Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί την αυτοκτονία ένα παγκόσμιο μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, το οποίο μάλιστα αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό.

Περισσότεροι συνάνθρωποι μας πεθαίνουν από αυτοκτονίες παρά από τον πόλεμο, καθώς κάθε 40 δευτερόλεπτα κάποιος θέτει τέρμα στη ζωή του. Η αυτοκτονία αποτελεί τη 2η κυριότερη αιτία θανάτου στους νέους ηλικίας 15-29, ενώ οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν τα πιο υψηλά ποσοστά αυτοχειρίας... Τα στοιχεία αυτά είναι γροθιά στο στομάχι!

Γι’ αυτό φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας – 10 Οκτώβρη ήταν αφιερωμένη σε αυτό και ο Σύλλογος Οικογενειών/Φροντιστών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία, τη Νόσο Alzheimer και Συγγενείς Διαταραχές (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.) Ν. Σερρών, στα πλαίσια των δράσεων του για τον καθιερωμένο πια εορτασμό της, διοργάνωσε στις 2-10-2019, στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης,Ημερίδα με θέμα: «Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας & Πρόληψη των Αυτοκτονιών», σε συνεργασία με τη Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Σερρών, τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών.

Η Πρόεδρος του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών, Λένα Νομίδου, δήλωσε τα εξής:

Η πρόληψη των αυτοκτονιών, είναι ένα θέμα καυτό σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τις έρευνες του Π.Ο.Υ., κάθε σαράντα δευτερόλεπτα, ένας άνθρωπος βάζει τέρμα στη ζωή του. Ταυτόχρονα, και ο Νομός Σερρών είναι πολύ ευάλωτος στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς το τελευταίο δίμηνο είχαμε επτά αυτοκτονίες. Η λύση όπως τόνισε η κυρία Νομίδου θα έρθει μέσα από την σωστή και τακτική ενημέρωση.

Ένα θέμα ευαίσθητο και επίπονο για όλους... Ωστόσο, η ενημέρωση και κατ’ επέκταση η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι αυτή που θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του και αυτό επιβεβαιώθηκε τόσο από το πλήθος κόσμου που παρευρέθηκε σε αυτήν όσο και από τους επισήμους, όπως η κ. Πάνου Σωτηρία, Αντιδήμαρχος της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Σερρών, τον κ. Βάκαλο Άγγελο, Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, τον κ. Μασλαρινό Αθανάσιο, Δήμαρχο του Δήμου Βισαλτίας και τον κ. Βαφειάδη Βασίλειο, Προϊστάμενο του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Σερρών.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με απολύτως κατατοπιστικές εισηγήσεις αξιόλογοι επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας, παρέχοντας στο κοινό σημαντικές γνώσεις και απαραίτητες πληροφορίες για το δραματικό αυτό φαινόμενο.

Είναι γεγονός ότι η κ. Τσιούρη Ιωάννα, Ψυχολόγος ph.D. στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του ΠΓΝ Λάρισας, ο κ. Σαρηγιαννίδης Αλέξης, Ψυχίατρος-Επιμελητής Β’ ΕΣΥ στο Ψυχιατρικό Τμήμα του ΓΝΘ “Ιπποκράτειο” και η κ. Σκέμπερη Ελένη, Ψυχιάτρος της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Σερρών κατάφεραν να προσεγγίσουν το πολύπλευρο αυτό θέμα και τις πολλαπλές κοινωνικές του προεκτάσεις τόσο με άρτια επιστημονικότητα όσο και με ανθρώπινη ευαισθησία. Τους ευχαριστούμε θερμά για αυτήν την παραγωγική συνεργασία.

Εμβόλιμα προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους παρόμοιας θεματολογίας και ακολούθησε ο σύντομος σχολιασμός της από την κ. Γιαννακίδου Άννα-Μαρία, Ψυχολόγο/Ψυχοθεραπεύτρια (ΜΑ) και εθελόντρια του Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ. Ν. Σερρών. Η Ημερίδα έκλεισε με την ελπίδα ότι κατάφερε να συμβάλλει στο άνοιγμα ενός δημόσιου διαλόγου για αυτό το τόσο κρίσιμο θέμα και με την προτροπή να παλέψει η κοινωνία να διατηρήσει τη συνοχή της, γιατί μέσα σε μόλις λίγα λεπτά όλα μπορούν να αλλάξουν και να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή... Ενωμένοι στεκόμαστε, χωρισμένοι πέφτουμε!

serreslife

Διαβάστε επίσης: