Τη μνήμη των ηρώων που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974 τίμησε την Κυριακή ο Δήμος Σερρών παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλη Δημητριάδη.

Η επετειακή εκδήλωση τιμής και μνήμης, που για δεύτερη φορά οργανώνεται επίσημα από τον Δήμο Σερρών, καθώς και η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία πεσόντων και αγνοουμένων πολεμιστών Κύπρου.

«Στο πάνθεον των αγωνιστών που έπεσαν στην Κύπρο, οι Σερραίοι ήρωες Στέργιος Συμεωνίδης, Γιώργος Κατσάνης και Κωνσταντίνος Κούρλιος έχουν τη δική τους θέση.

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Είμαστε υπερήφανοι για αυτούς και για τη θυσία τους, που αποτελεί οδηγό για όλους μας και χαλυβδώνει το ηθικό και την αποφασιστικότητα μας», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης και πρόσθεσε:

«Σήμερα μπροστά από τον ανδριάντα του Αντισμηνάρχου Συμεωνίδη στέλνουμε με όλη μας τη δύναμη ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Δεν ξεχνάμε.

Ο χρόνος που περνάει δεν ξεθωριάζει ούτε στο ελάχιστο στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων το έγκλημα της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Ένα έγκλημα που πονάει και καίει το ίδιο τις καρδιές μας εδώ και 47 χρόνια.

Είναι χρέος μας να διατηρήσουμε ζωντανές τις μνήμες και να μην ξεχάσουμε ποτέ.

Είναι χρέος του ελληνισμού να συνεχίσει τον αγώνα για τον τερματισμό της παράνομης κατοχής του 1974 και την επανένωση του πολύπαθου νησιού, τη μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλης Δημητριάδης υπογράμμισε:

«Τιμώντας τους νεκρούς και τους αγνοούμενους μας, δεν καταγράφουμε απλώς τη θυσία τους, αλλά και υπογραμμίζουμε και το ιστορικό χρέος έναντι τους.

Ελλαδίτες αδελφοί, όπως οι Σερραίοι Συμεωνίδης, Κατσάνης και Κούρλιος έγραψαν με ανεξίτηλα γράμματα και το δικό τους όνομα στο πάνθεον των αθανάτων μας. Εκεί όπου είναι γραμμένα και τα ονόματα πολλών Κυπρίων που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στα μέτωπα των συγκρούσεων με τα στρατεύματα του Αττίλα.

Το πάθος, η αυτοθυσία και ο ηρωισμός που επέδειξαν οι τιμώμενοι το 1974, δεν επιτρέπει το όποιο εφησυχασμό.

Έχουμε πίστη στα δίκαιά μας και είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε ψηλά το λάβαρο της διεκδίκησής τους».

Στην τελετή κατέθεσαν στεφάνια μεταξύ άλλων: ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφηςo Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλης Δημητριάδης, ως Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής Σερρών, Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος Πεζικού Συνταγματάρχης Χρήστος Σγουρομάλλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών, Βασίλης Κατιρτζόγλου.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, η Ένωση Κυπρίων Σερρών, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Σερρών και η Λέσχη Καταδρομέων και Ειδικών Δυνάμεων Σερρών. Το παρών έδωσαν μέλη της οικογένειας του ήρωα Συμεωνίδη.

Νωρίτερα ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τον Υφυπουργό Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλη Δημητριάδη, ο οποίος συνοδευόταν από τον Γενικό Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Σπύρο Μιλτιάδη.

Στη διάρκεια της συνάντησης παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρου Κόπτση τέθηκαν επί τάπητος τα θέματα της ενίσχυσης των αδελφικών δεσμών του Δήμου Σερρών με την Κύπρο καθώς της ανάπτυξης κοινών δράσεων για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την ανάδειξη των αγώνων του ελληνισμού, ενώ ακολούθησε ανταλλαγή δώρων.

Μετά την τελετή τιμής και μνήμης ακολούθησε επίσκεψη των κκ.Δημητριάδη και Μιλτιάδη στο Πάρκο Αγνοουμένων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 412 επισκέπτες