Ληστείες και διαρρήξεις με γρήγορα αυτοκίνητα σε εταιρείες και σπίτια σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έκαναν μέλη εγκληματικής οργάνωσης που «ξεσκέπασαν» αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μετά από εντατική και εμπεριστατωμένη έρευνα.

«Προχωρήσαμε στη σύλληψη οκτώ ατόμων, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται δύο ακόμη μέλη της συμμορίας», ανέφερε κατά την διάρκεια σημερινής παρουσίασης ο Διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης Ταξίαρχος Αντώνιος Τζιτζής.

«Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες 09 Οκτωβρίου 2019, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Ειδικών Επιχειρησιακών Ομάδων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης καθώς και Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, σε διάφορες περιοχές της πόλης, συνελήφθησαν συνολικά 8 μέλη της οργάνωσης ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται δύο ακόμη μέλη», τόνισε ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Θεσσαλονίκης Αστυνόμος Β' Χρήστος Δημητρακόπουλος.

Πρόκειται για 7 άντρες και 1 γυναίκα ηλικίας από 17 έως 50 ετών, όλοι τους Ρομά.

Οι δράστες, τουλάχιστον από τις αρχές Αυγούστου του τρέχοντος έτους, ενεργώντας με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, διέρρηξαν επιχειρήσεις και οικίες στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Καβάλας και Λάρισας.

Συγκεκριμένα, διέπραξαν :

• μία ληστεία σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην περιοχή της Λάρισας απ’ όπου αφαίρεσαν ένα χρηματοκιβώτιο,
• τέσσερις διαρρήξεις επιχειρήσεων σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και των Σερρών,
• δύο απόπειρες διαρρήξεων εταιρειών στη Θεσσαλονίκη,
• δεκαπέντε διαρρήξεις οικιών σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες και Δράμα και
• τέσσερις κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Καβάλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες έχουν ποινικό παρελθόν καθώς έχουν απασχολήσει τις Αρχές για ληστείες και κλοπές.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ληστείας στην Λάρισα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, αφού ακινητοποίησαν υπάλληλο σεκιούριτι και τον δέσανε σε αποθήκη, αφαιρέσανε χρηματοκιβώτιο το οποίο είχε μέσα περίπου 250.000 ευρώ. Το χρηματοκιβώτιο και το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες βρέθηκαν κρυμμένα σε χωριό της Λάρισας.

Από την εγκληματική της δράση η οργάνωση αποκόμισε χρηματικό ποσό που ανέρχεται σε 295.000 ευρώ και τιμαλφή η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 16.500 ευρώ.

Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους είναι ότι, για τη διάπραξη των έκνομων ενεργειών χρησιμοποιούσαν ως «επιχειρησιακά» οχήματα δύο «πειραγμένα» αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και ιπποδύναμης, προκειμένου να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και να αποφύγουν τυχόν αστυνομικό έλεγχο, στα οποία είτε δεν τοποθετούσαν πινακίδες κυκλοφορίας, είτε τοποθετούσαν κλεμμένες ή παραποιημένες πινακίδες.

Τα εν λόγω αυτοκίνητα τα απέκρυπταν σε κλειστό, κλειδωμένο και περιφραγμένο χώρο στην περιοχή της Νικόπολης, όπου μετέβαιναν λαμβάνοντας αυξημένα μέτρα αντιπαρακολούθησης, χρησιμοποιώντας για το λόγο αυτό τέσσερα επιπλέον οχήματα.

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Έξι οχήματα, εκ των οποίων τα δύο «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα
• Χρηματικά ποσά, κοσμήματα και ηλεκτρονικές συσκευές
• Πλήθος κινητών τηλεφώνων
• Ένα σύστημα καταγραφής και τέσσερις κάμερες και
• Δύο φορητοί πομποδέκτες

Οι συλληφθέντες, με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης: