police-serΤα μέλη του κυκλώματος κατηγορούνται για 15 ληστείες τραπεζών και ΑΤΜ, καθώς και για επίθεση με καλάσνικοφ σε αστυνομικό τμήμα. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ειδικός φρουρός της ΕΛ.ΑΣ. που χορηγούσε στη σπείρα αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Πολυμελής εγκληματική οργάνωση, με έδρα την Καβάλα, πλούσια δράση σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και βαρύ οπλισμό που δεν δίσταζε να χρησιμοποιήσει ακόμη και κατά αστυνομικών αλλά και οσμή ακροδεξιάς εξαρθρώθηκε χθες σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, κι ενώ η επιχείρηση βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, είχαν συλληφθεί 19 άτομα, ανάμεσα στα οποία ένας ειδικός φρουρός της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετεί στην Αθήνα, ενώ αναζητούνταν κι άλλα μέλη του κυκλώματος. Πληροφορίες από αστυνομικές πηγές συνέδεαν κάποια από τα μέλη της οργάνωσης με τον ακροδεξιό χώρο.

Μεταξύ των 15 ληστειών και ανατινάξεων ΑΤΜ που διέπραξαν σε τράπεζες σε χρονικό διάστημα ενός έτους περιλαμβάνεται και το διπλό «χτύπημα» που έγινε με κινηματογραφικό τρόπο μία εβδομάδα πριν στο Ροδολίβος Σερρών και στην Κεραμωτή Καβάλας, με τους ληστές να «γαζώνουν» με Καλάσνικοφ το Αστυνομικό Τμήμα Ροδολίβους Σερρών, να διαφεύγουν ρίχνοντας πίσω τους καπνογόνα και να «σηκώνουν» 250.000 ευρώ μία ώρα μετά, από την ΑΤΕ Κεραμωτής Καβάλας.

Ανάμεσα στους 19 συλληφθέντες -Ελληνες, ομογενείς από την πρώην Σ. Ενωση και ένας Σέρβος- περιλαμβάνονται τρεις «εγκέφαλοι» ή «αρχηγικά στελέχη», που κινούσαν τα νήματα του κυκλώματος, επιλέγοντας στόχους και μοιράζοντας τους ρόλους. Οι τελευταίοι δεν έχουν απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές στο παρελθόν, ενώ ο ειδικός φρουρός, που επίσης συνελήφθη, είχε και την «αρμοδιότητα» να εξοπλίζει την οργάνωση με αλεξίσφαιρα γιλέκα, τα οποία πάντως, όπως έγινε γνωστό, δεν έπαιρνε από την υπηρεσία του.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολεμικά όπλα καλάσνικοφ, πιστόλια, εκρηκτικά, σφαίρες, αλεξίσφαιρα γιλέκα και χρηματικά ποσά που προέρχονταν από τις ληστείες.

Η δράση τους
Η δράση της οργάνωσης ξεκινά τουλάχιστον από την άνοιξη του 2011 και περιλαμβάνει ένοπλες ληστείες σε τραπεζικά υποκαταστήματα και διαρρήξεις σε ΑΤΜ με τη χρήση εκρηκτικών, σε Καβάλα, Σέρρες, Εβρο, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

Τα πιο εντυπωσιακά «χτυπήματα» -κι αυτά που προκάλεσαν την εντατική αστυνομική έρευνα για την εξάρθρωση της οργάνωσης- έγιναν τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, στα υποκαταστήματα της ΑΤΕ στο Ροδολίβος Σερρών και στην Κεραμωτή Καβάλας. Στο Ροδολίβος «γάζωσαν» για ανιπερισπασμό με 40 σφαίρες το Αστυνομικό Τμήμα και περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ., όταν χτύπησε ο συναγερμός της τράπεζας που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Μία ώρα μετά, κι ενώ οι αστυνομικοί «χτένιζαν» την Ανατολική Μακεδονία για τον εντοπισμό τους, «χτυπούσαν» την ΑΤΕ Κεραμωτής με «λεία» 250.000 ευρώ.

Ανακοινώσεις για την υπόθεση θα κάνει σήμερα η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης: