protovoulia_aggelidisΣυζητήθηκε σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009, ο προϋπολογισμός του Δήμου Σερρών έτους 2010.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, Πέτρος Αγγελίδης, στην τοποθέτησή του τόνισε, ότι ο προϋπολογισμός του έτους 2010 του Δήμου Σερρών επιβεβαιώνει την κατηφορική τροχιά της οικονομικής κατάστασης του Δήμου, κάτι που οφείλεται στο γεγονός, ότι η Δημοτική αρχή διαχειρίζεται τα οικονομικά του Δήμου χωρίς σχέδιο, αλλά αποσπασματικά και αναφέρθηκε στα εξής τρία σημεία που αποδεικνύουν την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου:
1ον. Στο γεγονός, ότι η δημοτική αρχή αναγκάζεται για μία ακόμη χρονιά να δανειστεί από τα έσοδα του έτους 2010 (από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους) το ποσό των 750.000 €, προκειμένου να φέρει εις πέρας την οικονομική διαχείριση του έτους 2009
2ον. Στην αύξηση των οφειλών μέσα στο έτος 2010 κατά 500.000 € (από 4.700.000 €  τα χρέη θα φθάσουν στα 5.200.000 €) και
3ον. Στο ύψος των πλασματικών εσόδων, που αγγίζουν το ιλιγγιώδες ποσό των 10 εκ. €

Ολόκληρη η τοποθέτηση του επικεφαλής της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων έχει ως εξής:
“Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Αυτή είναι η διαπίστωση στην οποία καταλήγει κανείς, μελετώντας τον προϋπολογισμό του έτους 2010, ο οποίος επιβεβαιώνει την κατηφορική τροχιά των οικονομικών του Δήμου.
Η διαπίστωση αυτή αποδεικνύεται αν σταθούμε στα εξής τρία σημεία του προϋπολογισμού:
1ον. Στο γεγονός ότι Δημοτική αρχή αναγκάζεται για μία ακόμη χρονιά να προσφύγει στην παρακράτηση έναντι προκαταβολής 750.000 € από τους κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) του 2010. Δηλαδή η Δημοτική αρχή δανείζεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του έτους 2010 το ποσό των 750.000 €,  προκειμένου να φέρει εις πέρας την οικονομική διαχείριση του έτους 2009.
2ον. Οι οφειλές αυξάνονται τουλάχιστον κατά 500.000 €  μέσα στο έτος 2010 και τα χρέη από 4.783.259 €  θα φθάσουν, όπως προβλέπεται από τον προϋπολογισμό στα 5.200.000 €.
3ον. Η κατηφορική τροχιά των οικονομικών του Δήμου αποδεικνύεται επίσης και από το ύψος των πλασματικών εσόδων, που αγγίζει το ποσό περίπου των 10 εκ. € . Μπορεί κάποιος να πει ότι τα πλασματικά έσοδα στον προϋπολογισμό είναι κάτι το σύνηθες. Ασφαλώς και δεν είναι η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός έχει πλασματικά έσοδα. Η διαφορά στον προϋπολογισμό του 2010 είναι, ότι το ύψος των πλασματικών εσόδων έχει ανέβει πάρα πολύ και αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 10 εκ. €. Επίσης στο σκέλος των εξόδων, όλα τα έξοδα είναι πραγματικά. Δεν υπάρχει έξοδο το οποίο δεν θα πραγματοποιηθεί. Οι δαπάνες όλες είναι ανελαστικές. Όλα τα ποσά που είναι εγγεγραμμένα στο σκέλος των εξόδων θα πραγματοποιηθούν και πρέπει να πληρωθούν από το ταμείο. Αντιθέτως όλα τα έσοδα που είναι εγγεγραμμένα στο σκέλος των εσόδων δεν θα εισρεύσουν στο ταμείο του Δήμου. Δεν θα εισπραχθούν. Αυτά τα έσοδα που δεν πρόκειται να μπουν στα ταμεία του Δήμου αγγίζουν το ποσό των 10 εκ. €. Τα 10 εκ. περίπου λοιπόν είναι τα πλασματικά έσοδα, που είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό.
Αυτά τα 10 εκ. των πλασματικών εσόδων, η αύξηση των οφειλών κατά 500.000 € μέσα στο 2010 και ο δανεισμός από τους ΚΑΠ του 2010 του ποσού των 750.000 €, δίνουν την εικόνα του προϋπολογισμού του έτους 2010, αποδεικνύοντας το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος του Δήμου και την κατηφορική τροχιά των οικονομικών του Δήμου.
Η κάθε συζήτηση για την οικονομική κατάσταση του Δήμου δεν έχει κανένα πλέον νόημα και έχει κουράσει τους πάντες, από τη στιγμή που γίνονται διαπιστώσεις, χωρίς να λαμβάνονται παράλληλα οι ανάλογες αποφάσεις και τα αντίστοιχα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Δεν έχει κανένα νόημα να διαπιστώνουμε ότι, στον  προϋπολογισμό το ύψος των πλασματικών εσόδων αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, ότι στον ισολογισμό τα ελλείμματα αυξάνονται επίσης χρόνο με το χρόνο (από 8.880.000 € το 2006, σε 12.750.000 € τέλος 2008),  ότι στους πίνακες χρεών τα χρέη αυξάνονται χρόνο με το χρόνο (από 2.300.000 € τέλος 2006, σε 4.800.000 € τέλος 2008) και να συνεχίζεται η διαχείριση των οικονομικών του Δήμου χωρίς σχέδιο, αλλά αποσπασματικά και χύμα.
Η δημοτική αρχή όχι μόνον δεν διαχειρίστηκε τα οικονομικά του Δήμου βάσει ενός σχεδίου, αλλά ούτε προσπάθησε τουλάχιστον να δώσει βαρύτητα στη συγκράτηση των δαπανών. Έγιναν και γίνονται δαπάνες οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Θα αναφέρω μερικά παραδείγματα:
1ον) Η Δημοτική αρχή κατέβαλλε στον κατά τα άλλα αξιότιμο και αξιόλογο καθηγητή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Σταθακόπουλο Παναγιώτη το ποσό των 35.000 € για να προσφέρει κάποιες υπηρεσίες στο Δήμο. Παρόλο που επανειλημμένως ζητήσαμε από το Δήμαρχο και τη Δημοτική αρχή να μας παρουσιάσουν τις υπηρεσίες που προσέφερε ο κ. Σταθακόπουλος έναντι 35.000 €, δυστυχώς η Δημοτική αρχή ποτέ δεν παρουσίασε τις υπηρεσίες αυτές, ίσως γιατί δεν υπάρχουν. Και σα να μην έφτανε η συνεργασία του Δήμου με τον αρχιτέκτονα καθηγητή του Α.Π.Θ., η δημοτική αρχή προσέλαβε ακόμη έναν αρχιτέκτονα, για ειδικό σύμβουλο του Δήμου, τον κ. Αλεξίου Χρήστο, αμειβόμενο με 2.370 ευρώ το μήνα.
2ον) Η δημοτική αρχή μετέφερε τις υπηρεσίες της πολεοδομίας του Δήμου σε ιδιόκτητο κτίριο και πληρώνει ο Δήμος Σερρών ενοίκιο 1.800 € το μήνα, ενώ μπορούσε να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ για ενοίκιο, αν μετέφερε την πολεοδομία στο κτίριο του πρώην Ορφανοτροφείου Θηλέων επί της οδού Βενιζέλου, το οποίο καταρρέει.
3ον) Ενώ ο Δήμος έχει χρέος προς την αγορά και στους ελεύθερους επαγγελματίες και η Δημοτική αρχή θέλει να επιβαρύνει με δάνεια το Δήμο και τους δημότες για την αποπληρωμή αυτών των χρεών, ο Δήμαρχος αγόρασε καινούργιο αυτοκίνητο το οποίο πλήρωσε ο Δήμος με 45.000 €.
4ον) Οι πρώην Δημοτικές επιχειρήσεις, όπως είχε προτείνει η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων, θα έπρεπε να είχαν συγχωνευθεί σε μία κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση, κάτι που θα είχε ως συνέπεια το μικρότερο λειτουργικό κόστος για το Δήμο. Η δημοτική αρχή όμως, αντί να μειώσει τις πρώην Δημοτικές Επιχειρήσεις, αντιθέτως τις αύξησε με τη δημιουργία νέων περισσοτέρων Κοινωφελών Δημοτικών Επιχειρήσεων, που έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο.
5ον) Η δημοτική αρχή κατέβαλε ένα χρηματικό ποσό σε ειδικό επιστήμονα για τη σύνταξη μιας οικονομοτεχνικής διερεύνησης, σχετικά με την αξιοποίηση της δημοτικής αγοράς, για να αποδειχθεί ότι το ποσό αυτό τελικά δαπανήθηκε άδικα, διότι μετά από λίγο καιρό η δημοτική αρχή εγκατέλειψε τα σχέδιά της αυτά για την αξιοποίηση της δημοτικής αγοράς.   
Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε για τη διενέργεια εμπειρογνωμοσύνης σχετικά με τη μετεγκατάσταση της Νομαρχίας σε άλλο χώρο και του Δημαρχείου στο σημερινό κτίριο της Νομαρχίας, για την οποία ο Δήμος έδωσε 45.000 €, ενώ τη μελέτη αυτή θα έπρεπε να είχε αναλάβει η Νομαρχία.
Το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου επιδεινώνεται, διότι η δημοτική αρχή δεν διαχειρίζεται τα οικονομικά του Δήμου βάσει ενός σχεδίου και είναι βέβαιο, ότι στο τέλος της τετραετίας θα παραδώσει την οικονομική κατάσταση του Δήμου σε τρισχειρότερη κατάσταση απ' ότι την παρέλαβε.
Για το λόγο αυτό από την αρχή αυτής της Δημαρχιακής θητείας είχαμε προτείνει την εφαρμογή ενός σχεδίου εξυγίανσης των οικονομικών του Δήμου,  που θα είχε έναν ορίζοντα μίας ή δύο τετραετιών και το σχέδιο αυτό θα περιλάμβανε μία δέσμη οικονομικών μέτρων, άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων. Το σχέδιο αυτό οικονομικής εξυγίανσης μπορούσε να είχε εκπονηθεί από τους οικονομολόγους του Δήμου και εξωτερικούς συνεργάτες, το οποίο θα τίθετο προς συζήτηση στις δημοτικές παρατάξεις και μετά από κατάληξη σε μια κοινή πρόταση, θα υπήρχε η δέσμευση για σεβασμό και υλοποίηση αυτού του σχεδίου.
Δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν είχε την πολιτική βούληση, για να αποφασίσει και να εφαρμόσει ένα τέτοιο σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης του Δήμου.
Όσον αφορά τώρα την υπερψήφιση ή καταψήφιση του προϋπολογισμού του έτους 2010 η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του έτους 2010 για δύο λόγους:
1ον) Διότι η δημοτική αρχή ,ενώ είχε υποσχεθεί από το έτος 2007, ότι θα κατέθετε στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα σχέδιο εξυγίανσης των οικονομικών του Δήμου, δεν το έπραξε και συνεχίζει να διαχειρίζεται τα οικονομικά του Δήμου αποσπασματικά και χύμα.
2ον) Διότι θέλουμε να εκφράσουμε την αγωνία και την ανησυχία μας για την πορεία της οικονομικής κατάστασης του Δήμου, η οποία βρίσκεται σε κατηφορική τροχιά και χτυπά καμπανάκι”.


Από το γραφείο τύπου
της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων

Διαβάστε επίσης: