steiroseis_ktiniatroiΜε την συνεργασία του ΦΟΣ το Κυνοκομείο.

Π. Αγγελίδης:" Προτεραιότητα η επιχείρηση στείρωσης και περίθαλψης αδέσποτων ζώων".

«Για τη δημοτική αρχή η επιχείρηση στείρωσης και περίθαλψης αδέσποτων ζώων αποτελεί προτεραιότητα, ενώ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα».Τα παραπάνω τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης, με αφορμή την έναρξη του προγράμματος στειρώσεων που ξεκίνησε στο δημοτικό Κυνοκομείο σε συνεργασία με ευρωπαϊκό οργανισμό κτηνιάτρων και τον οικείο Φιλοζωϊκό Όμιλο.
Κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, χθες, στα μέσα ενημέρωσης με την πρόεδρο του Ομίλου κα Ζωή Κοντού και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Νίκο Στεργίου ο Δήμαρχος επισήμανε ότι-πέραν των όποιων δράσεων ή μέτρων-για την επίλυση του προβλήματος απαιτείται η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η αλλαγή της νοοτροπίας τους να εγκαταλείπουν τα ζώα.  
Ειδικότερα, ο κ. Αγγελίδης σημείωσε τα ακόλουθα:
«Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων, που περιφέρονται ελεύθερα σε πλατείες και δρόμους της πόλης δεν είναι απλώς πρόβλημα αισθητικής, αλλά αποτελεί σύμπτωμα νοσηρής νοοτροπίας, αδικαιολόγητης σκληρότητας και βασικά της έλλειψης πολιτισμικού υπόβαθρου.Διότι αυτό δείχνει η εγκατάλειψη, η κακομεταχείριση, τα βασανιστήρια και η έλλειψη αγάπης ωστόσο, ο Δήμος αποφάσισε με τις δυνάμεις και τις όποιες υποδομές διαθέτει να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων.Σε συνεργασία με τον Φιλοζωϊκό Όμιλο Σερρών και τους εθελοντές του συμμετέχει στο πρόγραμμα στειρώσεων των ζώων που φιλοξενούνται στο Κυνοκομείο, αλλά κι όσων διαβιούν ελεύθερα στα δημοτικά όρια.Μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων σκύλων είναι ο έλεγχος των ιδιοκτητών σκύλων, η ενημέρωση του κόσμου για να πάψει να τους εγκαταλείπει και οι στειρώσεις ώστε να μην αναπαράγονται τα εγκαταλειμμένα ζώα.Για τη δημοτική αρχή η επιχείρηση στείρωσης και περίθαλψης αδέσποτων ζώων αποτελεί προτεραιότητα, ενώ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα."
Το πρόγραμμα στειρώσεων
Το πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων ζώων που ξεκίνησε και φέτος με τη συνδρομή κτηνιάτρων Ευρωπαϊκού Οργανισμού, έχει στόχο την ολοκλήρωση 500 στειρώσεων έως τις 15 Ιουλίου. Πέρυσι, πραγματοποιήθηκαν από τον ίδιο Οργανισμό 409 στειρώσεις  ζώων.
Το πρόγραμμα αφορά σε στειρώσεις αδέσποτων ζώων του Καλλικρατικού Δήμου Σερρών, οπότε όποιος δημότης έχει τη δυνατότητα, μπορεί να περισυλλέξει και να προσκομίσει αδέσποτα ζώα τα οποία φροντίζει στο κυνοκομείο Σερρών τις εργάσιμες μέρες και ώρες, κατόπιν συνεννόησης  με το Φιλοζωικό Όμιλο Σερρών.
"Θέλω να επισημάνω ότι τα προγράμματα στειρώσεων κι επανεντάξεων αδέσποτων ζώων στους χώρους από όπου  περισυλλέχθηκαν είναι η μόνη νόμιμη διαδικασία που θα οδηγήσει στη βελτίωση και μακροπρόθεσμα στη διευθέτηση του ζητήματος στους Δήμους.Γι 'αυτό, παρά τα όποια προβλήματα, τις ελλείψεις ή τις δυσλειτουργίες θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι η δημοτική αρχή επιδεικνύει την δέουσα προσοχή και σημασία στο έργο των εθελοντών.Η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και η αλλαγή νοοτροπίας είναι ο άλλος στόχος. Ίσως και ο πλέον σπουδαίος.
Εμείς θα λάβουμε μέρος και σ’ αυτή την εκστρατεία.
Θέλουμε βοηθούς και υποστηρικτές μας τους ευαισθητοποιημένους πολίτες κι ελπίζουμε όλοι να αντιληφθούν ότι με το να εγκαταλείψουν έναν σκύλο που βαρέθηκαν οξύνουν το πρόβλημα.
Ίσως δεν θα έπρεπε να αποκτήσουν ποτέ ένα ζώο, αφού σίγουρα αυτοί δεν είναι φιλόζωοι.Η απόφαση να αναλάβει κανείς ένα ζώο είναι σημαντική και δεν πρέπει να λαμβάνεται ελαφριά τη καρδία, καθώς όταν το κάνει να ξέρει ότι θα πρέπει να το φροντίζει και πάνω απ’ όλα να το αγαπά.
Εύχομαι καλή συνέχεια και συγχαίρω τους συντελεστές του προγράμματος στειρώσεων των αδέσποτων της πόλης μας, την κτηνιατρική ομάδα, τους φιλόζωους εθελοντές, το προσωπικό του Κυνοκομείου και κάθε πολίτη που σέβεται τα ζώα, διότι αυτό σημαίνει ότι προ πάντων είναι άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του…».

Διαβάστε επίσης: