Στην υλοποίηση του έργου «Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστημάτων Έξυπνης Πόλης και Έξυπνης Βιώσιμης Κινητικότητας στο πλαίσιο της Πράξης Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Πόλης Σερρών», προχωρά ο Δήμος Σερρών.

Αποτελεί το Υποέργο 5 της Πράξης με τίτλο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Πόλης Σερρών» και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η σύμβαση υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2023 και έχει χρονικό ορίζοντα 8 μηνών.

Τι περιλαμβάνει

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Σερρών στο διάστημα αυτό ο Δήμος θα εξοπλιστεί με μια σειρά έξυπνων εφαρμογών, αισθητήρων και εξοπλισμού, που στόχο έχουν την αισθητική και λειτουργική βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του εμπορικού και διοικητικού κέντρου.

Συγκεκριμένα, προγραμματίζονται, εργασίες διαγράμμισης παρόδιων θέσεων στάθμευσης και εργασίες τοποθέτησης 150 αισθητήρων έξυπνης στάθμευσης στις οδούς Θεσσαλονίκης, Κοσμά Αλεξανδρίδη, Γεωρ. Παπανδρέου, Παύλου Μελά, 29ης Ιουνίου και Ραιδεστού. Υποβοηθητικά θα τοποθετηθούν στην περιοχή παρέμβασης 6 πινακίδες πληροφόρησης με σκοπό να ενημερώνονται οι οδηγοί για τη διαθεσιμότητα ελεύθερων θέσεων στάθμευσης. Επίσης η περιοχή του κέντρου θα εξοπλιστεί με επιπλέον 15 WiFi Access Points για ελεύθερη πρόσβαση των Δημοτών και των επισκεπτών στο internet. Τέλος, θα υλοποιηθεί μία πλατφόρμα προβολής δεδομένων έξυπνης πόλης προς τους Δημότες και μια Mobile εφαρμογή ενημέρωσης πολιτών (σε iOS και Android) για τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης.

Οι εργασίες διαγράμμισης των παρόδιων θέσεων στάθμευσης προβλέπονται να γίνουν εντός του Αυγούστου με σκοπό τη κατά το δυνατό ελάχιστη όχληση της κυκλοφορίας και γενικότερα της λειτουργίας της πόλης και θα διαρκέσουν κατά μέγιστο 5 εργάσιμες ημέρες.

«Πολύπλευρη η συμβολή του έργου»

Οι παραπάνω δράσεις συμβάλλουν στη συνεχή αναβάθμιση του Δήμου με τη χρήση νέων τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος, αλλά και την καθημερινότητα των Δημοτών και των επισκεπτών, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Σερρών. « Αποτελούν το πρώτο τμήμα ενός ολοκληρωμένου πλέγματος παρεμβάσεων που θα ακολουθήσουν τόσο από το Δήμο (αναβάθμιση δημόσιου χώρου με διαπλάτυνση πεζοδρομίων, με σύγχρονα υλικά δαπεδόστρωσης, αναδιαμόρφωση φωτισμού, αναβάθμιση αστικού εξοπλισμού και φυτικού υλικού) όσο και από το Επιμελητήριο Σερρών – Συνδικαιούχο της πράξης (αναβάθμιση προσόψεων επιχειρήσεων»).

Η «Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστημάτων Έξυπνης Πόλης και Έξυπνης Βιώσιμης Κινητικότητας στο πλαίσιο της Πράξης Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Πόλης Σερρών» βρίσκεται σε συνέργεια / συμπληρωματικότητα με το υπόλοιπα έργα ΕΞΥΠΝΗΣ ΠΟΛΗΣ που έχει δρομολογήσει ο Δήμος όπως η Ενεργειακή Αναβάθμιση, Αυτοματοποίηση και Διαχείριση του Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού (ΣΕΑ), Ενίσχυση της Μικροκινητικότητας στο Δήμο Σερρών (Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ), Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας του Δήμου (Πρόγραμμα ΠΑΑ) αλλά και η πρόταση ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ, προϋπολογισμού 2.140.000 € που υποβλήθηκε στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ – καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ - Συντάκτης: Δέσποινα Γιαννακίδου

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 383 επισκέπτες