Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Σερρών έτους 2024 και η στοχοθεσία του Δήμου Σερρών κατά την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σερρών το απόγευμα της Δευτέρας ,15 Ιανουαρίου 2024, επίσης στην τακτική συνεδρίαση έγινε ορισμός των Διοικητικών Συμβουλίων των Δημοτικών Επιχειρήσεων και Επιτροπών του Δήμου Σερρών.

Προϋπολογισμός κατά πλειοψηφία και αιχμές για καθυστέρηση

Η δήμαρχος Σερρών ,Βαρβάρα Μητλιάγκα παίρνοντας το λόγο ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2024 έπρεπε να είχε ψηφιστεί πριν το τέλος της χρονιάς και το πολιτικό στίγμα  της δημοτικής αρχής θα αποτυπωθεί εν ενθέτω χρόνο. Σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός προκειμένου να λειτουργήσει η υπηρεσία του δήμου και για αυτό αποφάσισαν να προχωρήσει η έγκριση του προϋπολογισμού για να μπορεί να λειτουργήσει ομαλά η υπηρεσία.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αλέξανδρος Χρυσάφης τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα τυπικό και υπηρεσιακό προϋπολογισμό καθώς βασίζεται στα δεδομένα του Ιουλίου του προηγούμενου έτους και απέχει από το πραγματικό και γίνεται από τις προτάσεις των υπηρεσιών. Δήλωσε ότι θα τοποθετηθούν ως παράταξη κατά την συζήτηση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού όταν θα ρθει το θέμα στο Σώμα με τα δεδομένα της χρονιάς.

Αναφορικά με την καθυστέρηση της έγκρισης του προϋπολογισμού σημείωσε ότι όταν πήραν στα χέρια τους τον προϋπολογισμό από τις υπηρεσίες τον πέρασαν από την οικονομική επιτροπή.

Η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Έλενα Τούσκα ανέφερε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή έδειξε ολιγωρία ως προς την κατάθεση της έγκρισης του προϋπολογισμού αλλά και αυτή ακολουθεί  ως τυφλοσούρτη αυτή την πολιτική καλύπτοντας όχι τις ανάγκες των δημοτών αλλά  της κυβέρνησης και δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Ο δημοτικός σύμβουλος Παύλος Πουλιάκας κατηγόρησε την πρώην δημοτική αρχή για καθυστέρηση της κατάθεσης του προϋπολογισμού λέγοντας ότι μπορεί να καθυστέρησαν οι υπηρεσίες αλλά υπάρχουν πολιτικοί προϊστάμενοι που μπορούσαν να πιέσουν διερωτώμενος αν ήταν το θέμα για τα LED δεν θα γινόταν έκτακτη συνεδρίαση.

Ο δημοτικός σύμβουλος και τέως αντιδήμαρχος οικονομικών Σπύρος Μισιρλής ιδιαίτερα ενοχλημένος από όσα ανέφερε ο κ. Πουλιάκας τον ρώτησε αν βλέπει της ημερομηνίες λέγοντας ότι αναφέρεται σε ουτοπικά πράγματα.

Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία αφού ψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους της ΕΝΤΟΣ και της Συμμαχίας Σερραίων και καταψηφίστηκε από τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Ορισμός διοικητικών συμβουλίων Δημοτικών Επιχειρήσεων και Επιτροπών με αντιδράσεις της μείζονος αντιπολίτευσης

Ο  ορισμός των Διοικητικών Συμβουλίων των Δημοτικών Επιχειρήσεων και των Επιτροπών, πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Σερρών το απόγευμα της Τετάρτης  15 Ιανουαρίου 2024.

 Η δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα ανακοίνωσε τους ορισμούς των προσώπων που θα απαρτίζουν τα διοικητικά συμβούλια και τις επιτροπές των δημοτικών επιχειρήσεων.

Η κ. Μητλιάγκα όρισε τα πρόσωπα των διοικητικών συμβουλίων σύμφωνα με το ποσοστιαίο αριθμό που προβλέπει ο νόμος για την πλειοψηφία κάτι που ενόχλησε τον πρώην δήμαρχο και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αλέξανδρο Χρυσάφη ο οποίος αντέδρασε λέγοντας ότι η κ. Μητλιάγκα δεν ακολουθεί την παράδοση που θέλει να ορίζονται περισσότερα άτομα από την αντιπολίτευση κάτι που έκανε και ο ίδιος και κάλεσε την δήμαρχο Σερρών να αναθεωρήσει την απόφασή της.

Η κ. Μητλιάγκα δήλωσε ότι ενημερώθηκε για την πρόταση της εκπροσώπησης  της αντιπολίτευσης το μεσημέρι  αλλά είχαν ‘ήδη ενημερωθεί τα πρόσωπα που ορίστηκαν και σημείωσε πως εν ευθέτω χρόνο εφόσον υπάρχει διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας θα γίνουν αλλαγές.

Διοικητικό συμβούλιο  «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΕΡΡΩΝ Α.Ε. ΟΤΑ»  

Πρόεδρος: Μπέγος Κωνσταντίνος (ΕΝΤΟΣ)

Μελη: Κοτέογλου Βασίλειος (ΕΝΤΟΣ) ,

Τερζόπουλος Σάββας (ΕΝΤΟΣ),

Αρτζόγλου Θεοπίστη (ΕΝΤΟΣ),

Κράλλης Θεόδωρος (ΕΝΤΟΣ),

Μιχτσόγλου Δημήτριος (ΕΝΤΟΣ) ,

Βαφειάδης Μιχαήλ (ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΕΡΡΑΙΩΝ ),

Εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Σερρών και ‘Εκπρόσωπος ΛΑΜΣ

Εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου για τις Γενικές  Συνελεύσεις της  Δημοτικής Επιχείρησης  «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΕΡΡΩΝ Α.Ε. ΟΤΑ», με τετραετή θητεία ορίστηκε η Βαρβάρα Μητλιάγκα με αναπληρωτή τον Νάσο Παπαδόπουλο.

Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών»

(ΔΗ.Κ.Ε. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.). (11μελές)

Πρόεδρος : Πανταζή Βασιλική ( ΕΝΤΟΣ )

Αντιπρόεδρος : Κεσούλη Λεμονιά ( ΕΝΤΟΣ )

Μέλη :Καρασουλτάνη Χρυσούλα ( ΕΝΤΟΣ ),

Βαβατσιάνης Αθανάσιος  ( ΕΝΤΟΣ ),

Πανταζόπουλος Αθανάσιος ( ΕΝΤΟΣ ),

Γρηγοριάδου Μελίνα ( ΕΝΤΟΣ ),

Όρλιακλη Αριστέα ( ΕΝΤΟΣ )

Πάνου Σωτηρία (ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΕΡΡΑΙΩΝ )

Τούσκα Έλενα (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ)

και  Εκπρόσωπος Ορφέα Σερρών 

Διοικητικό  Συμβούλιο της   Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σερρών (Δ.Ε.Υ.Α.Σ.)(11μελές)

Πρόεδρος: Βαρβάρα Μητλιάγκα (ΕΝΤΟΣ )

Μέλη:Χατζηγαβριήλ Δέσποινα (ΕΝΤΟΣ ),

Πουλιάκας Παύλος (ΕΝΤΟΣ ),

Καζακίδης Βαλάντης (ΕΝΤΟΣ ),

 Κεσούλη Λεμονιά (ΕΝΤΟΣ )

Σμηλιάνη Γεωργία (ΕΝΤΟΣ ),

Σιούλα Αικατερινη (ΕΝΤΟΣ ),

Καρακολίδης Παναγιώτης (ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΕΡΡΑΙΩΝ),

Κατιρτζόγλου Βασίλειος (ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΕΡΡΑΙΩΝ),

Εκπρόσωπος σωματείου εργαζομένων ΔΕΥΑΣ και Εκπρόσωπος φορέα

Ο αντιπρόεδρος θα εκλεγεί από το διοικητικό συμβούλιο.

«Τι πρεσβεύει το απόλυτο, μια φιλοσοφία  του μόνο εμείς υπάρχουμε»

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αλέξανδρος Χρυσάφης σε δηλώσεις αναφορικά με τον ορισμό των εκπροσώπων στα διοικητικά συμβούλια των δημοτικών επιχειρήσεων και επιτροπών τόνισε: «Αυτό που πρεσβεύει η δημοτική αρχή όσο αφορά τα διοικητικά συμβούλια των προσώπων του δήμου, Τι πρεσβεύει το απόλυτο, μια φιλοσοφία  του μόνο εμείς υπάρχουμε. Πριν από τέσσερα χρόνια σε αυτή την αίθουσα ως εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής είχαμε δώσει πέραν αυτών των προσώπων που ορίζει ο νόμος, περισσότερα άτομα στην αντιπολίτευση κάνοντας πράξη αυτό που πρεσβεύαμε και είναι ο πυρήνας  της φιλοσοφίας μας να έχουμε μια αναλογική εκπροσώπηση στα διοικητικά συμβούλια του δήμου έχοντας μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία πάνω από πέντε χιλιάδες ψήφους.

Αυτή ήταν η φιλοσοφία μας και αυτό ήταν το στίγμα μας. Είχαμε σήμερα μια δημοτική αρχή ανάλγητη, μια δημοτική αρχή να λέει αυτό μου δίνει ο νόμος άρα δεν θα δώσω καμία θέση στην κατά παράδοση γινόταν από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές στην αντιπολίτευση ,από μια αντιπολίτευση που κρίθηκε σε οριακή διαφορά και αυτό παίζει ρόλο στην αναλογικότητα που πρέπει να κυριαρχεί για να έχουμε μια ομαλή πορεία πηγαίνει περίπατο. Αυτές οι πομπώδεις εκφράσεις περί σεβασμού της αντιπολίτευσης νομίζω ότι είναι εμφανές πως θα πάμε από δω και πέρα»

Συνεχίζοντας δήλωσε: « Με έκπληξη ακούσαμε ότι δεν υπάρχει ομαλή  μετάβαση στη νέα δημοτική αρχή και αναφέρθηκαν στο κομμάτι της ένστασης που γίνεται από την Συμμαχία Σερραίων για αυτό το οριακό αποτέλεσμα ,άρα δηλαδή κατά την άποψη της πλειοψηφίας το δικαίωμα δηλαδή της ένστασης  μια παράταξης όπως το είχε ασκήσει μια παράταξη πριν από δέκα χρόνια στην οποία ανήκαν πολλοί από την σημερινή πλειοψηφία, αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να απεμποληθεί για να δείξει ένα καλύτερο πρόσωπο η δημοτική αρχή. Να καταλάβουν δηλαδή αυτοί που έχουν αυτή την στιγμή μέχρι την εκδίκαση της απόφασης του δικαστηρίου, να καταλάβουν ότι πρέπει να πρεσβεύουν μια φιλοσοφία της συναίνεσης, του σεβασμού της λαϊκής ετυμηγορίας που έβαλε αυτό το οριακό αποτέλεσμα . Αυτό το απόλυτο έτσι αποφασίσω, και έτσι φτιάχνω νομίζω δεν έχει σχέση σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο και δεν πρέπει να έχει θέση και προφανώς θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα από αυτά που υπήρχαν στο προηγούμενο διάστημα. Νομίζω πως η δικιά μας πρόταση να υπάρχει πλειοψηφία σαφώς από την δημοτική αρχή αλλά να υπάρχουν περισσότερα απρόσωπα από την αντιπολίτευσης είναι κάτι που είναι απαίτηση του κόσμου που ψήφισε τη Συμμαχία Σερραίων»

«Δεν αρνηθήκαμε ούτε την συνεργασία, ούτε την ενημέρωση, ούτε την οποιαδήποτε σύμπραξη για να υπάρχει μια ομαλή μετάβαση. Το μόνο που άκουσα ήταν ότι δεν αποδέχτηκε η Συμμαχία Σερραίων το αποτέλεσμα. Είναι κάτι το οποίο όχι μόνο το αποδεχόμαστε αλλά θέλουμε να αποτυπωθεί σωστά και δίκαια. Και ακριβώς η ένστασή μας  βάση των ευρημάτων που έχουμε σε μια τέτοια  μικρή οριακή  διαφορά είναι το ζητούμενο να αποτυπωθεί σωστά το εκλογικό αποτέλεσμα και η βούληση των πολιτών. Σε λίγες μέρες θα βγει η απόφαση και εκει θα αποτυπωθεί σωστά» κατέληξε ο κ. Χρυσάφης.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή την στιγμή είναι μι άτσαλη, άγαρμπη θα έλεγα μετάβαση που δυσκολεύει όλους μας»

Η δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα σε δηλώσεις απαντώντας στον κ. Χρυσάφη, τόνισε: «Ο κ. Χρυσάφης αναφέρθηκε στο 2019,  θα θυμίσω ότι το δημοτικό συμβούλιο εκλέχτηκε με ένα νόμο της απλής αναλογικής,  προέβλεπε το δημοτικό συμβούλιο και ήταν χωρισμένο βάσει αναλογικότητας και η δημοτική του κ. Χρυσάφη δεν είχε την πλειοψηφία. Η μεγαλοψυχία του κ. Χρυσάφη περιορίστηκε σε κάποια όργανα τα οποία έπρεπε να λειτουργήσουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Η όλη προσπάθεια νομίζω ότι ήταν μ ια προσπάθεια πολιτικού εξευμενισμού του δημοτικού συμβουλίου  δίνοντας  κάποιες θέσεις για να υπάρχει  αυτό το καλό κλίμα στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτή ήταν η πολιτική επιλογή του κ. Χρυσάφη . Φυσικά ακούω και αποδέχομαι αυτά που είπε αλλά η αλήθεια είναι ότι όσο αφορά τους κανόνες της δημοκρατίας όλοι κρινόμαστε στις πράξεις και όχι στα λόγια. Ακριβώς γιατί στα  λόγια όλοι είμαστε πάρα πολύ εύκολοι ,και ειδικά οι πολιτικοί ,έχτε συνηθίσει να ακούτε πολύ εύκολα και πολλά λόγια από μας .Νομίζω πως εμείς αυτό που θέλουμε και επιθυμούμε να κριθούμε είναι οι πράξεις. Οι άνθρωποι που επιλέχθηκαν να πλαισιώσουν αυτές τις επιτροπές είμαι σίγουρη ότι θα επιτελέσουν τον ρόλο τους όπως αρμόζει.

«Νομίζω ότι η μετάβαση από την μία δημοτική αρχή στην άλλη δεν γίνεται με τις πιο ομαλές συνθήκες, δεν μπορεί να συγκριθεί με την μετάβαση όταν ανέλαβε τα ηνία ο κ. Χρυσάφης όπου υπήρχε μια αγαστή συνεργασία με την δημοτική αρχή και μια συνέχεια απρόσκοπτη. Αυτό που συμβαίνει αυτή την στιγμή είναι μι άτσαλη, άγαρμπη θα έλεγα μετάβαση που δυσκολεύει όλους μας γιατί η πλευρά της Συμμαχίας Σερραίων δεν έχει αποδειχθεί το αποτέλεσμα με αποτέλεσμα η όποια προσπάθεια συζήτησης και συνεννόησης πέφτει στο κενό» σημείωσε η κ. Μητλιάγκα και συνέχισε: «Δεν πρόκειται  για τιμωρία όπως είπε ο κ. Χρυσάφης, πρόκειται για  αποτύπωση του πολιτικού κλίματος που βιώνουμε από τις 9 Οκτωβρίου και μετά στο δήμο Σερρών. Είναι μια απόφαση που έχει να κάνει με την εξασφάλιση της ομαλότητα λειτουργίας και της μετάβασης  με τους πολιτικούς όρους που ουσιαστικά η συμμαχία Σερραίων έχει θέσει, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Θα δούμε στην πορεία πως θα δημιουργηθεί το κλίμα και πως θα λειτουργήσουν τα νομικά πρόσωπα και είμαστε ανοικτοί να κάνουμε τις οποιοδήποτε αλλαγές εφόσον υπάρχει διάθεση συνεννόησης συνεργασίας προς όφελος του αποτελέσματος και όχι μόνο να κερδίσουμε στις εντυπώσεις και να κερδίσουμε το μπράβο στα λόγια που θα πούμε».

Πηγή: Εφημερίδα Σημερινή των Σερρών - Δήμητρα Μετόκη

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Διαβάστε επίσης: