός καπετάνιος γιατί οδηγούσε με σταθερό χέρι. Ήταν ηγέτης γιατί τους αγκάλιαζε όλους. Στην πρώτη του περίοδο είχε προτεραιότητα την Ανάπτυξη, στην δεύτερη είχε την εμπέδωση της δημοκρατίας. Περιφρονούσε τα ψευτοκουλτουριάρικα φτιασιδώματα και απεχθανόταν τον λαϊκισμό. Συνδύασε στοιχεία από τον Ατλαντισμό του Αντενάουερ και του Ντε Γκολ, συγκρούστηκε κάποιες φορές, αλλά δεν απομόνωσε ποτέ την χώρα. Αποκατάστησε και θεμελίωσε τον κοινοβουλευτισμό. Ήταν ο δωρικός και αυστηρός ηγέτης που όμως δάκρυσε για την Μακεδονία».

serreslife

Αλ. Τσίπρας: «Η συνεισφορά του Καραμανλή στη Δημοκρατία»

Την συνεισφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην θεμελίωση της δημοκρατίας στην Ελλάδα μετά την δικτατορία υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Κ. Καραμανλής ήταν μια «ξεχωριστή προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας», και υπενθύμισε και μια αναφορά του Χαρίλαου Φλωράκη που είχε χαρακτηρίσει τον εν ζωή τότε Κωνσταντίνο Καραμανλή, ως ένα σημαντικό ηγέτη της τάξης του.
Με μια σύντομη αλλά περιεκτική αναφορά στην ιστορία, την παρουσία και τη δράση του ιδρυτή της ΝΔ ο κ. Τσίπρας  είπε ότι ο Κ. Καραμανλής ήταν ο πολιτικός εκείνος που κατάφερε μια σπάνια πολιτική και προσωπική υπέρβαση. Κατάφερε να υπερβεί τα ασφυκτικά όρια που είχαν επιβάλει τόσο στη χώρα όσο και στην παράταξή του, ο εμφύλιος και οι ξένοι προστάτες. Το καθεστώς του διαχωρισμού των Ελλήνων σε εθνικόφρονες και μη. Τις πρακτικές των διωγμών, της αστυνομικής ασυδοσίας και της κατάστασης πολιορκίας, που χαρακτήριζαν την Ελλάδα μέχρι το 1974. Με αποκορύφωμα, βέβαια, την εφτάχρονη δικτατορία.

Ευ. Βενιζέλος: «Ενότητα και συνοχή»

Τη βεβαιότητά του ότι «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα μας έλεγε σήμερα ότι είναι κοινή υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου να διασφαλίσουμε ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης και πολιτικού πολιτισμού ως μιας από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της πατρίδας μας μέσα σε συνθήκες εθνικής ενότητας και κοινωνικής συνοχής», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην εκδήλωση.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η ολοκληρωμένη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και η οριστική και ασφαλής έξοδος από την κρίση ώστε η Ελλάδα ως κανονικό κράτος να κατακτήσει την αυτοδυναμία και την ουσιαστική ισοτιμία της μέσα στην Ευρώπη, θα είναι και η ιστορική καταξίωση της Μεταπολίτευσης συνολικά, άρα θα είναι και μια καταξίωση του έργου του Κωνσταντίνου Καραμανλή». Επεσήμανε δε ότι μπορεί να υπήρξαν και να υπάρχουν πολλές διαφωνίες στους επιμέρους χειρισμούς, ωστόσο «άλλη στρατηγική επιλογή ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει».
Αναφερόμενος στις μεγάλες θυσίες που έκανε ο λαός τα τελευταία τρία χρόνια, τις συχνά «ανυπόφορες» ανατροπές που υφίστανται στη ζωή τους οι Έλληνες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «αν δεν κάναμε την κακή και δύσκολη επιλογή αλλά την φαινομενικά εύκολη και καταστροφική, θα ζούσαμε τώρα στην «εποχή των παγετώνων» και θα αναπολούσαμε  απλώς το οικονομικό και κοινωνικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης.

Φ. Κουβέλης: «Η παρακαταθήκη του Καραμανλή»

«Η παρακαταθήκη που άφησε ο ηγέτης της φιλελεύθερης παράταξης στην πολιτική τάξη της χώρας είναι τεράστια: Για κάθε δημοκρατικό πολιτικό χώρο, για κάθε δημοκρατική ιδεολογία που μετουσιώνεται σε πολιτικό λόγο και πράξη από τους πολιτικούς φορείς, είναι απαραίτητες οι ξεκάθαρες απόψεις, ο πολιτικός πολιτισμός, ο σεβασμός στις θέσεις του άλλου, η συμφωνία ότι η πολιτική υπηρετεί το γενικό καλό. Αυτό πίστευε σταθερά και έκανε πράξη ο Καραμανλής επί 60 χρόνια». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, προσθέτοντας: "Αυτή η θέση του Κ. Καραμανλή,  είναι αναγκαία για το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, το οποίο πάσχει από ποικίλες παθογένειες, η διεξαγωγή ενός δημόσιου διαλόγου μεταξύ των δημοκρατικών κομμάτων σχετικά με τα όρια του πολιτικού και κομματικού συστήματος, το εύρος της πολιτικής παρέμβασης, τον ρόλο του πολιτικού προσωπικού, τις εναλλακτικές μορφές πολιτικής και κοινωνικής παρέμβασης, τη συστηματική και διεισδυτική παρακολούθηση των δυνατοτήτων της ίδιας της πολιτικής. Ειδικά σήμερα, ειδικά υπό τις έκτακτες και δραματικές οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα».

Συγκινητικός και συγκινημένος ο Αχιλλέας

Ο πρώην υπουργός Αχιλλέας Καραμανλής με εμφανή τη συγκίνηση και την υπερηφάνεια, ολοκλήρωσε τον κύκλο των ομιλιών αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Ο Καραμανλής μεγάλωσε και ανδρώθηκε σε μια πολύ δύσκολη εποχή.  ‘Εζησε την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μακεδονία, σκλαβωμένη. Νεαρός, είδε στο σπίτι του να μπαίνουν Τούρκοι και Βούλγαροι και να απειλούν την οικογένειά του.  Γνώρισε από πρώτο χέρι τον πόνο ενός ολόκληρου λαού, μέσα από το διχασμό, τις αδελφοκτόνες συγκρούσεις, αλλά και την πείνα, την ανέχεια, την αδικία. Γύρισε τα χωριά της Μακεδονίας και έζησε με τους ανθρώπους του σκληρού μόχθου, παλεύοντας κι εκείνος να ζήσει την οικογένειά του.
Κι έτσι, μια μέρα, το 1935, πήρε τη μεγάλη του απόφαση: να αφοσιωθεί στο λαό του για να αλλάξει τη μοίρα του τόπου του, της πατρίδας μας.  Ξεκίνησε το δικό του αγώνα μόνος, χωρίς να τον γνωρίζει ή να τον στηρίζει κανείς, να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για την Ελλάδα.
Από εκείνη την ημέρα του 1935 που κατέβηκε για πρώτη φορά υποψήφιος, αντίθετα σε ότι έλεγαν η λογική, η οικογένειά του και οι φίλοι του, μέχρι την ημέρα που εγκατέλειπε οριστικά το προεδρικό μέγαρο, τον Μάρτιο του 1995, πέρασαν ακριβώς εξήντα χρόνια.
Σ’ αυτά τα χρόνια, η Ελλάδα έζησε πόλεμο, κατοχή, εμφύλιο, πολιτική ανωμαλία. Όμως, ο Καραμανλής, τελικά τα κατάφερε: άλλαξε την Ελλάδα.  Πάντοτε, ο Καραμανλής ένωνε, ποτέ δεν δίχαζε. Σε καιρούς πολύ δύσκολους, διάλεγε τους καλύτερους για να προχωρήσει, χωρίς ποτέ του να κοιτάζει πού ανήκαν πολιτικά, αν τον ψήφιζαν ή όχι. Για τον Καραμανλή δεν υπήρχαν κομματικές γραμμές.  Υπήρχε εθνικό καθήκον.  
‘Οσο κι αν πολεμήθηκε, απ’ όπου κι αν πολεμήθηκε, δεν σταμάτησε ούτε μία μέρα να παλεύει γι΄ αυτόν τον τόπο, ακόμα και στις πιο δύσκολες ώρες του, στην έρημο μιας φοβερής εντεκάχρονης αυτοεξορίας. Η Ελλάδα που παρέδωσε στους επιγόνους του δεν ήταν πια εκείνος ο ρημαγμένος, διχασμένος και εξαρτημένος τόπος, αλλά μια χώρα ευρωπαϊκή, δημοκρατική, σύγχρονη, υπερήφανη, πλουσιότερη από ποτέ, αντάξια της μεγάλης ιστορίας της.
Δεκαπέντε χρόνια πέρασαν από το θάνατό του. Σήμερα, ολόκληρη η Ελλάδα αναγνωρίζει, περισσότερο από ποτέ, την προσφορά αυτού του μεγάλου Έλληνα στην πατρίδα και το λαό της. Δυστυχώς όμως, έπρεπε να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε για να καταλάβουν πια όλοι οι Έλληνες, ακόμα και εκείνοι που άδικα και επιπόλαια τον πολέμησαν, τι σήμαιναν αυτός ο αγώνας κι αυτή η προσφορά του Καραμανλή. Όμως, ακριβώς τώρα, στα δύσκολα, μπορεί αυτός ο τόπος ακόμα να κερδίσει από τις παρακαταθήκες του.
Ο Καραμανλής, αν ζούσε σήμερα, δεν θα ήθελε να βάλει η Ελλάδα το κεφάλι κάτω. Θα ήθελε να παλαίψει ενωμένη και να προχωρήσει. Να αγωνιστεί, να δημιουργήσει και να τα καταφέρει. Χωρίς περιττές και επιζήμιες αντιπαλότητες. Με ομόνοια και με αποφασιστικότητα. Και έτσι νομίζω πρέπει να ερμηνεύσουμε και το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης.
Ας κρατήσουμε αυτό το μήνυμα δύναμης και αισιοδοξίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αυτό του πρέπει κι αυτό θα επιθυμούσε.

Π. Μολυβιάτης: «Επιλογή του Καραμανλή η Ευρώπη»
    
Εκπροσωπώντας το ίδρυμα, ο Πέτρος Μολυβιάτης ανέφερε στην ομιλία του:
«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έταξε ως σκοπό της ζωής του να θεραπεύσει τα τρία μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζε το έθνος μας σε ολόκληρη την ιστορία του:
-    Την οικονομική υπανάπτυξη, την φτώχεια δηλαδή.
-    Την εξωτερική ανασφάλεια, δηλαδή τους πολέμους, τις κατοχές, τους εμφυλίους σπαραγμούς, ως επί το πλείστον ξενοκίνητους
-    Και την πολιτική αστάθεια, δηλαδή τις καθεστωτικές αλλαγές, τα πραξικοπήματα, τα κινήματα, τις επαναστάσεις.  Και τη διχόνοια, αυτή την κατάρα του έθνους μας.
Και επίστευε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ότι ο μόνος τρόπος για να λυθούν οριστικά και αμετάκλητα τα προβλήματα αυτά, ήταν να γίνει η Ελλάδα πλήρες και ισότιμο μέλος μιας Ενωμένης Ευρώπης – ενωμένης όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά και αμυντικά.
Διότι έτσι η Ελλάδα θα επετύγχανε και οικονομική ανάπτυξη και σταθερό δημοκρατικό καθεστώς και ασφάλεια από εξωτερικές επιβουλές.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε το σπάνιο προνόμιο, για τον τόπο μας, να δει και την πραγματοποίηση του οράματός του και την αναγνώρισή του από όλους σχεδόν.
Αυτά τότε.
Τώρα όμως;
Ισχύουν όλα αυτά, ή τα εσάρωσε όλα η κρίση;
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ισχύουν απολύτως.
Σήμερα βέβαια η χώρα πλήττεται από την κρίση και οι περισσότεροι Έλληνες υποφέρουν.
Και η Ευρώπη φαίνεται να έχει χάσει τον βηματισμό της (για να το πω κομψά).
Και όμως.
Ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων και οι πολιτικές δυνάμεις που την εκφράζουν, πιστεύουν ότι η επιλογή που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πριν από πενήντα χρόνια, η Ευρώπη δηλαδή, όχι μόνον ισχύει, αλλά είναι και μονόδρομος.
Αυτο είναι η μεγαλύτερη και η καλύτερη δικαίωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Ενώπιον και της ιστορίας και του έθνους».

Συζήτηση για τον Καραμανλή

Μετά το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή κορυφαίων πανεπιστημιακών για το έργο του Καραμανλή. Συμμετείχαν ο τ. Πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος, ο δημοσιογράφος, τ. Ευρωβουλευτής Ι. Μαρίνος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντ. Μακρυδημήτρης, ο ομ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Άγγ. Δεληβοριάς και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ Λ. Τσούκαλης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή ταινίας μικρού μήκους που περιλάμβανε ιστορικές ρήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Διαβάστε επίσης:

  • Εξαφανίστηκε 80χρονος στις Σέρρες Τα ίχνη του έχουν χαθεί από την Κυριακή νωρίς το απόγευμα, όταν τον είδε κατοίκος της περιοχής να περπατάει κρατώντας ένα καλάμι, το όποιο ήθελε να χρησιμοποιήσ...
  • Νεκρός 47χρονος σε τροχαίο στις Σέρρες Ένας 47χρονος αλλοδαπός έχασε τη ζωή του την Πέμπτη το πρωΐ στο 10ο χλμ. της επαρχιακής οδού Μεσοράχης-Αμφίπολης, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ξέφυγε από την...


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 512 επισκέπτες

antallaktikaonline 300x200