blaxos_2009Με την στήριξη της UNESCO Σερρών
Σειρά δράσεων για την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος
Πρωτοβουλία δημιουργίας Πανελλαδικού Δικτύου Πράσινων Πόλεων, κατά τα πρότυπα του παγκόσμιου δικτύου, αναλαμβάνει ο Δήμος Σερρών , σε συνεργασία και με την καθοδήγηση της UNESCO Σερρών. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Δήμαρχος Σερρών θα καταθέσει στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων ολοκληρωμένη πρόταση ,ενώ το προσεχές διάστημα θα αποστείλει σε όλους τους Δημάρχους και Κοινοτάρχες της χώρας σχετική ενημερωτική επιστολή-πρόσκληση ενδιαφέροντος. Μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών, σε συνεδρίασή του στις 4 Ιουνίου έλαβε και τη σχετική απόφαση, μετά την εισήγηση του αρμόδιου Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου. Παράλληλα έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται σειρά συγκροτημένων πρωτοβουλιών και δράσεων για την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Στο όραμα για ένα καλύτερο περιβάλλον όχι ως μια αφηρημένη ιδεολογική προσέγγιση, αλλά ως μια συγκεκριμένη οριζόντια πολιτική, έχει συμβάλει και η σημερινή Δημοτική Αρχή, παίρνοντας χρήσιμες αποφάσεις μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου, για την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος».
Τα παραπάνω επισήμανε, χθες, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Δήμαρχος Σερρών κ. Ιωάννης Βλάχος, σχετικά με την περιβαλλοντική πολιτική του Δήμου, τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες, την προοπτική εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας .
«Τον τελευταίο καιρό με αφορμή την κλιματική αλλαγή και τη διεθνή οικονομική κρίση γίνεται πολύς λόγος για την αειφόρο ανάπτυξη, για το μοντέλο ανάπτυξης δηλαδή, που έχει ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και που μέσα από την εστίαση των αναπτυξιακών επιλογών σε πράσινη κατεύθυνση παράγεται προϊόν, εισόδημα και απασχόληση.
Το ζήτημα της πράσινης ανάπτυξης συζητήθηκε πιο έντονα κατά τον τελευταίο χρόνο στοχεύοντας σε μέτρα στήριξης των οικονομιών όλων των χωρών.Αυτές οι συζητήσεις, προσεγγίσεις, αγωνίες και διεκδικήσεις για ένα καλύτερο περιβάλλον, αναμένεται να κορυφωθούν σε διεθνές επίπεδο στη σύνοδο του ΟΗΕ τον ερχόμενο Δεκέμβρη στην Κοπεγχάγη.Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής και συγκεκριμένα σε άξονες όπως η ενέργεια, το νερό, τα απορρίμματα, η ανακύκλωση, τα υγρά απόβλητα, το αστικό περιβάλλον, η προστασία των οικοσυστημάτων, η βιώσιμη κινητικότητα και άλλα, ο Δήμος των Σερρών έχει να επιδείξει σοβαρές πρωτοβουλίες, κάνοντας σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, εδώ και πολλά χρόνια.Μάλιστα, αποφάσεις που λήφθηκαν-κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου-συμπληρώνουν και αποδεικνύουν στην πράξη την πίστη μας στην συνεχόμενη αναβάθμιση ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας».
Για την πώληση του υδροηλεκτρικού σταθμού Οινούσας
Αναφερθείς στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Οινούσας , ο κ.Βλάχος σημείωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, στην πρόσφατη συνεδρίασή του, αποφάσισε την μεταβίβαση του πακέτου μετοχών της ΚΑΔΕ (70% του συνολικού) στην εταιρεία ΔΕΗ-ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ.Όπως διευκρίνισε το 1 εκατομμύριο ευρώ από την μεταβίβαση αυτή θα επενδυθεί, προκειμένου να διασφαλιστούν και να ενταθούν περαιτέρω οι προσπάθειες του Δήμου για την επίτευξη της πολυπόθητης αειφόρου ανάπτυξης.

Ειδικότερα, οι 200 χιλιάδες ευρώ θα αποτελέσουν το πόσο που απαιτείται να καταβληθεί ως ίδια συμμετοχή για έναν νέο, σύγχρονο Υδροηλεκτρικό Σταθμό στην περιοχή «Διαβολόρεμα», στην άλλη πλευρά του βουνού, στο ύψος του 20ου χλμ. της επαρχιακής οδού Σερρών-Βροντούς.
Αυτή η νέα μονάδα θα αποτελέσει τον κύριο τροφοδότη του υπάρχοντος Υδροηλεκτρικού Σταθμού στην Οινούσα, ενώ θα παράγει ρεύμα ισχύος 1000 Kwt.Επίσης, ο Δήμαρχος Σερρών ξεκαθάρισε ότι το υπόλοιπο ποσό των 800 χιλιάδων ευρώ θα διατεθεί για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες διδακτηρίων των Σερρών.
Συγκεκριμένα, δήλωσε:
«Σύμφωνα με τον νόμο και τις τελευταίες ρυθμίσεις, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για χρήση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σχολικών κτιρίων. Μιλάμε για κτίρια με μεγάλες επιφάνειες εκατοντάδων τετραγωνικών (ταράτσες, κεραμοσκεπές), αλλά και άλλους χώρους που μπορούν να αξιοποιηθούν χωρίς να επηρεάζεται στο ελάχιστο η αισθητική, ο χαρακτήρας, η λειτουργικότητα και η ασφάλεια των χώρων.Ο Δήμος Σερρών αφού σχηματίσει έναν πλήρη φάκελο για τα κτιριακά δεδομένα του κάθε κτιρίου, θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκών στις σχολικές στέγες.
Σήμερα διαθέτουμε μελέτη κόστους-οφέλους, μιας μελέτης που μας οδήγησε στην λήψη σχετικής απόφασης».

Η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια
«Το πρόγραμμα αυτό» πρόσθεσε ο κ. Βλάχος «πέρα από το ότι μπορεί να εξασφαλίσει εξοικονόμηση πόρων στον Δήμο μας, είναι η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την υποκατάσταση της συμβατικής ενέργειας με ΑΠΕ, συνδράμοντας την εθνική δέσμευση και τον στόχο του 20- 20- 20.Επιπλέον, το πρόγραμμα έχει και ένα ιδιαίτερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα αφού με ειδική σήμανση και με ένα σύστημα πληροφόρησης στις εισόδους των σχολικών κτιρίων θα αποτελεί μέρος μιας διαρκούς προσπάθειας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των νέων της τοπικής κοινωνίας για τις δυνατότητες χρήσεις των ΑΠΕ στον αστικό χώρο και ειδικότερα σε δημόσιου χαρακτήρα κτίρια».

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε δημοτικές εκτάσεις
Ακολούθως ο Δήμαρχος ανακοίνωσε την έναρξη της προσπάθειας αξιοποίησης της περιουσίας του Δήμου Σερρών, με στόχο την ανάπτυξη-εγκατάσταση δικτύων συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Προς αυτή την κατεύθυνση και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ενοικίαση από ιδιώτη-επενδυτή δημοτικών εκτάσεων 428 στρεμμάτων γι αυτόν ακριβώς τον σκοπό.
Τιμή ενοικίασης ορίστηκε το ποσό των 30 ευρώ ανά στρέμμα, αλλά τα οφέλη του Δήμου αναμένεται να είναι μεγάλα από τη συμμετοχή του στα ετήσια κέρδη της επένδυσης σε ποσοστό 3%, τα οποία θα κατατίθενται στο δημοτικό Ταμείο των «Πράσινων» Πόρων

Διαβάστε επίσης: