Το νέο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων εγκαινίασε ο Δήμος Σερρών το μεσημέρι της Τετάρτης,  3 Ιουνίου.

Πρόκειται για την ημερομηνία που έχει οριστεί απ' τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου (World Bicycle Day). Η απόφαση, ελήφθη στις 12 Απριλίου 2018 απ' τη Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Οργανισμού, κατόπιν μιας διεθνούς εκστρατείας απ' τους λάτρεις του ποδηλάτου.

Τα εγκαίνια του καινοτόμου αυτού συστήματος αστικής μετακίνησης, που σχεδιάστηκε απ’ την έμπειρη εταιρεία BrainBox Α.Ε., και θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σερρών, πραγματοποιήθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας απ' το Δήμαρχο Σερρών, Αλέξανδρο Χρυσάφη.

Με το σύστημα αυτό, ο Δήμος δίνει την ευχέρεια στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν ένα ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους, επιστρέφοντάς το σε κάποιο απ’ τα εγκατεστημένα σημεία στάθμευσης.

Μπορεί να εξυπηρετήσει μόνιμους χρήστες, με ειδική ηλεκτρονική κάρτα, αλλά και περιστασιακούς, με τη χρήση κινητού τηλεφώνου.

Έτσι, λοιπόν, τα κοινόχρηστα ποδήλατα του Δήμου Σερρών, έκαναν σήμερα την επίσημη εμφάνισή τους στους ηλεκτρονικούς σταθμούς, που έχουν ήδη εγκατασταθεί σε 5 σημεία στην πόλη.

Το «παρών» στην εκδήλωση παρουσίασης των κοινόχρηστων ποδηλάτων, έδωσαν στελέχη της Δημοτικής Αρχής, Δημοτικοί Σύμβουλοι, τα τοπικά ΜΜΕ, αλλά και φορείς του τόπου μας.

Για «σύστημα που θα δώσει στο Σερραίο και τη Σερραία την ευκαιρία να αγαπήσει ακόμη πιο πολύ το ποδήλατο», έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης:

«Έχουμε στη διάθεση των δημοτών 40 ποδήλατα, σε 5 σταθμούς ποδηλάτων: δυο στην αρχή και στο τέλος της Κοιλάδας Αγίων Αναργύρων, ένα εδώ, στην Πλατεία Ελευθερίας, ένα στο Κεντρικό Πάρκο, στην Οδό Δορυλαίου, και ένα ακόμη στο πρώην ΤΕΙ Σερρών.

Είναι ένα σύστημα που θα δίνει δωρεάν τη δυνατότητα στον πολίτη - αλλά και τον επισκέπτη - να χρησιμοποιεί το ποδήλατο και τους ποδηλατοδρόμους που υπάρχουν και σχεδιάζονται να ολοκληρωθούν με την ενοποίησή τους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Πιστεύουμε ότι το ποδήλατο είναι ένα απ' τα πιο ευεργετικά - και για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον - μέσα μεταφοράς και πρέπει να το "αγκαλιάσουμε" ακόμη περισσότερο.

Πρέπει να πω ότι, αυτή η πρωτοβουλία, είναι διαχρονική. Όλο αυτό το εγχείρημα, ξεκίνησε απ' την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, την οποία και ευχαριστούμε για το ξεκίνημα αυτό. Εμείς, ως νέα Δημοτική Αρχή, το ενισχύουμε, το εμπλουτίζουμε και το ολοκληρώνουμε, διότι αυτό οφείλει να κάνει ο Δήμος: έχει συνέχεια και όλα αυτά τα σωστά πρέπει να συνεχίζονται και να ολοκληρώνονται.

Θέλουμε οι Σερραίοι να "αγκαλιάσουν" και να αγαπήσουν το ποδήλατο, διότι θέλουμε να πάμε ορθοπεταλιά τη ζωή μας όλη. Θέλουμε ένα περιβάλλον όμορφο και μια πόλη με κινητικότητα, στο πλαίσιο και τη Στρατηγική της Βιώσιμης Κινητικότητας, την οποία υπηρετούμε με συνέπεια.

Νομίζω ότι, ο στρατηγικός μας συνεργάτης, η BrainBox, είναι μια άξια εταιρεία, που έχει και την τεχνογνωσία και τη θέληση να μας βοηθήσει και στο επόμενο βήμα, που είναι η ηλεκτροκίνηση. Η τελευταία, έχει να κάνει και με το ποδήλατο και με ομάδες ανθρώπων που, μέχρι στιγμής, ήταν αποκλεισμένες απ' τη μετακίνηση. Το επόμενο διάστημα, θα δείτε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για την ολοκληρωμένη αυτή παρέμβασή μας.

Είμαι πολύ ευτυχισμένος σήμερα, διότι αρχίζει και γίνεται πραγματικότητά το όραμά μας για μια πόλη βιώσιμη και φιλική στο περιβάλλον, που θα είναι άνετη και σύγχρονη, έξυπνη και ευρωπαϊκή».

Απ' την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας BrainBox, Γιώργος Βουλγαρούδης, δήλωσε τα εξής αναφορικά με τη σημερινή μέρα:

«Καλωσορίζουμε τις Σέρρες στο δίκτυο κοινοχρήστων ποδηλάτων ανά την Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα σύστημα που είναι καινούριο, καινοτόμο και εφάμιλλο των ευρωπαϊκών συστημάτων.

Πρόσβαση στο σύστημα, μπορεί να έχει κάποιος είτε με τη χρήση ηλεκτρονικής κάρτας είτε με την αποστολή ενός SMS σ' έναν πενταψήφιο αριθμό (54045).

Για να εγγραφεί κάποιος στο σύστημα, υποβάλει μια ηλεκτρονική αίτηση, μέσω της ιστοσελίδας serres.easybike.gr, όπου προσκομίζει τα στοιχεία ταυτοποίησής του, δηλαδή ένα αντίγραφο της ταυτότητάς του, καθώς κι ένα αποδεικτικό κατοικίας.

Μόλις ολοκληρωθεί η εγγραφή του, απευθύνεται η εταιρεία σ' αυτόν και τον στέλνει σ' ένα απ' τα πέντε σημεία ενδιαφέροντος που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην πόλη των Σερρών, για να παραλάβει την ηλεκτρονική του κάρτα.

Αφού, λοιπόν, την ενεργοποιήσει, έχει απεριόριστη πρόσβαση στο σύστημα των ποδηλάτων.

Στη συνέχεια, πηγαίνει σ' έναν απ' τους σταθμούς του συστήματος με τα ποδήλατα, πλησιάζει απλώς την κάρτα του, απελευθερώνεται ένα ποδήλατο και είναι διαθέσιμο προς χρήση.

Αφού ποδηλατήσει, μπορεί να το επιστρέψει σε οποιονδήποτε απ' τους σταθμούς του συστήματος.

Αντίστοιχα, ο επισκέπτης ταυτοποιεί τα στοιχεία του μέσω ενός SMS και της φόρμας επαφής και, στη συνέχεια, μπορεί με το κινητό του τηλέφωνο να απευθυνθεί σε μια απ' τις κλειδαριές του συστήματος και να ξεκλειδώσει ένα ποδήλατο.

Είναι ένα σύστημα που είναι απλό και δίνει την ευχέρεια σ' όλους - με την πριμοδότηση του χρόνου απ' το Δήμο Σερρών ουσιαστικά - να ποδηλατήσουν μέσα στην πόλη.

Υπάρχει ανώτατο όριο χρήσης δυο ωρών ανά βόλτα και αυτή είναι ουσιαστικά η ορθή χρήση του συστήματος.

Καλούμε όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες να "αγκαλιάσουν" το σύστημα και να κάνουν τα ποδήλατα να μην είναι αρκετά.

Το σύστημα, είναι εντελώς ΔΩΡΕΑΝ, και για κατοίκους και για επισκέπτες, τόσο με τη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας όσο και με τη χρήση του SMS».

Από το γραφείο τύπου

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Διαβάστε επίσης: