Πάντως μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση σε δημοτικό οικόπεδο μιας κεραίας χαμηλής περιβαλλοντικής όχλησης , που δεν έγινε δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών.

Ο λόγος των αντιδράσεων για την κεραία

Οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής της Καλλιθέας, μιας και μια ομάδα κατοίκων της περιοχής έδωσε το παρόν και αντέδρασε στην θετική εισήγηση δημοτικού συμβουλίου

Η συζήτηση του θέματος προκάλεσε και την αντίδραση κάποιων δημοτικών συμβούλων με αποτέλεσμα με πρωτοβουλία του δημάρχου η απόφαση να είναι αρνητική.

Για το ίδιο θέμα αλλά φυσικά σε πολλή μεγαλύτερη ένταση έγινε προ ενός έτους μεγάλη αντιπαράθεση στην Πάτρα για το αν θα πρέπει να αποτελέσει πόλη-πιλότο για την εφαρμογή των δικτών 5G.

Ευτυχώς και τελικώς τότε, επελέγησαν η Καλαμάτα, τα Τρίκαλα και ο Δήμος Ζωφράφου και η Πάτρα έμεινε εκτός νυμφώνος.

Οπότε σήμερα στην Ελλάδα δίκτυα 5G λειτουργούν πιλοτικά σε Τρίκαλα (Vodafone), Ζωγράφου (Cosmote) και Καλαμάτα (Wind).

Αυτά τα συγκεκριμένα δίκτυα αυτά θα παραμείνουν τουλάχιστον ένα έτος σε πιλοτική λειτουργία, αν όχι περισσότερο, εφόσον καθυστερήσει η επίσημη αδειοδότηση των παρόχων.


Υπάρχει αιτία φόβου για το 5G στις Σέρρες;

Το μέγα θέμα που απασχολεί όμως τους περισσότερους είναι αν υπάρχει καμία αιτία ανησυχίας για όσους δε θέλουν αυτή τη δοκιμαστική έστω εγκατάσταση του 5G.

Θα μου πεις υπάρχει πραγματικά πρόβλημα;

Όλα ξεκίνησαν από μια απόφαση των βελγικών Αρχών τον Απρίλιο του 2019 να βάλουν «στον πάγο» την εγκατάσταση δικτύου 5G

Το αστείο στην όλη υπόθεση είναι πως δεν έχει δοθεί κάποιος άλλος λόγος, εκτός του ότι κατά την αρμόδια υπουργό «δεν είμαστε σίγουροι πως αυτή η τεχνολογία δε θα αυξήσει τους κινδύνους για θανάτους από καρκίνο».

Το πλέον δυνατό χαρτί, πάντως, για την πτέρυγα όσων αντιτίθενται στην ενεργοποίηση του 5G το προσέφεραν, στις 17 Οκτωβρίου, ο Τζόελ Μόσκοβιτζ και το περιοδικό «Scientific American», δημοσιεύοντας ένα άρθρο που μόνον ο τίτλος του βάζει φωτιά στο μπαρούτι:

Τι λέει;

«Δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε πως το 5G είναι ασφαλές».

Ο Τζόελ Μόσκοβιτζ δεν είναι άγνωστος σε όσους ασχολούνται με την προστασία από τις ακτινοβολίες των κινητών τηλεφώνων.

Είναι διευθυντής στο Center for Family and Community Health της Σχολής για τη Δημόσια Υγεία, του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ και ασχολείται από το 2009 με το θέμα της βλαπτικής επίδρασης των κινητών τηλεφώνων στον άνθρωπο.

Από εκεί και πέρα, στο άρθρο, επειδή δεν υπήρχαν χειροπιαστές αποδείξεις για βλάβες από κινητά τηλέφωνα και το 4G, αλλά ο κ. Μόσκοβιτζ γίνεται πολύ προσεκτικός στη διατύπωση των αμφιβολιών του.

Λέει, μάλιστα, σε ένα σημείο κατά λέξη: «Αν υπάρχουν συνεργιστικά φαινόμενα μεταξύ 5G και 4G, τότε ο κίνδυνος θα είναι μεγαλύτερος».

Κάτι που είναι διαφορετικό από ό,τι μεταφέρεται εδώ στην Ελλάδα, όπου αυτή η συνέργεια παρουσιάζεται ως βεβαιότητα.

Εκεί στέκονται οι δύο πλευρές, και ο καθένας μπορεί να κρίνει και να αποφασίσει ποια στάση θα κρατήσει.

Πάντως την Τετάρτη το δικό μας δημοτικό συμβούλιο πήρε την ίδια θέση με το δημοτικό συμβούλιο και την Καλαμάτας και της Πάτρας.

O κ. Χρυσάφης δήλωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασης

Τελείωσε το Δημοτικό Συμβούλιο και δυστυχώς κάποιοι εμφανίστηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων… το κυρίαρχο δημοτικό όργανο, κύριοι, πρέπει να διδάσκει, να εμπνέει, και να οδηγεί την κοινωνία και όχι να είναι ουραγός…

Συγχαρητήρια στον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ.Σπύρο Μισιρλή για την τεκμηριωμένη, ολοκληρωμένη και νηφάλια εισήγησή του σε ένα θέμα που κυριάρχησε η πλειοδοσία του λαϊκισμού…

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με τους πολίτες, για να κάνουμε τις ζωές τους καλύτερες με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, σεβόμενοι παράλληλα τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις τους.

Δεν πρόκειται όμως να κρατήσουμε τον Δήμο εγκλωβισμένο στο απαρχαιωμένο χθες γιατί κάποιοι φοβούνται την εξέλιξη!

Η έξυπνη πόλη, το 5G, οι εφαρμογές έξυπνης γεωργίας κλπ θα εφαρμοστούν αφού ενημερωθούν ΠΛΗΡΩΣ οι συμπολίτες μας για την ασφάλεια λειτουργίας αυτών των τεχνολογιών…

Γιατί εμείς θέλουμε και οφείλουμε να είμαστε, χρήσιμοι και όχι απλώς αρεστοί…

Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα

Διαβάστε επίσης: