serreslife

Καλώς η κακώς από πολύ νωρίς ξεκίνησε ο προεκλογικός αγώνας για τις δημοτικές εκλογές! Και ανέφερα το κακώς, μιας και οι Δήμοι και ασφαλώς οι σημερινοί δήμαρχοι έχουν μπροστά τους δύο σχεδόν χρόνια για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Μάλιστα σήμερα κανένας δεν ξέρει αν και πότε θα γίνουν οι επόμενες δημοτικές εκλογές. Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση λέει πως δεν θέλει να γίνουν μαζί με τις εθνικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές, αλλά πιστέψτε με αυτή τους η άποψη μπορεί να αλλάξει κατά το ...δοκούν. 

Δεδομένες υποψηφιότητες μέχρι στιγμής είναι αυτή του κ. Χρυσάφη, που έκανε πρώτος την αρχή με την παρουσίαση του σήματος και της κίνησής του, αυτή του κ. Αραμπατζή, που φιλοδοξεί να μαζέψει γύρω του όλη την Δημοτική Πρωτοβουλία, του μόνιμα «χαμένου» στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις Φωτιάδη που θα κάνει ότι μπορεί για να ξανακατέβει στις εκλογές και του κ. Μηλίδη που θέλει να κάνει μιας τελευταία εμφάνιση που θα του δώσει τον Δημαρχιακό θώκο.
Εκτός όλων αυτών όμως υπάρχει και ο κ. Πασχαλούδης που θέλει να κατέβει στις εκλογές , ο κ. Τερζής που θέλει κάνει την έκπληξη και φυσικά οι δυο κομματικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Μοναδική παραφωνία ο υπάρχων εκλογικός νόμος που όλοι λένε ότι θα αλλάξει αλλά κανένας δεν είναι σε θέση να πει ακριβώς σε ιά πορεία θα είναι η κατεύθυνσή του , αλλά και αν θα τον αλλάξει και πάλι η επόμενη , όποια και αν είναι κυβέρνηση.
Και κυρίως αν θα προλάβει να τον αλλάξει...
Προχθές πάντως ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας για τις κατευθύνσεις των παρεμβάσεων στον «Καλλικράτη» – με το σχετικό Σχέδιο Νόμου να εκτιμά ότι θα ψηφιστεί μετά το Πάσχα – τόνισε ότι οι αλλαγές στη βάση των πραγματικών δεδομένων θα επιτρέψουν να γίνουν πράξη οι νέες ρυθμίσεις, ενώ θα ανοίξουν το δρόμο για μια δεύτερη δέσμη τομών που θα υπηρετούν και θα ολοκληρώνουν το μεταρρυθμιστικό όραμα της Κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση, μέσα στο ευνοϊκότερο οικονομικό περιβάλλον που θα έχει διαμορφωθεί.
Τα βασικά σημεία του προβλέπουν:
-ουσιαστικά μέτρα άμβλυνσης των ανισοτήτων μεταξύ των δήμων
-ακριβέστερη κατηγοριοποίησή τους βάσει των γεωμορφολογικών και ανθρωπογεωγραφικών χαρακτηριστικών τους
-αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και το Κράτος
-παρέμβαση ώστε οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να διευκολύνουν τη λειτουργία των ΟΤΑ
-μεταφορά της ελεγκτικής αρμοδιότητας επί των δήμων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στον νέο φορέα «Ελεγκτή Νομιμότητας»
-ανακατανομή της χρηματοδότησης στη βάση των πραγματικών αναγκών και δυνατοτήτων των δήμων
-γνωμοδότηση επί των Σχεδίων Νόμου για το βαθμό και το είδος της επίδρασής τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
-ενεργοποίηση υπαρχόντων δομών και θέσπιση νέων, για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών, συμμετοχικό προϋπολογισμό, δημοψηφίσματα
-θέσπιση της απλής αναλογικής ως το εκλογικό σύστημα που αποτυπώνει με την μεγαλύτερη πιστότητα την βούληση των τοπικών κοινωνιών
Για την απλή αναλογική, ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι πολύ σημαντικό είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται με έναν απόλυτα δημοκρατικό τρόπο.
Με δυό λόγια ο Υπουργός μας λέει πως δεν θα έχει ο κάθε δήμαρχος την δυνατότητα να κάνει ...κουμάντο!
Και όταν ακούς για «απλή αναλογική» για μια «νέα εποχή συνυπευθυνότητας» και για «προσπάθεια εμπέδωσης μιας νέας κουλτούρας συνεργασίας, συνθέσεων.» καλό είναι όλοι οι υποψήφιοι να κουβαλάνε μικρό ...καλάθι!

Όσο για το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών αν δεν ήταν ο κ. Αναστασιάδης , που όπως λέει και ο ίδιος πήρε μεταγραφή στο συνδυασμό του Φωτιάδη, θα ήταν ...βαρετό!
Καλά που είναι εκεί και ο Αντώνης που με τις διακοπές και τις πάγιες απόψεις του , αλλάζει τον ρου των ...συζητήσεων.
Μάλιστα προχθές ο πρόεδρος του Συμβουλίου και υποψήφιος Δήμαρχος Θόδωρος Αραμπατζής σταμάτησε την συνεδρίαση και τον «απέβαλε» από αυτή!
Πρόεδρε προς θεού.
Όχι τον κ. Αναστασιάδη έξω από το ναό της δικής «Δημοκρατίας»!
Και ειδικά τώρα που πήρε ...μεταγραφή!

Βέβαια εγώ από την πλευρά μου περιμένω πολύ καυτές συνεδριάσεις στο άμεσο μέλλον, μιας και ετοιμάζονται πολλά καυτά θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο
Και μάλιστα σε καθαρά προεκλογικούς χρόνους και ...ρυθμούς

Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα

Διαβάστε επίσης:


ΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ
ΤΟΣΙΟΣ

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 288 επισκέπτες

antallaktikaonline 300x200