Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για δημιουργία και τρίτης δομής φιλοξενίας προσφύγων στις Σέρρες εγείρουν σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά του δημάρχου της πόλης κ. Αλέξανδρου Χρυσάφης.

Η χωρίς προηγούμενη ενημέρωση άφιξη στην πόλη των Σερρών κλιμακίου του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης, προκειμένου να καταλήξει στο χώρο που θα κατασκευαστεί η νέα δομή, προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του δημάρχου Σερρών. Πληροφορίες αναφέρουν πως επιλέχθηκε τελικά έκταση του υπουργείου Γεωργίας, δίπλα στις δύο υφιστάμενες δομές που ο αριθμός των προσφύγων, Γεζίντι στην καταγωγή, που φιλοξενούν σήμερα να φτάνει τους 900.

«Όταν η πόλη ήδη σηκώνει ένα μεγάλο βάρος με τις δύο δομές, κανείς δεν μπήκε στη διαδικασία όχι να ζητήσει την άποψή μας, αλλά ούτε καν να μας ενημερώσει» δήλωσε στο protothema.gr ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο οποίος έχει ήδη απευθύνει επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ζητώντας να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για λειτουργία τρίτης δομής στην πόλη. «Συμφωνούμε πως υπάρχει μια έκτακτη κατάσταση, αλλά δεν μπορεί το βάρος να το σηκώνουν επιλεκτικά συγκεκριμένες περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως είναι οι Σέρρες. Εμείς έχουμε επιμεριστεί με το παραπάνω το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί. Ας το πράξουν και στη νότια Ελλάδα και στην Κρήτη το ίδιο» λέει ο κ.Χρυσάφης.

Το περασμένο καλοκαίρι λειτούργησε στις Σέρρες η δεύτερη δομή, ενώ πρόσφυγες φιλοξενούνται και σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής με το συνολικό αριθμό να αγγίζει τους 1.100 στα διοικητικά όρια του δήμου Σερρών.

Όπως λέει ο δήμαρχος Σερρών, προτίθεται άμεσα να συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα, ενώ δηλώνει ευθέως πως θα ηγηθεί κινητοποιήσεων εφόσον ξεκινήσουν εργασίες κατασκευής της νέας δομής.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε να λειτουργήσει τρίτη δομή στην πόλη των Σερρών. Αν ξεκινήσουν εργασίες, θα μας βρουν μπροστά τους. Τι νομίζουν; Πως οι Σερραίοι είναι πολίτες Β’ κατηγορίας ή μας έχουν δεδομένους; Θα δουν μια μαζική αντίδραση, που έως σήμερα δεν ήταν συνηθισμένοι από τους Σερραίους. Όλα έχουν το όριό τους Βάλαμε πλάτη, περισσότερο απ’ ότι μας αναλογεί για το θέμα των προσφυγικών ροών. Δεν πάει άλλο» τονίζει ο κ. Χρυσάφης, σχολιάζοντας και όσους πιθανόν κάνουν λόγο για «ρατσιστική συμπεριφορά». «Με μία πόλη που ήδη έχει σηκώσει το βάρος με δύο δομές και περισσότερους από 1.100 πρόσφυγες, το σίγουρο είναι πως δεν μπορούν να μας κατηγορήσουν για ρατσισμό. Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει ισομερής καταμερισμός και δικαιοσύνη. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο» καταλήγει ο κ. Χρυσάφης.

Πηγή www.protothema.gr - Παναγιώτης Σαββίδης

Δείτε το βίντεο από το ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Διαβάστε επίσης:

  • Διακοπή υδροδότησης στην πόλη των Σερρών Πολύωρη διακοπή υδροδότηση θα σημειωθεί την Πέμπτη σ’ ένα μεγάλο τμήμα της πόλης των Σερρών λόγω βλάβης στο πρωτεύον δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή Αγίας Σοφίας. ...