Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Σερρών οργανώνει την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Σερρών "Εμμανουήλ Παπάς" με την συμμετοχή γονέων και κηδεμόνων.

Σοκαρισμένη παραμένει η τοπική κοινωνία των Σερρών, μετά τη φονική έκρηξη στο 9ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης που στοίχισε τη ζωή στον 11χρονο Βασίλη.

Για το συμβάν εξέδωσε ανακοίνωση ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών “Εμμανουήλ Παπάς” μέσω της οποίας στέκεται στο πλευρό του διευθυντή του συγκεκριμένου σχολείου. “Υπήρξε η εκ προοιμίου στοχοποίηση του Διευθυντή του σχολείου και η μετάθεση ευθυνών στο πρόσωπό του τόσο από την Δημοτική Αρχή όσο και από ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πριν ακόμη αναλάβουν έργο οι πραγματογνώμονες”, σημειώνεται.

Σε άλλο σημείο, οι δάσκαλοι της πόλης αναφέρουν ότι “το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό δεν είναι τυχαίο, δεν είναι μεμονωμένο, δεν οφείλεται στην «κακιά την ώρα». Τα τελευταία χρόνια, τα σωματεία των εκπαιδευτικών, ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ από όλη την Ελλάδα, έχουν καταγγείλει δημόσια πολλά επικίνδυνα περιστατικά που από καθαρή τύχη δεν οδήγησαν σε τραγικές εξελίξεις, από σοβάδες που πέφτουν πάνω από τα κεφάλια μας και πλημμυρισμένα σχολεία, μέχρι πόρτες και παράθυρα που καταρρέουν, αίθουσες κλουβιά και ακατάλληλα προαύλια γεμάτα κινδύνους”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών «Εμμανουήλ Παπάς» εκφράζει τη βαθιά οδύνη και την ανείπωτη θλίψη του για την τραγική απώλεια του μαθητή μας στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών. Εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του.

Η εκπαιδευτική κοινότητα παραμένει συγκλονισμένη. Την ώρα αυτή, παράλληλα, νιώθουμε την ανάγκη και την υποχρέωση να σταθούμε πλάι τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στον Διευθυντή του σχολείου, οι οποίοι βιώσαν αυτό το τραγικό σκηνικό.

Δυστυχώς, λίγες ώρες μόνο μετά από την απώλεια του μαθητή μας, υπήρξε η εκ προοιμίου στοχοποίηση του Διευθυντή του σχολείου και η μετάθεση ευθυνών στο πρόσωπό του τόσο από την Δημοτική Αρχή όσο και από ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πριν ακόμη αναλάβουν έργο οι πραγματογνώμονες.

Εδώ και μέρες στο πρόσωπο του Διευθυντή του συγκεκριμένου σχολείου προσβάλλεται η αξιοπρέπεια όλων των εκπαιδευτικών, η ανθρώπινη και κοινωνική υπόστασή μας, για αρμοδιότητες και παραλείψεις άλλων. Απαξιώνεται ο ρόλος και το έργο του εκπαιδευτικού με την λανθασμένη ανάθεση ευθυνών από αυτούς που πραγματικά ευθύνονται. Η φωτογράφιση του πιο αδύναμου

κρίκου, αυτού του Δ/ντή της σχολικής μονάδας στην αναζήτηση ενός «αποδιοπομπαίου τράγου», αποτελεί ένα ακόμη χαστούκι στην εκπαιδευτική κοινότητα και δείχνει με τον πιο ακραίο τρόπο την αποποίηση των ευθυνών όλων των εμπλεκομένων στην παροχή της Δημόσιας εκπαίδευσης.

Γι’ αυτό ο Σύλλογός μας στηρίζει ηθικά, νομικά και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο χρειαστεί τον Διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του 9ου ΔΣ Σερρών.

Όλοι/ες οι εν δυνάμει Διευθυντές/ντριες και προϊστάμενοι/ες σχολικών μονάδων μπορούν να κατηγορηθούν για παρακώλυση κάποιου έργου, όταν δικαιωματικά υποδεικνύουν στα συνεργεία να έρχονται σε ώρες μη λειτουργίας του Σχολείου και αναγκάζονται να επιτρέπουν την είσοδο χωρίς την αδιάλειπτη εποπτεία αυτών από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες.

Ακόμη, οι Διευθυντές/ντριες και προϊστάμενοι/ες Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωπες/οι με τις καθυστερήσεις από την πλευρά των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων λόγω της υποστελέχωσής τους και την αδυναμία ουσιαστικών παρεμβάσεων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των αναγκαίων εργασιών δίνεται σε εργολάβους, γεγονός που οξύνει τα προβλήματα. Οι εργολάβοι, με την ανοχή των Δήμων, εκτελούν τις εργασίες σε ώρες λειτουργίας των σχολικών μονάδων, ώστε να μειώσουν το εργατικό κόστος και να μην αποδίδουν υπερωρίες, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για τα παιδιά, όπως με δραματικό τρόπο επιβεβαιώθηκε στις Σέρρες.

Τα σχολικά κτήρια και η λειτουργία τους, ως κτήρια και υλικοτεχνικές υποδομές, ανήκουν στην κυριότητα και αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση προκηρύσσει τους διαγωνισμούς των έργων, κρίνει τις προσφορές και ορίζει τους ανάδοχους εργολάβους. Επομένως η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει, με τους ειδικευμένους αρμόδιους υπαλλήλους της, να εποπτεύει διαρκώς την πορεία των έργων, και, τελικά, να προβαίνει στον έλεγχο και την παραλαβή τους.

Το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό δεν είναι τυχαίο, δεν είναι μεμονωμένο, δεν οφείλεται στην «κακιά την ώρα». Τα τελευταία χρόνια, τα σωματεία των εκπαιδευτικών, ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ από όλη την Ελλάδα, έχουν καταγγείλει δημόσια πολλά επικίνδυνα περιστατικά που από καθαρή τύχη δεν οδήγησαν σε τραγικές εξελίξεις, από σοβάδες που πέφτουν πάνω από τα κεφάλια μας και πλημμυρισμένα σχολεία, μέχρι πόρτες και παράθυρα που καταρρέουν, αίθουσες κλουβιά και ακατάλληλα προαύλια γεμάτα κινδύνους.

Χρόνια τώρα τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος, οι επισημάνσεις και οι προτάσεις μας για το θέμα της σχολικής στέγης, των τεχνικών προδιαγραφών, της συντήρησης και του συστηματικού ελέγχου, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια μαθητών και εργαζομένων στις σχολικές μονάδες, αντιμετωπίζονται με παγερή αδιαφορία και χλεύη από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΙΘ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προσκρούουν στο δημοσιονομικό κόστος.

Η διαχρονική αδιαφορία και η κρατική αναλγησία, οι χαμηλοί προϋπολογισμοί για την παιδεία, η πλήρης απαξίωση των σχολικών υποδομών, η υποστελέχωση ή η ανυπαρξία κρατικών δομών ελέγχου και συντήρησης, η κατάργηση του ΟΣΚ, οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα, ελλείψεις και απουσία στοιχειωδών μέτρων προστασίας και ασφάλειας.

Οι μαθητές μας αξίζουν καλύτερη μεταχείριση. Δεν θα ανεχτούμε άλλο χλευασμό και μετάθεση ευθυνών στις πλάτες των εκπαιδευτικών για θέματα που άπτονται αρμοδιοτήτων άλλων υπηρεσιών και οργανισμών. Οι δικαιολογίες περισσεύουν. Οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες οφείλουν να δώσουν άμεσα εξηγήσεις και να σταματήσουν το πινγκ πονγκ μετάθεσης ευθυνών.

Οι εκπαιδευτικοί, συνεχίζουν αδιάκοπα, κάτω από αντίξοες συνθήκες, να επιτελούν το έργο στο οποίο τάχθηκαν με συνέπεια και υπευθυνότητα, και, παράλληλα να διασφαλίζουν καθημερινά για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Γι’ αυτό το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών «Εμμανουήλ Παπάς» καλεί τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας την Τρίτη 13-12-2022 και ώρα 13:00 στο Δημαρχείο Σερρών.

Επειδή η ασφάλεια των μαθητών/τριών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη και οι ζωές τους για εμάς ανεκτίμητες, οφείλουμε όλοι και όλες να ’μαστε εκεί, δυναμικά και ενωτικά.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Στεφάνου Πασχάλης Τσάμης Αχιλλέας

Διαβάστε επίσης: