Στη θέση «Κλειδί» στο Δήμο Σιντικής Σερρών θα λειτουργήσει τελικά το κλειστό  κέντρο στο οποίο θα φιλοξενηθούν προσωρινά  οι πρόσφυγες -μετανάστες που μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου 2020, με στόχο να επαναπατρίζονται άμεσα στις χώρες καταγωγής τους.

Την Κυριακή το μεσημέρι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής συγκεντρώθηκαν στην Κοινότητα Προμαχώνα προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός, δηλώνοντας πως είναι κάθετα αντίθετοι σε αυτή την επιλογή του χώρου.

«Ζητούν δημοψήφισμα»
Τη Δευτέρα οι τρεις επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Σιντικής  Ζήσης Λούγγος, Όλγα Φυταγκουρίδου και Ιωσήφ Παναγιωτίδης, με κοινή ανακοίνωσή τους ζητούν έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ με μοναδικό θέμα την   διενέργεια δημοψηφίσματος. « Την ώρα που η πατρίδα μας βιώνει μία πολύ σοβαρή πρόκληση, σκεπτόμενοι εθνικά και όχι μικροπολιτικά, αποφασίσαμε να δώσουμε, κάτω από πολύ ασφυκτικά χρονικά περιθώρια μία προσωρινή λύση,  ως προς  την επιλογή του  χώρου φύλαξης λαθρομεταναστών , που προαποφάσισε να δημιουργήσει  η κυβέρνηση στον δήμο Σιντικής. Στις κρίσιμες για την χώρα στιγμές , γίνονται και πιθανόν δυσάρεστες επιλογές. Με την απόφασή μας αυτή , δικαιολογημένα δεν  συμφωνεί μεγάλο μέρος της κοινωνίας και αντιδρά , ταυτίζοντας αυτούς που έδωσαν λύση με αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα.
Κάτω από αυτές τις περιστάσεις,  η δημοκρατία επιβάλλει οι δημότες αυτοί να εκφραστούν θεσμικά και για τον λόγο αυτό ζητούμε την πραγματοποίηση άμεσα , έκτακτου δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα την  » διενέργεια δημοψηφίσματος» καταλήγει η ανακοίνωσή τους  .

«Κοινή συναινέσει»

Να σημειωθεί πως είναι η τρίτη κατά σειρά πρόταση που τελικά υιοθετήθηκε για τη λειτουργία του εν λόγω κλειστού κέντρου, αφού αρχικά είχε προταθεί το πρώην στρατόπεδο «Βασιλειάδη» στη Ροδόπολη 

το οποίο βρίσκεται εντός του αστικού ιστού και μετά από έντονες διαμαρτυρίες του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου και κινητοποιήσεις των κατοίκων και μετά από σύσκεψη παρόντος του Γ.Γραμματέα Μεταναστευτικής πολιτισκής Μανώλη Λογοθέτη,ως εναλλακτική λύση προτάθηκε το πρώην στρατόπεδο «Ιλάρχου Ιωάννη Καλέργη» στη Βυρώνεια, όπου επίσης μετά από έντονες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις απορρίφθηκε επίσης,

για να επιλεγεί τελικά ο χώρος «Κλειδί» κοντά στην Κοινότητα Προμαχώνα, γεγονός που επίσης προκάλεσε την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής.

Για τον καθορισμό του χώρου της τρίτης επιλογής υπήρξε συναίνεση του Δημάρχου και των επικεφαλής της αντιπολίτευσης (πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης)

οι οποίοι εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν πως παρά τις αντιρρήσεις τους  «εθνικοί λόγοι υπαγορεύουν αυτή τη στιγμή να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων που απαιτεί η Πατρίδα… Για αυτούς τους λόγους, με δημοτική ομοψυχία, όλες οι Δημοτικές Παρατάξεις του Δήμου Σιντικής (πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, η οποία είναι κατά της λειτουργίας δομών σε όλη την Ελλάδα), αποφάσισαν ομόφωνα να επιτρέψουν τη δημιουργία κλειστής δομής περιορισμένου χρόνου για τη διαχείριση μέχρι απελάσεως των παράνομων μεταναστών, στην περιοχή «Κλειδί», αποτρέποντας κάθε πρόκληση διχασμού των κατοίκων του Δήμου». Την κοινή ανακοίνωση  υπογράφουν οι: Φώτης Δομουχτσίδης, δήμαρχος Σιντικής, Ζήσης Λούγγος, Όλγα Φυταγκουρίδου και Ιωσήφ Παναγιωτίδης.

Λαϊκή Συσπείρωση Σιντικής:  «Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των κατοίκων»

Σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Σιντικής σχετικά με τη θέση που πήρε στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρει « Η Λαϊκή Συσπείρωση εξέφρασε την στήριξη της στην κινητοποίηση των κατοίκων, συζητώντας μαζί τους το γεγονός ότι ήταν η μοναδική  δημοτική παράταξη που σε όλες τις ειδικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, καθαρά και χωρίς αστερίσκους,  δήλωσε την άρνηση της για τη λειτουργία νέας κλειστής δομής στα όρια του δήμου Σιντικής, απαιτώντας ταυτόχρονα την άμεση χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες και τους μετανάστες με όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, για να φτάσουν το συντομότερο στις χώρες προορισμού τους».

Παραιτήθηκε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Την παραίτησή της υπέβαλε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής Σουζάνα Ρόδη με αφορμή τα τελευταία συμβάντα με τη λειτουργία  κλειστής δομής φιλοξενίας στο Δήμο Σιντικής εκφράζοντας την αντίθεσή της –προηγήθηκε επιστολή- οποιασδήποτε δομής στον Δήμο Σιντικής

Ικανοποίηση Νότη Μηταράκη

Για το θέμα δηλώσεις έκανε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο οποίος δήλωσε:  «Οι Έλληνες στις δύσκολες στιγμές ενώνονται και βρίσκουν λύσεις. Με αποφασιστικότητα αντιμετωπίζουμε τις κοινές προκλήσεις. Το παράδειγμα του ακριτικού Δήμου Σιντικής πιστεύω θα ακολουθήσει η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και στα νησιά μας».

 Ανακοίνωση βουλευτών ΝΔ: «Στηρίζουμε αυτήν την επιλογή»

Παράλληλα  κοινή ανακοίνωση  εξέδωσαν οι βουλευτές Σερρών της ΝΔ, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Φωτεινή Αραμπατζή ,Τάσος Χατζηβασιλείου και Θεόφιλος Λεονταρίδης, δηλώνοντας  ότι στηρίζουν την απόφαση για τη δημιουργία κλειστής δομής, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Στηρίζουμε αυτήν την επιλογή. Είναι η μόνη λύση και η ελάχιστη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο νομός μας στην δοκιμασία την οποία υφίσταται ολόκληρη η Ελλάδα. Ο πατριωτισμός δεν πρέπει να εκδηλώνεται μόνο στις Καστανιές και στα νησιά, αλλά παντού όπου ζουν κι αναπνέουν Έλληνες. Όχι με λόγια, αλλά με έργα.».

Επίσκεψη Κ.Βελόπουλου: «Συμπαραστεκόμαστε στους κατοίκους»

Το Σάββατο τη Ροδόπολη και τη Βυρώνεια στο Δήμο Σιντικής επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης»  Κυριάκος Βελόπουλος συνοδευόμενος από τον βουλευτή Σερρών Κώστα Μπούμπα εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους κατοίκους, αναφέροντας για ακόμη μια φορά την πρόταση της «Ελληνικής Λύσης» για μεταφορά των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας σε ακατοίκητα νησιά.

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ: «ισόρροπη και ισομερής κατανομή σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια»

Η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Σερρών σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει   υιοθετούνε και υποστηρίζουνε το δίκαιο  και λογικό αίτημα της ΚΕΔΕ και άλλων φορέων  για ισόρροπη και ισομερή κατανομή των προσφύγων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Με ορθολογικά κριτήρια, την υποστήριξη των Δήμων που υποδέχονται πρόσφυγες με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών με συγκεκριμένες δράσεις.»

Επιστολή διαμαρτυρίας προέδρου ΕΒΕΣ Χρήστου Μέγκλα

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη δημιουργία κλειστού κέντρου σε στρατόπεδο στο Δήμο Σιντικής, απέστειλε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Παν. Μηταράκη. Ο κ. Μέγκλας αναφέρει μεταξύ άλλων πως  αυτό που έχει ανάγκη ο Νομός μας είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξή του και όχι να επιβαρύνεται επιπλέον με μετανάστες.

Συνέντευξη τύπου για το προσφυγικό

Εν τω μεταξύ οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση της Π.Ε Σερρών θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 12 του Μάρτη 2020 στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Ελπίδα» με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό και τη δημιουργία προσφυγικού κέντρου – στρατοπέδου κλειστού τύπου στη Σιντική.

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Δέσποινα Γιαννακίδου

Διαβάστε επίσης: