Αναβρασμός επικρατεί στο πρώην Αλεξάνδρειο ΤΕΙ της Σίνδου και νυν παράρτημα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ), καθώς φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί στο αμφιθέατρο και μαζί με τους καθηγητές τους συζητούν τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσουν μετά την αιφνιδιαστική εισήγηση που έγινε γνωστή την Πέμπτη 31 Μαρτίου και σύμφωνα με την οποία η Διοικούσα Επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος προτίθεται να μεταφέρει τα τρία τμήματα της Σχολής Μηχανικών της Θεσσαλονίκης, στις Σέρρες.

Το κάλεσμα της ενημέρωσης αναφέρει ότι θα γίνει ενημέρωση από τον Πρόεδρο του τμήματος της Σχολής έπειτα από "την εισήγηση του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, που αφορά τον ακαδημαϊκό χάρτη του Ιδρύματος και τη μεταφορά του Τμήματος στις Σέρρες".

Η απόφαση αυτή εάν οριστικοποιηθεί θα οδηγήσει στην κατάργηση από τη Θεσσαλονίκη των τμημάτων: Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Ηλεκτρονικών Συστημάτων και  Μηχανικών Περιβάλλοντος, που αποτελούνται σχεδόν από 6 χιλιάδες φοιτητές και 60 μέλη ΔΕΠ και θα μεταφερθούν ή θα συγχωνευθούν με εκείνα των Σερρών, όπου κατέχει την έδρα της Σχολής.

Σε επικοινωνία του Makthes.gr με καθηγητές του τμήματος όλοι αναφέρουν τον αιφνιδιασμό τους αλλά και την απουσία ενημέρωσης, καθώς έμαθαν πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να φύγουν από τη Θεσσαλονίκη και να μεταφερθούν στις Σέρρες από τον Τύπο, γεγονός που ο ίδιος ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ αποφάσισε και πρότεινε στα μέλη της Επιτροπής, με την απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει λάβει την πλειοψηφία στη ψηφοφορία της Επιτροπής και πλέον να βρίσκεται προς έγκριση στο υπουργείο Παιδείας.

Τα ερωτήματα για την ταχύτητα που λήφθηκε μια τόσο σοβαρή απόφαση, που πλήττει όχι μόνο το κύρος του τμήματος στη Θεσσαλονίκη, τους χιλιάδες φοιτητές και τους καθηγητές, αλλά και την ίδια την πόλη, καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι που ζει και δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Σίνδου είναι πολλά. Το Makthes.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Διοικούσας του ΔΙΠΑΕ ωστόσο δεν κατέστη δυνατό.

To Makthes.gr έθεσε το ερώτημα και στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αναμένοντας την απάντηση.

Την ίδια ώρα, το τμήμα Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ θεωρείται ένα από τα "πιο δυνατά" όπως λένε παράγοντες της αγοράς, γεγονός που αποδεικνύεται και από το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών για συνεργασία με τους φοιτητές στο πλαίσιο των δράσεων τους. Οι εκπρόσωποι του τμήματος, όπως και όλων των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ κατέθεσαν μάλιστα τα δικά τους σχέδια προς τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο των προτάσεων που το ίδιο το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει υποχρεωτικά από τα Πανεπιστήμια της χώρας για όλα τα τμήματα και τις σχολές, καθώς ετοιμάζει το νέο σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ, που όπως έχει γράψει και η "ΜτΚ" θα περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και καταργήσεις πολλών τμημάτων. Η συγκεκριμένη περίπτωση του τμήματος Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ για τη μεταφορά του ή την κατάργησή του σε άλλη πόλη, ωστόσο δεν υπήρχε σε κανένα έγγραφο και σε καμία πρόταση των καθηγητών.

Την ίδια ώρα, οι φοιτητές των τμημάτων αναμένουν την επίσημη τοποθέτηση του πανεπιστημίου και είναι αποφασισμένοι να μην δεχθούν οποιαδήποτε αλλαγή. Όπως χαρακτηριστικά λένε "είναι άδικο. Εισαχθήκαμε στη σχολή της Θεσσαλονίκης,  με τα εργαστήρια και την καθημερινότητά μας εδώ και αυτό δεν θα επιτρέψουμε να αλλάξει".

Τι απαντάει ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, Αθανάσιος Καΐσης μίλησε στο makthes.grεπιβεβαιώνοντας ότι έχει παρθεί απόφαση για συγχώνευση του τμήματος με εκείνο των Σερρών, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα στο τι θα γίνει σε περίπτωση που υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, ενώ έδωσε τη δική του απάντηση και στο ζήτημα του αιφνιδιασμού της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και της διασφάλισης των δικαιωμάτων των φοιτητών.

"Στην απόφαση αναγράφονται όλα, δηλαδή το τι πρέπει να γίνει για τους ανθρώπους που υπηρετούν, όχι μόνο για τους καθηγητές και τους φοιτητές, αλλά και το διοικητικό προσωπικό, τους εργαζόμενους στη γραμματεία που έχουν ταχθεί στην εξυπηρέτηση του καθήκοντος. Όταν και αν γίνει η συγχώνευση, πρέπει να ληφθούν όλα υπόψη. Όπως και η εμπιστοσύνη των φοιτητών είναι δεδηλωμένη".

Ο κ. Καΐσης στην ερώτηση αν πρόκειται για ειλημμένη απόφαση και αν υπάρχει περίπτωση να ανακληθεί, τόνισε πως η απόφαση έχει παρθεί. "Πρέπει κάποια συγχώνευση να γίνει, είναι αυτονόητο, πρέπει να ενισχυθεί το πανεπιστήμιο, οπού μέσα από αυτή την αλλαγή ομοειδή τμήματα θα δώσουν κάτι καλύτερο και κυρίως καλύτερα επαγγελματικά δικαιώματα.Πέρα από τα κριτήρια που έχει βάλει το υπουργείο Παιδείας, βάλαμε και εμείς πρόσθετα μέτρα στη συγχώνευση, καθώς ορίζεται στην απόφαση ξεκάθαρα ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δεδηλωμένα συμφέροντα των φοιτητών".

Στο "γιατί" λήφθηκε μια τέτοια απόφαση που αιφνιδιάζει όλους τους εμπλεκόμενους και είναι μακριά από τις προτάσεις των καθηγητών της Σχολής, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν δεν γνώριζαν, αλλά ούτε και ρωτήθηκαν σχετικά με το σενάριο της συγχώνευσης, ο πρόεδρος του ΔΙΠΑΕ τονίζει, ότι "δεν είναι αλήθεια. Υπάρχει ήδη πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα που συζητήθηκαν οι θέσεις για τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη όλων των τμημάτων. Ορισμένοι δεν απάντησαν καθόλου, άλλοι εξέφρασαν την άποψη να παραμείνουν ως έχουν τα πράγματα. Τα μέλη της Διοικούσας είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν εγγράφως και να διατυπώσουν την άποψη τους. Έχει υπάρξει επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Τμήματος και εξέφρασε την άποψη ότι αν πραγματοποιηθεί συγκέντρωση καθηγητών ώστε να θέσουν τις απόψεις τους, αυτές θα αποσταλούν στο υπουργείο Παιδείας ώστε επί συνόλου να υπάρχει εικόνα όλων των πλευρών. Την τελική απόφαση την έχει το υπουργείο, εμείς κάνουμε μια εισήγηση με ανοιχτό διάλογο, με όλα τα μέλη της Διοικούσας".

Συρίγος στην ΕΡΤ για τη μεταφορά πανεπιστημιακών σχολών από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες: Λαμβάνονται μέτρα για να μην θιγούν οι φοιτητές.

Για το θέμα με τις αντιδράσεις που έχει προκύψει λόγω της μεταφοράς σχολών (αφορά 6.000 φοιτητές) από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες, με επακόλουθο τις κινητοποιήσεις από φοιτητές και φορείς, μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι» ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος.

«Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από το κάθε πανεπιστήμιο να καταθέσει τις προτάσεις του για το τι θα γίνει με τον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας. Η προθεσμία ήταν η 31η Μαρτίου και σε αυτό το πλαίσιο το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος κατέθεσε τις προτάσεις του. Οι εν λόγω προτάσεις θα τεθούν υπόψιν της αρμόδιας Εθνικής Αρχής για τη δημόσια εκπαίδευση, που είναι ανεξάρτητη αρχή, και θα κρίνει από ακαδημαϊκής πλευράς και πλευράς επαγγελματικού προσανατολισμού και αποκαταστάσεως (επαγγελματικά) τι ακριβώς συμβαίνει. Στη συνέχεια θα έρθουν οι προτάσεις στο υπουργείο για να κριθούν συνολικά» σημείωσε ο ίδιος.

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Διαβάστε επίσης: