serreslife

Νέο διατροφικό σκάνδαλο στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει φέρει η παρουσία κρέατος αλόγου με μοσχαρίσιο.
Λεωνίδας βαρούδη: «Ο Έλληνας έχει αποκλείσει το κρέας αλόγου από το πιάτο και είναι εξοργιστικό να τον αναγκάζεις να το φάει χωρίς να το ξέρει».

Διαστάσεις και στην Χώρα μας παίρνειτο διατροφικό σκάνδαλο με το κρέαςαλόγου που την τελευταία εβδομάδα ταλανίζει την Ευρωπαίκή Ένωσημετά τον εντοπισμό μεγάλης ποσότητας από το επίμαχο προϊόν στονΠειραιά από τον ΕΦΕΤ. Το «μαϊμού»κρέας τιτλοφορούταν ως μοσχαρίσιοκαι έχει κατασχεθεί και καταστραφεί από τις δημόσιες υπηρεσίες. Τοπεριστατικό έχει κινητοποιήσει τουςαρμόδιους που μέσα στο επόμενοχρονικό διάστημα αναμένεται ναεντείνουν τους ελέγχους τους για τηνπρόληψη παρομοίων περιστατικών.Το κρέας αλόγου αν και είναι βρώσιμο και καταναλώνεται σε χώρες τουΑνατολικού μπλόκ όπως η Ρουμανία,η Ουγγαρία και η Βουλγαρία αλλάκαι στην Λατινική Αμερική έχει απορριφθεί από το Ελληνικό διαιτολόγιολόγους ήθους εξαιτίας της συμβολικότητας και της σημασίας του στηνεγχώρια παράδοση.

Σύμφωνα με τηνΒρετανική εφημερίδα Guardian τοεπίμαχος κρέας ανακατεύεται συνήθως με μοσχαρίσιο κρέας, λόγο τηςομοιότητας της γεύσης με τους καταναλωτές να είναι αδύνατο να το ξεχωρίσουν από άποψη θέας και γεύσης.Οι μόνες ποσότητες που έφθανανστην Ελλάδα αφορούσαν την κατασκευή τροφίμων για κατοικίδια.Το πρώτο ερώτημα που εγείρεταισχετικά με το ζήτημα αφορά όχιμόνο αποκλειστικά το κρέας αλόγου αλλά όλα τα είδη βρώσιμουκρέατος, καθώς πάντα εγείρονταιθέματα σχετικά με τις συνθήκες παραγωγής των ζώων απ όπου προήλθε, αλλά και τις συνθήκες υπό τιςοποίες σφάχτηκε και συσκευάστηκε.Ωστόσο το μέγα ζήτημα αφορά τηναπάτη που βιώνει ο Ευρωπαίος καταναλωτής που αγοράζει κρέαςαλόγου με ετικέτα και τιμή Βόιου.Αυτό είναι το ζήτημα που πρέπει νααπασχολεί τους καταναλωτές σύμφωνα με τον Διευθυντή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Σερρών κ. Λεωνίδα Βαρούτη: «Δεν θα πρέπει ναμας προβληματίζει το ότι κάποιοιέφαγαν άλογο, αλλά το ότι το φάγανε χωρίς να ξέρουνε και αυτό είναι το εξοργιστικό. Το θέμα αφοράτην πολιτική «ετικετοποίησης» της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, δυστυχώςκάποιοι στην Ευρώπη έχουν καταργήσει τους ελέγχους, υιοθετώνταςτης τακτικές του αυτόελέγχου.

Από την στιγμή που διαπιστώθηκε αυτότο πρόβλημα θα πρέπει οι υπεύθυνοιτης Ευρωπαϊκής Ένωσης να προβούνστις απαραίτητες κινήσεις ώστε ναπροστατεύσουν τους καταναλωτές.Στην Ελλάδα όλοι οι αρμόδιοι οργανισμοί και φορείς έχουν ενεργοποιηθεί ώστε να εντοπίσουν τις όποιες ποσότητες κρέατος αλόγου, αλλά το θεωρώ δύσκολο να καταφέρουμε να τσεκάρουμε οποιοδήποτε συσκευασία κρέατος υπάρχει στην αγορά. Ο Έλληνας έχει αποκλείσει το κρέας αλόγου από το πιάτο και είναι εξοργιστικό να τον αναγκάζεις να το φάει χωρίς να το ξέρει».Όσον αφορά το Νομό Σερρών ο κ. Βαρούτης διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σχετικά με το ζήτημα: «Οι Σέρρες διαθέτουν αυτάρκεια όσον αφορά την παραγωγή κρέατος και πραγματοποιούμε διαρκείς ελέγχους και κατά την στροφή αλλά και την σφαγή και μετέπειτα πορεία του ζώου, ο κόσμος θα πρέπει να εμπιστευτεί τον κρεοπώλη της γειτονιάς του, καθώς το κρέας κόβεται και συσκευάζεται ενώπιον του πελάτη».


Του Καγιογλίδη Παναγιώτη

Διαβάστε επίσης:

  • Εξαφανίστηκε 80χρονος στις Σέρρες Τα ίχνη του έχουν χαθεί από την Κυριακή νωρίς το απόγευμα, όταν τον είδε κατοίκος της περιοχής να περπατάει κρατώντας ένα καλάμι, το όποιο ήθελε να χρησιμοποιήσ...
  • Νεκρός 47χρονος σε τροχαίο στις Σέρρες Ένας 47χρονος αλλοδαπός έχασε τη ζωή του την Πέμπτη το πρωΐ στο 10ο χλμ. της επαρχιακής οδού Μεσοράχης-Αμφίπολης, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ξέφυγε από την...


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 286 επισκέπτες

antallaktikaonline 300x200