Ένα εγκαταλειμμένο πάρκο, σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους βόρεια του Νέου Πετριτσίου, αξιοποιείται και αναδεικνύεται  με πρωτοβουλία 17 εθελοντών αρχιτεκτόνων ξύλου από το εξωτερικό, που τις μέρες αυτές πραγματοποιούν μικρά σύνθετα έργα για αναψυχή,   χαλάρωση  αλλά χρήση για πολιτιστικές εκδηλώσεις από την τοπική κοινωνία.

Πρόκειται για την «Ομάδα Άμεσης Αρχιτεκτονικής Παρέμβασης», που έχει έδρα τη Νορβηγία και η οποία αποτελείται από αρχιτέκτονες που σπούδασαν στο ίδιο πανεπιστήμιο παλαιότερα. Μέσω της εθελοντικής ομάδας που έχουν συστήσει, τους δίνεται η ευκαιρία να συναντηθούν εκ νέου, αφού σήμερα οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει στις ιδιαίτερες πατρίδες τους όπου ζουν και εργάζονται, δημιουργώντας νέα project σε μικρές κοινωνίες.

Στην εθελοντική δράση στο Νέο Πετρίτσι, συμμετέχουν 17 αρχιτέκτονες από 13 χώρες συνολικά (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λιθουανία, Ισπανία, Πολωνία, Ολλανδία, Σουηδία, Ουκρανία, Ινδία, Σλοβακία)  Τον συντονισμό της ομάδας έχει η Σερραία αρχιτεκτόνισσα Ιουλία Ελευθεριάδου  ενώ τη γενική επίβλεψη ο Ισπανός καθηγητής αρχιτεκτονικής Αlberto Altes Arlandis.




Κάτοικοι και επαγγελματίες του Νέου Πετριτσίου, στηρίζουν την προσπάθεια των ξένων εθελοντών, φιλοξενώντας τους στα σπίτια τους, προσφέροντας οικονομική ενίσχυση για την αγορά υλικού ή παρέχοντας εργαλεία και αναγκαία εξαρτήματα.

Ο δήμος Σιντικής, ιδιοκτησίας του οποίου είναι το «Πάρκο της Λόντζας» όπου γίνονται οι παρεμβάσεις από τους ξένους αρχιτέκτονες, προσέφερε μέρος της ξυλείας, καθώς και υλικοτεχνική υποστήριξη.




Την πρωτοβουλία στηρίζει το παράρτημα της UNESCO Σερρών, καθώς και ο Σύλλογος Πετριτσιωτών Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ξένη ομάδα αρχιτεκτόνων, βρίσκονται στην περιοχή του δήμου Σιντικής. Το 2015 στο χωριό Καπνόφυτο κατασκεύασαν ένα ξύλινο καταφύγιο, στην έξοδο του «Σκοτεινού Φραγγιού» με τον γραφικό καταρράκτη, που αποτελεί πραγματικό κόσμημα. 

Το Σάββατο 5/10/2019 στις 19:00 στην αίθουσα τους ΚΑΠΗ Ν.Πετριτσίου, η ομάδα θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα της εθελοντικής τους εργασίας στο Πάρκο της Λοντζας.




Να σημειωθεί πως αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε αξιοποίηση και ανάδειξη του μικρού καταρράκτη της Σουλτανίτσας στην Κοιλάδα της Λόντζας στο Νέο Πετρίτσι, μετά από πρόταση της τοπικής κοινωνίας ώστε ν’ αποτελέσει επισκέψιμο τουριστικά σημεία, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω άρνησης της Δασικής Υπηρεσίας.

 

Διαβάστε επίσης: