Νέα μέτρα σε ό,τι αφορά την είσοδο στη χώρα από τα χερσαία σύνορα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Οπως είπε «πέραν των όσων έχουν ήδη αποφασιστεί και ισχύουν για την είσοδο από τον Προμαχώνα, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη 22 Ιουλίου έως και την Τρίτη 4 Αυγούστου η είσοδος στην ελληνική επικράτεια από τα χερσαία σύνορά μας για ουσιώδεις μετακινήσεις επιτρέπεται μόνο από τα συνοριακά σημεία ελέγχου Κακκαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα, Νυμφαίας και Κήπων. Δεύτερον, οι Ελληνες πολίτες, όσοι έχουν άδεια παραμονής, οι κάτοικοι ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς υποχρεούνται και αυτοί να συμπληρώνουν το Passenger Locator Form στην ηλεκτρονική διεύθυνση https:// travel.gov.gr καθώς και την ηλεκτρονική προαναγγελία σύντομης μετακίνησης».

«Επισημαίνουμε με έμφαση ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ και καλούμε τους Ελληνες πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπως αυτές της Βαλκανικής», συμπλήρωσε και είπε ότι «οι εργάτες γης σε περίπτωση που βρίσκονται στη χώρα και εξέλθουν της ελληνικής επικράτειας πριν από τις 4 Αυγούστου 2020 δεν θα έχουν ξανά το δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια ασφαλής υγειονομική χώρα. Πήραμε και θα παίρνουμε όποτε χρειαστεί και με αίσθημα ευθύνης κάθε απαραίτητο μέτρο ακούγοντας πάντα τη γνώμη των ειδικών».

Ενδεικτικά, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως μόνο την τελευταία εβδομάδα από την Αλβανία μπήκαν 20.331 άτομα, από τη Βουλγαρία πήν Προμαχώνα 8.049, από τη Βόρεια Μακεδονία 16.558 και από την Τουρκία 4.325 άτομα.

Παράλληλα, σημείωσε πως στο διάστημα από 1-18 Ιουλίου βρέθηκαν οκτώ θετικά κρούσματα κορωνοϊού σε 866 τεσε στην Κακαβιά και άλλα 170 θετικά σε 19.676 ελέγχους στον Προμαχώνα.

Είπε, τέλος, πως το διάστημα από τις 17 Ιουλίου μέχρι και σήμερα διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 2.884 έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 144 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 161 πρόστιμα ύψους 38.250 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 30 ημερών συνολικά.

«Η Ελλάδα παραμένει υγειονομικά ασφαλής χώρα. Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πήραμε και θα πάρουμε κάθε απαραίτητο μέτρο, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα» είπε ο κ. Πέτσας.

Υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη 21 Ιουλίου και κάθε Τρίτη στη μία το μεσημέρι, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, θα ενημερώνει τους αρμόδιους συντάκτες για όλες τις εξελίξεις στο νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Και σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Πέτσας εξήγησε πως «μέχρι τώρα είχαμε για τουριστικούς σκοπούς είσοδο μόνο από τον Προμαχώνα, με την υποχρέωση αρνητικού μοριακού test μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδο στη χώρα, αλλά είχαμε τη δυνατότητα για ουσιώδεις μετακινήσεις, για Έλληνες πολίτες και για ανθρώπους που έχουν άδεια παραμονής, να διέρχονται και από τις άλλες πύλες εισόδου. Τώρα περιορίζονται αυτές μόνο στις 6 προκειμένου να έχουμε καλύτερο έλεγχο των διελεύσεων» σημείωσε. Όπως διευκρίνισε, πλέον «επίσης δεν επιτρέπεται να γίνεται συνεχής μετακίνηση από ή προς την Ελλάδα για σύντομες επισκέψεις σε περιπτώσεις που έχουμε εργάτες γης».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «επειδή είναι σε έξαρση οι επιδημιολογικές καμπύλες σε χώρες της Βαλκανικής, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μεταφέρουν θετικά κρούσματα στο εσωτερικό της χώρας. Γι' αυτό το λόγο πήραμε αυτές τις αποφάσεις, αυτά τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων προκειμένου να ελέγξουμε καλύτερα τις ροές και είμαστε εδώ να επαναξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας» τόνισε.

Διαβάστε επίσης: