xyta_serronΜε το νέο Υφυπουργό Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλο συναντήθηκαν οι αιρετοί.
Στάση αναμονής για το ΧΥΤΑ Σερρών.

Ικανοποίηση και συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις των Σερραίων αιρετών.

Αισιόδοξοι βγήκαν οι Σερραίοι Δήμαρχοι από το γραφείο του νέου Υφυπουργού Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλου, με τον οποίο είχαν συνάντηση προχθές, για το θέμα της επέκτασης του ΧΥΤΑ Σερρών. Αυτό που τόνισαν οι Δήμαρχοι του νομού Σερρών βγαίνοντας από το γραφείο του νέου Υφυπουργού Εσωτερικών, ήταν πως ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος φάνηκε αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο της προκατόχου του και πως εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις για το θέμα αυτό, για το τι πρόκειται να γίνει δηλαδή στο νομό Σερρών.

Με τον Υφυπουργό Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλο συναντήθηκαν οι Σερραίοι Δήμαρχοι
Θετικό το κλίμα για την επέκταση του ΧΥΤΑ Σερρών

Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, συναντήθηκε προχθές με τους Δημάρχους του νομού Σερρών, για το μείζον ζήτημα της επέκτασης του ΧΥΤΑ Σερρών και της χρηματοδότησής του. Η ταχύτητα με την οποία λειτούργησε η νέα ηγεσία του Υπουργείου, είναι ενδεικτική της σοβαρότητας του θέματος, ενώ οι Σερραίοι αιρετοί έφυγαν αρκετά ικανοποιημένοι από τα συνάντηση που διήρκησε περίπου 2,5 ώρες. Οι αιρετοί του νομού έχουν αγωνία για το θέμα, καθώς η τέως Υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, απομακρύνθηκε από το Υπουργείο μάλλον την πιο ακατάλληλη στιγμή, όταν δηλαδή μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, είχε δεσμευθεί για τη χρηματοδότηση του έργου της επέκτασης του ΧΥΤΑ Σερρών, που θα «έλυνε τα χέρια» των αιρετών.
Ωστόσο, αυτό που τόνισαν οι Δήμαρχοι του νομού Σερρών βγαίνοντας από το γραφείο του νέου Υφυπουργού Εσωτερικών, ήταν πως ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος φάνηκε αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο της προκατόχου του και πως εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις για το θέμα αυτό, για το τι πρόκειται να γίνει δηλαδή στο νομό Σερρών.
Από τους επτά Δημάρχους του νομού, παραβρέθηκαν οι έξι, ενώ φυσικά απουσίαζε ο «συνήθης ύποπτος», Δήμαρχος Νέας Ζίχνης Ανδρέας Δαϊρετζής.
Οι Δήμαρχοι κατέθεσαν συγκεκριμένη πρόταση στον κ. Π. Κουκουλόπουλο. Ποια ήταν αυτή; Να παραμείνουν πέντε ενεργοί ΧΑΔΑ στο νομό Σερρών (ένας ανά Δήμο, ενώ θα κλείσει μόνο της Ηράκλειας), συν το ΧΥΤΑ Σερρών, να αποκατασταθούν οι υπόλοιποι (19 ΧΑΔΑ λειτουργούν συνολικά μέχρι σήμερα σε επίπεδο νομού) και βέβαια να δεσμευθεί για τη συγχρηματοδότηση του έργου μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας και για το κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στο Παλαιόκαστρο, όπως επίσης και για την επέκταση του ΧΥΤΑ Σερρών ως ενδιάμεσο στάδιο, όπως είχε πράξει η προκάτοχός του. Από την πλευρά τους οι έξι Δήμαρχοι υποσχέθηκαν ότι γρήγορα θα υπάρξει αλλαγή της ηγεσίας στην ΕΣΑΝΣ και πως θα προχωρήσουν στη μελέτη- εκτίμηση του έργου, για να κατανοήσει ο υπουργός τι ακριβώς χρειάζεται να χρηματοδοτήσει στο Παλαιόκαστρο, μέχρι να δημοπρατηθεί το έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ Σερρών. Αμέσως μετά θα κλείσουν και οι πέντε ΧΑΔΑ, θα μεταφέρονται όλα τα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ Σερρών και σιγά- σιγά θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο Παλαιόκαστρο.
«Φαίνεται ότι ο υφυπουργός κατάλαβε ότι με βάση αυτά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, η δική μας πρόταση είναι μονόδρομος. Ο υφυπουργός θα συζητήσει και με τον υπουργό περιβάλλοντος και θα συναποφασίσουν. Είναι αποφασισμένος να προχωρήσουμε, κατανόησε πλήρως τις θέσεις μας και νομίζω ως ένας άνθρωπος της αυτοδιοίκησης δεν χρειάστηκε και πολύ χρόνο για να το σκεφτεί,» δήλωσε ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παπά Βαγγέλης Καλαθάς, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πέντε ΧΑΔΑ θα λειτουργήσουν μεν, αλλά μέσα σε ένα 8μηνο θα κλείσουν κι αυτοί, γιατί ήδη θα ενταχθεί το έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ Σερρών.
Τι θα γίνει, όμως, με το θέμα των προστίμων, που υποτίθεται ότι θα αρχίσουν να «τρέχουν» από την 1η Ιουλίου; Κύκλοι των αιρετών επισημαίνουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να πειστεί να δώσει μία παράταση, εφόσον διαπιστώσει πως οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των έργων, συνεχίζονται κανονικά.
Ζωή Χειμωνίδου

Διαβάστε επίσης: