parko_serresΣε «όνειρο απατηλό» έχει εξελιχθεί το κεντρικό πάρκο των Σερρών, με όλους τους υποψήφιους Δημάρχους να το έχουν πάντα ως προτεραιότητα στα προεκλογικά τους προγράμματα, αλλά λίγα ουσιαστικά βήματα έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Πάντως, ο Αντιδήμαρχος Έργων του Δήμου Σερρών Παύλος Μυστακίδης τονίζει στο Ε.Β. πως ήδη έχει δει και εξετάσει το θέμα και πως η θέλησή του είναι να προχωρήσει. Από τις συνολικά 30 ιδιοκτησίες, έχουν απομείνει οκτώ για απαλλοτρίωση. Με ορισμένους εξ αυτών ο Δήμος Σερρών βρίσκεται στα δικαστήρια, προκειμένου να λύσει με αυτόν τον τρόπο τις διαφορές και με κάποιους άλλους είναι στο στάδιο του καθορισμού του ποσού αποζημίωσης.

Απομένουν οκτώ απαλλοτριώσεις και ένα… γήπεδο

Γραφικός κοντεύει να καταντήσει όποιος αναφέρεται, πλέον, στο κεντρικό πάρκο των Σερρών. Είναι ένα θέμα που τείνει να γίνει «ανέκδοτο», ενώ λίγα ουσιαστικά βήματα έχουν γίνει, προκειμένου να γίνει πράξη ένα μεγάλο όνειρο των Σερραίων, παρά το γεγονός πως το θέμα αυτό είναι πάντα και ήταν και στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, μέσα στα προεκλογικά προγράμματα των υποψηφίων Δημάρχων Σερρών. Φυσικά, το κεντρικό πάρκο ήταν μέσα στις προεκλογικές προτεραιότητες του νυν Δημάρχου Σερρών Πέτρου Αγγελίδη.
Δύο είναι τα μεγάλα «αγκάθια», στην προκειμένη περίπτωση. Το πρώτο είναι οι απαλλοτριώσεις, που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και το δεύτερο είναι φυσικά το δημοτικό γήπεδο Σερρών, που «φιλοξενεί» την ομάδα του Πανσερραϊκού, τουλάχιστον μέχρι να κατασκευασθεί το νέο γήπεδο, στο Λευκώνα.
Άγνωστο είναι ποιες από τις δύο «σκοπέλους» θα ξεπερασθεί πιο γρήγορα, αλλά το σίγουρο είναι πως ούτε στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είμαστε σε θέση να «απολαύσουμε» το κεντρικό πάρκο. Οι διαδικασίες αποδεικνύονται τόσο χρονοβόρες, που μάλλον έχουν να κάνουν περισσότερο με πολιτική ατολμία, παρά με ανυπέρβλητους, γραφειοκρατικούς παράγοντες.
Πάντως, ο Αντιδήμαρχος Έργων του Δήμου Σερρών Παύλος Μυστακίδης τονίζει στο Ε.Β. πως ήδη έχει δει και εξετάσει το θέμα και πως η θέλησή του είναι να προχωρήσει. Από τις συνολικά 30 ιδιοκτησίες, έχουν απομείνει οκτώ για απαλλοτρίωση. Με ορισμένους εξ αυτών ο Δήμος Σερρών βρίσκεται στα δικαστήρια, προκειμένου να λύσει με αυτόν τον τρόπο τις διαφορές και με κάποιους άλλους είναι στο στάδιο του καθορισμού του ποσού αποζημίωσης.
«Πρόθεσή μας είναι να βρούμε τα χρήματα για να αποζημιώσουμε όσες ιδιοκτησίες απέμειναν ή να ανταλλάξουμε τα συγκεκριμένα οικόπεδα, με κάποια άλλα, εντός των ορίων του Δήμου. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για την εξασφάλιση των χρημάτων κι όταν «ωριμάσουν» θα τις ανακοινώσουμε και θα ξεκινήσουμε την εφαρμογή τους,» επεσήμανε ο κ. Παύλος Μυστακίδης, ο οποίος όμως- όπως κάθε λογικός και σώφρων άνθρωπος- δεν… ρίσκαρε να δώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις για το χρόνο και φυσικά φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι έτοιμο το κεντρικό πάρκο μέχρι το 2014, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Σίγουρα, όμως, θα έχουμε κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο και θα έχουμε πάρει αρκετά κομμάτια».
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Έργων του Δήμου Σερρών, ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για την ήπια διαμόρφωση των ελεύθερων οικοπέδων, που βρίσκονται κυρίως στα νοτιοανατολικά.
Άμεση ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της «Διάβασης Πεζών» και δημοτικού συμβούλου Παναγιώτη Κοτρώνη, ο οποίος δήλωσε στο Ε.Β.:
«Θεωρούμε προσχηματικό το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για τη δημοτική αγορά, διότι μιλάμε για έκταση ενός στρέμματος και επικαλούνται ότι θα «ανασάνει» η πόλη, αν γκρεμιστεί, ενώ σε απόσταση 500 μέτρων υπάρχει χαρακτηρισμένο το κεντρικό πάρκο από το 1920, έκτασης 80 στρεμμάτων, από τα οποία τα 75 καταλαμβάνουν το γήπεδο. Για ψηφοθηρικούς λόγους, για να μην συγκρουσθούν με ιδιωτική εταιρεία, όχι μόνο δεν το κατεδαφίζουν, αλλά ξοδεύουν και τεράστια ποσά για τον εκσυγχρονισμό του».
Ζωή Χειμωνίδου

Διαβάστε επίσης: