dim_simvoulioΟριακή πλειοψηφία της δημοτικής αρχής- '' Μύδροι" της αντιπολίτευσης εναντίον της.
Σκληρός απέναντι στη δημοτική αρχή, αλλά ουσιαστικός ως προς τον τρόπο διασφάλισης της απελευθερωθείσας έκτασης, ως χώρου πρασίνου, εμφανίστηκε ο δ.σ. Αντ.Αναστασιάδης.
Με τη δημοτική αρχή του Γιάννη Βλάχου ν' αποδεσμεύεται πλήρως από τις προεκλογικές της υποσχέσεις για την ανέγερση "περίλαμπρου" Πύργου στην πλατεία Εμπορίου, την κατεδάφιση του ακινήτου της Δημοτικής Αγοράς και την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στην έκταση που τώρα καλύπτει το οικοδόμημα, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών. Για τρίτη φορά το θέμα της αξιοποίησης του συγκεκριμένου δημοτικού ακινήτου τέθηκε στο τραπέζι του σώματος, στην συνεδρίασή του την περασμένη Δευτέρα, με τη δημοτική αρχή οριακά να διατηρεί την πλειοψηφία της και σύσσωμη την αντιπολίτευση να της ασκεί δριμεία κριτική για προχειρότητα, έλλειψη σχεδιασμού και οράματος. Αν και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων συναινούν στην κατεδάφιση του οικοδομήματος, διαφωνούν στον τρόπο και τον χρόνο αυτής, με την αντιπολίτευση να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την διασφάλιση της έκτασης ως χώρο πρασίνου, που τόσο έχει ανάγκη το κέντρο της πόλης των Σερρών.
Η απόρριψη της προηγούμενης απόφαση του Δ.Σ. Σερρών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οδήγησε τη δημοτική αρχή στην αναγκαστική ανάκλησή της και στην τροποποίηση της πρότασης που κατάθεσε με την κατασκευή υπόγειου πάρκιν, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία χώρου πρασίνου, στον υπέργειο χώρο που θ' απελευθερωθεί.
Π.Αγγελίδης: “Ο “πύργος” θα μείνει στην τοπική ιστορία όπως μια παλιά προεκλογική υπόσχεση για “θάλασσα” στον Κουλά”


“Ο “πύργος” με το πιο ωραίο κτίριο του κόσμου, όπως χαρακτηριστικά έλεγε η δημοτική αρχή του κ. Βλάχου, που θα κατασκεύαζε στη θέση του ακινήτου της δημοτικής αγοράς, θα μείνει στην τοπική ιστορία, όπως μια παλιά προεκλογική υπόσχεση για “θάλασσα” στον Κουλά”, υποστήριξε κατά την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Πέτρος Αγγελίδης, υποστηρίζοντας πως απουσία έργων η δημοτική αρχή προσπαθεί να εμφανίσει, ως ... επίτευγμα την κατεδάφιση της δημοτικής αγοράς με στόχο να παραπλανήσει και πάλι τους Σερραίους δημότες. '' Το μόνο βέβαιο είναι, ότι η δημοτική αρχή, φεύγοντας από το Δήμο θα αφήσει μία αλάνα στη θέση του ακινήτου της δημοτικής αγοράς" υπογράμμισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ψευδώς η δημοτική αρχή υσχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον από επενδυτές για την υλοποίηση του πολλά υποσχόμενου Πύργου.
''Η αλήθεια είναι'', τόνισε ο επιφαλής της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων, '' ότι υπήρξε ενδιαφέρον από δύο επενδυτές, οι οποίοι ζήτησαν εγγράφως από τη δημοτική αρχή να δώσει παράταση περίπου σαράντα ημερών στο χρόνο κατάθεσης των προσφορών, για να προλάβουν να καταθέσουν τις προτάσεις τους, σχετικά με την αξιοποίηση του ακινήτου της δημοτικής αγοράς, αλλά η δημοτική αρχή αρνήθηκε''. Εξηγώντας , μάλιστα, τους λόγους άρνησης υποστήριξε ότι στην περίπτωση που βρισκόταν επενδυτές και μέχρι αυτοί να επιλεγούν (οι διαδικασίες για την ανάδειξη του αναδόχου είναι χρονοβόρες) η κατεδάφιση θα γινόταν μετά τις εκλογές, δίχως η δημοτική αρχή να μπορέσει να παρουσιάσει έργο προεκλογικά. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που γινόταν έγκαιρα, η δημοτική αρχή θα ερχόταν αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις της Σερραϊκή αγοράς, καθώς στη θέση του ακινήτου της δημοτικής αγοράς θα κατασκεύαζαν οι επενδυτές εμπορικό κέντρο ή πολυκαταστήματα. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του , ο κ.Αγγελίδης επανέλαβε για μία ακόμη φορά την πρόταση του συνδυασμού του. Τάχθηκε υπέρ της κατεδάφισης της δημοτικής αγοράς και πρότεινε την κατασκευή ενός σύγχρονου Δημαρχείου , που δεν θα καταλαμβάνει όλη την έκταση του σημερινού οικοπέδου της, ενώ θα περιβάλλεται από χώρο πρασίνου. Θα διαθέτει υπόγειο πάρκιν και θα κατασκευαστεί με όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η πράσινη ανάπτυξη. Οσον αφορά το τρόπο χρηματοδότησης του έργου, υποστήριξε ότι μπορεί να εξασφαλισθεί με την ένταξή του στο πρόγραμμα “ΘΗΣΕΑΣ ΙΙ” ή μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.
'' Να διασφαλιστεί ο χώρος πρασίνου''

*Ακαιρο ως προς τα σχέδια αξιοποίησης της δημοτικής και επιζήμιο για τους καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται εντός της δημοτικής αγοράς χαρακτήρισε την απόφαση για κατεδάφιση του οικοδομήματος ο επικεφαλής του συνδυασμού "ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ" Γιάννης Μωυσιάδης. Ταυτιζόμενος με την τοποθέτηση του κ.Αγγελίδη για τους λόγους που η δημοτική αρχή αρνήθηκε την παράταση στους επενδυτές και εγκατέλειψε την προεκλογική της υπόσχεση, υποστήριξε ότι η κατεδάφιση θα μπορούσε να γίνει αφού προηγουμένως είχε γίνει και εγκριθεί η μελέτη κατασκευής του υπόγειου χώρου στάθμευσης και ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του έργου. Επιπλέον , υπογράμμισε ότι η κατασκευή υπόγειου πάρκιν στην έκταση μέρους του υπάρχοντος οικοδομήματος και όχι στην πλατεία Εμπορίου (σύμφωνα με από δεκαετίας απόφαση του Δ.Σ. Σερρών) αφενός δεν καλύπτει τις πολλαπλές ανάγκες της πόλης των Σερρών και αφετέρου το κόστος λειτουργίας ενός μικρού υπόγειου χώρου στάθμευσης είναι υψηλό (συγκριτικά με ένα μεγάλο πάρκινγκ), γεγονός που θ' αποβεί αποτρεπτικό στην ανεύρεση επενδυτή.
* Υπέρ της κατεδάφισης της δημοτικής αρχής και αξιοποίησης της έκτασης που θα απελευθερωθεί ως χώρο πρασίνου, τάχθηκε ο επικεφαλής της '' Σύνθεσης Πολιτών'' Στέλιος Σαουλίδης.Μάλιστα για τη διασφάλισή του ζήτησε τον χαρακτηρισμό του ταυτόχρονα με την κατεδάφιση του οικοδομήματος. Παράλληλα επανέλαβε τη θέση του συνδυασμού του για κατεδάφιση του Δημαρχείου, δημιουργία πάρκου στο χώρο που θα απελευθερωθεί και την μεταφορά του συνόλου των υπηρεσιών του Δήμου Σερρών στο Διοικητήριο.
*Σκληρός απέναντι στη δημοτική αρχή του Γιάννη Βλάχου, αλλά ουσιαστικός ως προς τον τρόπο διασφάλισης της απελευθερωθείσας έκτασης, ως χώρου πρασίνου εμφανίστηκε ο δ.σ. Αντώνης Αναστασιάδης. Πρότεινε ( αίτημα που και εγγράφως υπέβαλλε προ ημερών στο Δ.Σ. Σερρών) ο χώρος που στεγάζεται η δημοτική αγορά να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου, αφού προηγουμένως γίνει σχετική μελέτη (για χώρο πρασίνου και υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων ) και τύχει της έγκρισης του ΥΠΕΧΩΔΕ και εφόσον γίνει δεχτή η τροποποίηση του σχεδίου πόλεως για τη διασφάλιση της συγκεκριμένης έκτασης. ''Σε διαφορετική περίπτωση αν δεν έχουμε επίσημα την έγκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ ως χώρο πρασίνου, θα μπορεί ο κάθε Δήμαρχος να κτίσει εμπορικό κέντρο'' υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Θάλεια Καμπουρίδου

Διαβάστε επίσης: