Κατά πλειοψηφία η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών για το μέλλον των Νομικών προσώπων του Δήμου Σερρών (ΟΠΑΚΠΑ και ΚΕΔΗΣ).

Κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Σερρών το απόγευμα της Τρίτης 14 Νοεμβρίου2023, συζητήθηκε το ο θέμα της κατάργησης ή μη των Νομικών Προσώπων του Δήμου, του ΟΠΑΚΠΑ και της ΚΕΔΗΣ, με το υπάρχον νομικό καθεστώς λειτουργίας τους.

Μετά από συζήτηση δυο ωρών κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η διατήρηση λειτουργίας του ΟΠΑΚΠΑ και η κατάργηση της ΚΕΔΗΣ, πρόταση της νεοκλεγείσας δημάρχου Σερρών Βαρβάρας Μητλιάγκα η οποία υπερψηφίστηκε από τους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους της Συμμαχίας Σερραίων καθώς υπήρχε δέσμευση του δήμαρχου Σερρών Αλέξανδρου Χρυσάφη (και από την προηγούμενη συνεδρίαση) ότι θα σεβαστούν και θα στηρίξουν την θέση –πρόταση της νέας δημάρχου .

Την εισήγηση του θέματος είχε ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο οποίος κάνοντας μια αναλυτική αναφορά στην λειτουργία των δύο Νομικών Προσώπων και στις δραστηριότητές τους και σημειώνοντας ότι είναι αξιοσημείωτη η παρουσία τους στην κοινωνία των Σερρών  ανέφερε ότι και οι δύο οργανισμοί πληρούν και τεκμηριώνουν τους τρεις σκοπούς που ορίζει το σχετικό άρθρο του Νόμου ώστε να διατηρηθούν. Ο κ. Χρυσάφης επεσήμανε ότι τα μηνύματα που έρχονται από το υπουργείο εσωτερικών δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς διαμηνύεται πως ελάχιστες περιπτώσεις και εξειδικευμένες θα γίνουν αποδεκτές.

Κάλεσε την νεοεκλεγείσα δήμαρχο Σερρών να καταθέσει την πρόταση –θέση της σημειώνοντας ότι θα την σεβαστούν και θα την στηρίξουν υπογραμμίζοντας ότι «περισσότερα είναι αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας χωρίζουν».

Η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Βαρβάρα Μητλιάγκα εκφράζοντας την χαρά και την ικανοποίηση της για τον πολιτικό πολιτισμό, δήλωσε  πως «οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Πρόκειται για ένα ζήτημα που μας έχει προβληματίσει. Εμμένω στο γεγονός ότι πρόκειται για ειλημμένες αποφάσεις από πλευράς υπουργείου, αν δεν αλλάξει κεντρικά η απόφαση πάρα πολύ λίγα Νομικά Πρόσωπα και θεσμοί θα μείνουν. Η  λειτουργία του ΟΠΑΚΠΑ και της ΚΕΔΗΣ είναι κέρδος για το Δήμο και τους δημότες.»

«Δική μας πρόταση και στόχευση , πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, είναι να  κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια να διατηρήσουμε τον ΟΠΑΚΠΑ, χωρίς το αθλητικό κομμάτι , μόνο με τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς» σημείωσε η κ. Μητλιάγκα ενώ αναφορικά με την ΚΕΔΗΣ τόνισε ότι έχει κάνει πολύ όμορφα πράγματα και  πιθανότατα πολλές από τις δραστηριότητες θα μεταφερθούν στο ΔΗΠΕΘΕ.

Ο κ. Χρυσάφης απάντησε πως είναι σαφέστατη η θέση της κ. Μητλιάγκα και ότι αυτή θα ακολουθήσουν,  εκφράζοντας όμως τις επιφυλάξεις του λέγοντας: « έχουμε την επιφύλαξη αν μπορούμε να τεκμηριώσουμε ένας μέρος της επιχείρησης. Μήπως αυτό είναι δύσκολο. Να ζητήσουμε την διατήρηση του ΟΠΑΛΠΑ  και αργότερα ως δημοτική αρχή να ζητήσετε να παραμείνει το κομμάτι των Κοινωνικών δομών».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στέφανος Φωτιάδης σημειώνοντας ότι επί της ουσίας συζητούν το τέλος των επιχειρήσεων, τον θάνατο των Νομικών Προσώπων πρότεινε να εκδώσει το Σώμα ψήφισμα που θα λένε Όχι , να αρνηθούν αυτό που έχει επιτελεσθεί γιατί όπως ανέφερε η αυτοδιοίκηση έχει παλέψει για αυτά τα Νομικά Πρόσωπα. Επεσήμανε τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση νομοθέτησε την κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων, χωρίς καμία διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και χαρακτήρισε προκλητική την αδράνεια της ΚΕΔΕ. 

Ο δήμαρχος κ. Χρυσάφη απαντώντας για την πρόταση του ψηφίσματος είπε  ότι αν μπούμε σε αυτή την λογική θα είναι σαν να «δεχόμαστε την κατάργηση».

Ο Παύλος Φαρμάκης από την Λαϊκή Συσπέιρωση, δήλωσε πως πρέπει να ζητήσουν την διατήρηση των Νομικών Προσώπων και να απαιτήσουν την διασφάλιση της συνέχιση της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων Επεσήμανε, επίσης, ότι η ψήφιση αυτού του νόμου δεν ήρθε ξαφνικά, αφού με το Ν. 4674/20 δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να ιδρύουν “αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες”, που λειτουργούν με κριτήρια αγοράς .Τέλος ανέφερε πως απόφαση ομόφωνη γι α μονομερή διατήρηση δεν θα υπάρξει καθώς δεν θα ψηφίσει.

Ο Αντώνης Γεωργούλας από τη Διάβαση Πεζών, τόνισε ότι η κατάργηση αυτή μάς γυρίζει 40 χρόνια πίσω και δήλωσε ότι είναι υπέρ της διατήρησης και των δύο Νομικών Προσώπων.

Κατατέθηκαν προς ψήφιση δύο προτάσεις η πρώτη να διατηρηθεί ο ο ΟΠΑΚΠΑ και η δεύτερη  να διατηρηθούν και οι δύο οργανισμοί ΟΠΑΚΠΑ και ΚΕΔΗΣ. Μετά την ψηφοφορία  από το Σώμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η πρώτη πρόταση,  η διατήρηση του ΟΠΑΚΠΑ.

Πηγή: Εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ - Δήμητρα Μετόκη

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 215 επισκέπτες