pirgos_dimotiki_agoraΠέτρος Αγγελίδης: -«Ο πύργος της δημοτικής αρχής Βλάχου στο ακίνητο της δημοτικής αγοράς, θα μείνει στην τοπική ιστορία, όπως μια παλιά προεκλογική υπόσχεση για θάλασσα στον Κουλά».
Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009. Ένα από τα θέματα που παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ήταν το θέμα της “έγκρισης μελέτης και εκτέλεσης του έργου κατεδάφισης της Δημοτικής αγοράς”.
“Ο “πύργος” με το πιο ωραίο κτίριο του κόσμου, όπως χαρακτηριστικά έλεγε η δημοτική αρχή του κ. Βλάχου, που θα κατασκεύαζε στη θέση του ακινήτου της δημοτικής αγοράς, θα μείνει στην τοπική ιστορία, όπως μια παλιά προεκλογική υπόσχεση για “θάλασσα” στον Κουλά”, είπε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Πέτρος Αγγελίδης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του. Η δημοτική αρχή, τόνισε ο κ. Αγγελίδης, επειδή δεν υλοποίησε σχεδόν καμία προεκλογική της υπόσχεση και δεν έχει να παρουσιάσει κανένα έργο στο Σερραϊκό λαό μέχρι τις εκλογές, προσπαθεί να εμφανίσει τώρα, ως επίτευγμα την κατεδάφιση της δημοτικής αγοράς, προκειμένου να καλύψει την απραξία της, ελπίζοντας, μάταια όμως, ότι μπορεί να παραπλανήσει και πάλι τους Σερραίους δημότες. Το μόνο βέβαιο είναι, ότι η δημοτική αρχή, φεύγοντας από το Δήμο θα αφήσει μία αλάνα στη θέση του ακινήτου της δημοτικής αγοράς.
Ο επικεφαλής της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων υπογράμμισε, ότι αυτό που υποστηρίζει ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή, ότι δήθεν δεν υπήρξε ενδιαφέρον από επενδυτές για την αξιοποίηση της δημοτικής αγοράς, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ότι γι’ αυτό το λόγο δεν υλοποιεί η δημοτική αρχή την προεκλογική της υπόσχεση στο συγκεκριμένο ακίνητο, δεν είναι αληθές. Η αλήθεια είναι, ότι υπήρξε ενδιαφέρον από δύο επενδυτές, οι οποίοι ζήτησαν εγγράφως από τη δημοτική αρχή να δώσει παράταση περίπου σαράντα(40) ημερών στο χρόνο κατάθεσης των προσφορών, για να προλάβουν να καταθέσουν τις προτάσεις τους, σχετικά με την αξιοποίηση του ακινήτου της δημοτικής αγοράς, αλλά η δημοτική αρχή αρνήθηκε.
Η δημοτική αρχή αρνήθηκε την παράταση στους επενδυτές και εγκατέλειψε την προεκλογική της υπόσχεση για δύο λόγους: 1ον) Αν αναλάμβαναν το έργο της αξιοποίησης της δημοτικής αγοράς οι επενδυτές, είχε την υποχρέωση ο ανάδοχος να κατεδαφίσει τη δημοτική αγορά και όχι ο Δήμος, σύμφωνα με όσα όριζε η διακήρυξη, οπότε η κατεδάφιση δεν θα προλάβαινε να γίνει μέχρι τις εκλογές, λόγω του γεγονότος, ότι οι διαδικασίες για την ανάδειξη του αναδόχου είναι χρονοβόρες. Έτσι η δημοτική αρχή δεν θα μπορούσε να παρουσιάσει στο Σερραϊκό λαό μέχρι τις εκλογές, ούτε την κατεδάφιση του κτιρίου της δημοτικής αγοράς.  Για το λόγο αυτό αρνήθηκε να δώσει παράταση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές και κήρυξε το διαγωνισμό άγονο, προκειμένου να κατεδαφίσει το κτίριο της δημοτικής αγοράς ο ίδιος ο Δήμος, για να δείξει η δημοτική αρχή στους Σερραίους δημότες, ότι δήθεν κάνει κάτι, προκειμένου να καλύψει την απραξία της. 2ον) Ο άλλος λόγος που εγκατέλειψε η δημοτική αρχή την προεκλογική της υπόσχεση για το ακίνητο της δημοτικής αγοράς ήταν, λόγω των αντιδράσεων που θα υπήρχαν από τον εμπορικό κόσμο, διότι στη θέση του ακινήτου της δημοτικής αγοράς θα κατασκεύαζαν οι επενδυτές εμπορικό κέντρο ή πολυκαταστήματα.
Τώρα που κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός, η δημοτική αρχή έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες της στην κατεδάφιση της δημοτικής αγοράς, την οποία προσπαθεί να εμφανίσει ως επίτευγμα, επειδή δεν έχει να δείξει κανένα έργο στο Σερραϊκό λαό μέχρι τις εκλογές, πιστεύοντας, μάταια όμως, ότι μπορεί να παραπλανήσει και πάλι τους Σερραίους δημότες με τον τρόπο αυτό.
Ο κ. Αγγελίδης είπε, ότι τώρα που η δημοτική αρχή εγκατέλειψε την προεκλογική της υπόσχεση για την κατασκευή του ‘’πύργου’’ και του ‘’περίλαμπρου κτιρίου’’ στο ακίνητο της δημοτικής αγοράς και αλλάζει τα σχέδιά της, επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε και έχει χρέος να ξεκινήσει αμέσως διαβούλευση με τους φορείς, με τις δημοτικές παρατάξεις, με πολίτες και να ζητήσει τις απόψεις και τις προτάσεις τους, για τα νέα της σχέδια.
Συνεχίζοντας τόνισε, ότι η δημοτική αρχή δεν είναι μόνον αναξιόπιστη, αλλά αντιμετωπίζει τα διάφορα θέματα του Δήμου με μεγάλη προχειρότητα και μια ακόμη απόδειξη αυτού του γεγονότος είναι ότι το θέμα της κατεδάφισης της δημοτικής αγοράς το εισάγει για τρίτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, διότι οι προηγούμενες δύο αποφάσεις της, ήταν αποφάσεις χωρίς αντίκρισμα. Πρέπει να προσέξει η δημοτική αρχή, να μην αποδειχθεί κι αυτή η απόφαση χωρίς αντίκρισμα, διότι παίρνει μία απόφαση για κατεδάφιση του κτιρίου της δημοτικής αγοράς, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις για έξωση δύο καταστηματαρχών από το κτίριο, αλλά και ούτε έγγραφες δηλώσεις τους, ότι θα φύγουν με τη θέλησή τους.  
Ολοκληρώνοντας ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης επανέλαβε για μία ακόμη φορά τη θέση και την πρόταση της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων, σχετικά με την κατεδάφιση του κτιρίου της δημοτικής αγοράς και την αξιοποίηση αυτού του ακινήτου.
Η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων, είπε, από την αρχή τάχθηκε υπέρ της κατεδάφισης της δημοτικής αγοράς, αφού προηγουμένως ξεκαθαρισθεί τι θα γίνει στη θέση της και πρότεινε την κατασκευή ενός σύγχρονου Δημαρχείου που δεν θα καταλαμβάνει όλη την έκταση του σημερινού οικοπέδου της δημοτικής αγοράς, ενώ θα περιβάλλεται από χώρο πρασίνου με υπόγειο πάρκιν και θα κατασκευασθεί με όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η πράσινη ανάπτυξη. Η χρηματοδότηση του νέου Δημαρχείου μπορεί να εξασφαλισθεί με την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα “ΘΗΣΕΑΣ ΙΙ” ή μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.
Ο κ. Αγγελίδης είπε, ότι οι λόγοι για τους οποίους η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων καταθέτει αυτήν την πρόταση είναι οι εξής:
1ον) Η επιτροπή παρακολούθησης του Νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου προτείνει το χαρακτηρισμό του σημερινού Δημαρχείου ως χώρου πρασίνου και τη διεύρυνση της πλατείας Ελευθερίας μελλοντικά στο ακίνητο του σημερινού Δημαρχείου.
2ον) Πολλές υπηρεσίες του Δήμου όπως π.χ. της πολεοδομίας, της δημοτικής αστυνομίας, του κέντρου εξυπηρέτησης πολιτών, της κοινωνικής μέριμνας κ.λπ. είναι διάσπαρτες σε διάφορα κτίρια της πόλης και για κάποια μάλιστα πληρώνει ενοίκια ο Δήμος.
3ον) Το σημερινό Δημαρχείο, όσες ανακαινίσεις κι αν δεχθεί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σημερινής σύγχρονης εποχής και είναι γνωστό, ότι για το κτίριο αυτό κανένας Σερραίος δεν νοιώθει υπερήφανος.
4ον) Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποιο “φως” για υλοποίηση της πρότασης, σχετικά με την κατασκευή νέου Νομαρχιακού μεγάρου και τη μεταφορά του Δημαρχείου στο σημερινό κτίριο της Νομαρχίας.
Οι στόχοι για την απόδοση στο Δήμο, α) του κτιρίου της Νομαρχίας, αφού προηγουμένως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κατασκευάσει νέο Νομαρχιακό κτίριο και β) των κτιρίων που υπάρχουν στα στρατόπεδα, σίγουρα δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν. Οι απαιτήσεις και οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας για την εκπλήρωση διαφόρων δραστηριοτήτων είναι πολλές και μεγάλες και τα κτίρια αυτά, όποτε περιέλθουν στο Δήμο είναι βέβαιο, ότι θα δώσουν λύση στο θέμα αυτό. Ο Δήμος Σερρών είναι ένας μεγάλος Δήμος και με την εφαρμογή του “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΙΙ” θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη για περισσότερες αίθουσες και χώρους, που θα χρειασθεί να χρησιμοποιήσει η τοπική κοινωνία για διάφορους σκοπούς, όπως πολιτιστικούς κ.λπ.
Η πόλη των Σερρών, κατέληξε ο κ. Αγγελίδης, έχει τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις για να “αναπνεύσει”, να αναπτυχθεί και να γίνει μία λειτουργική και ανθρώπινη πόλη, διότι διαθέτει ελεύθερους χώρους. Οι χώροι αυτοί είναι: α) τα στρατόπεδα τα οποία όλα πλέον βρίσκονται στον αστικό ιστό της πόλης και επιβάλλεται να αποδοθούν στο Δήμο, β) το κεντρικό πάρκο της πόλης, γ) η μελλοντική διεύρυνση της πλατείας Ελευθερίας στο σημερινό ακίνητο του Δημαρχείου, δ) η πεζοδρόμηση του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της πόλης.
Σε μία τέτοια πόλη, τόνισε, ο επικεφαλής της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων, αξίζει να δεσπόζει στο κέντρο της ένα ωραίο και σύγχρονο Δημαρχείο, όπως σε όλες τις πόλεις του κόσμου. Ένα τέτοιο Δημαρχείο, ο Δήμος μπορεί να το κατασκευάσει στο δικό του ακίνητο της δημοτικής αγοράς, ξεκινώντας αμέσως τις διαδικασίες και να το ολοκληρώσει και να το παραδώσει στο Σερραϊκό λαό σ' έναν ορίζοντα μιας ή δύο τετραετιών.
Το θέμα της αξιοποίησης του ακινήτου της δημοτικής αγοράς η Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων δεν το αντιμετωπίζει με δογματισμό, για το λόγο αυτό άλλωστε από την αρχή της δημαρχιακής θητείας είχε προτείνει στη δημοτική αρχή να προηγηθεί διαβούλευση και να λάβει υπόψη της τις απόψεις των  φορέων, των πολιτών και των δημοτικών παρατάξεων. Το ακίνητο της δημοτικής αγοράς ανήκει σε όλο το Σερραϊκό λαό και δεν είναι δυνατό να ληφθεί μια απόφαση για το ακίνητο αυτό ερήμην της τοπικής κοινωνίας.
Η πρόταση λοιπόν της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων, είπε τελειώνοντας ο κ. Αγγελίδης, είναι ναι στην κατεδάφιση της δημοτικής αγοράς και στην κατασκευή ενός σύγχρονου Δημαρχείου στη θέση της.

Από το γραφείο τύπου
της Δημοτικής Πρωτοβουλίας Σερραίων

Πέτρος Αγγελίδης: -«Ο πύργος της δημοτικής αρχής Βλάχου στο ακίνητο της δημοτικής αγοράς, θα μείνει στην τοπική ιστορία, όπως μια παλιά προεκλογική υπόσχεση για θάλασσα στον Κουλά»

Διαβάστε επίσης: