Η επαναστατική σημαία του Εμμανουήλ Παπά κυματίζει από το μεσημέρι της Τετάρτης στο κέντρο της πόλης των Σερρών, στην πλατεία Ελευθερίας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης ύψωσε το λάβαρο του Αρχιστράτηγου του Αγώνα στη Μακεδονία.

«Τέτοιες ημέρες το 1821 ο Εμμανουήλ Παπάς αποβιβαζόταν στο Άγιο Όρος προκειμένου ως Αρχιστράτηγος του Αγώνα στη Μακεδονία να υψώσει το λάβαρο της Επανάστασης. Σήμερα, 200 χρόνια μετά, υψώνουμε την επαναστατική σημαία του Εμμανουήλ Παπά στην Πλατεία Ελευθερίας. Η σημαία αυτή θα κυματίζει δίπλα στον ανδριάντα του δικού μας ήρωα, του Σερραίου Εμμανουήλ Παπά, που έδωσε τα πάντα και θυσιάστηκε για την ελευθερία της πατρίδας μας», τόνισε –μεταξύ άλλων- ο Δήμαρχος Σερρών , κατά τη διάρκεια της σύντομη τελετής που ακολούθησε.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάδα 2021 – Σέρρες 2021» και με βάση τις προτάσεις της ομώνυμης Επιτροπής, ο Δήμος Σερρών θα προχωρήσει σε μία σειρά από δράσεις και ενέργειες για να αναδείξει τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση του Εμμανουήλ Παπά για την Πατρίδα.
«Τις επόμενες ημέρες φέρνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα ώστε να αποδοθεί από το υπουργείο Άμυνας ο τίτλος του Στρατηγού στον Εμμανουήλ Παπά και να αποδοθεί η οφειλόμενη ιστορική δικαιοσύνη. Έστω και μετά από 200 χρόνια οφείλουμε να αναδείξουμε και να τιμήσουμε τον Εμμανουήλ Παπά και τον ιερό αγώνα που έδωσε με τόση πίστη και αφοσίωση. Τα λόγια του Εμμανουήλ Παπά στους συμπολεμιστές του αντηχούν δυνατά και μας εμπνέουν πάντα: “Τούτο είναι το χρέος μας και αυτό πρέπει να πράξουμε όλοι μας” »
υποστήριξε ο κ.Χρυσάφης.

Η επίσημη τελετή για την ανακήρυξη του Εμμανουήλ Παπά σε Στρατηγό σχεδιάζεται να γίνει τον Δεκέμβριο του 2021.Επίσης την Κυριακή 27 Ιουνίου, δύο ημέρες πριν από τον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης των Σερρών, διοργανώνεται επίσημη τελετή αδελφοποίησης με τον Δήμο Κασσάνδρας, τον τόπο που αγωνίστηκε ο Εμμανουήλ Παπάς.
Επιπλέον, σχεδιάζεται η ανέγερση μνημείου για τον Εμμανουήλ Παπά. Για αυτόν τον λόγο, το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών θα κληθεί να αποφασίσει για τον καθορισμό του χώρου ανέγερσης του μνημείου στον ιστορικό τόπο, που συνδέεται με την κατοικία του Εμμανουήλ Παπά και βρίσκεται έναντι του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρου. Στη συνέχεια θα επιδιωχθεί ο χώρος αυτός να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Σερρών.

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Διαβάστε επίσης: