serreslife

«Το νέο τιμολόγιο κυμαίνεται ανάμεσα στην τιμή του 2012 και 2013, κάτι που επιδεινώνει την παραγωγή»

Συνέντευξη στον Κώστα Καλούδη

Μπορεί οι μέρες να πέρασαν και το θέμα να ξεχάστηκε, οι πληγές, όμως, είναι ακόμα ανοιχτές και τα ζητήματα «τρέχουν» για την Ε.Β.Ζ. Σίγουρα, πολλοί θα αναρωτιούνται ποια η κατάσταση μετά από τόση δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα. Έτσι, στάθηκε απαραίτητη μία επίσκεψη στην Ε.Β.Ζ. Σερρών, όπου ο Χριστόδουλος Βαρκάκης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εργατών Ε.Β.Ζ. Σερρών μου μίλησε για τη Βιομηχανία Ζάχαρης, τομέα που βάλλεται από παντού.

Τι ισχύει για τη νέα τιμολογιακή πολιτική στον τομέα της τευτλοπαραγωγής;

Η τιμολόγηση της ζάχαρης δεν εξαρτάται μόνο από την παραγόμενη ποσότητα, αλλά και από την ποιότητα του προϊόντος και, συγκεκριμένα, από την περιεκτικότητα των τεύτλων σε σάκχαρα. Φέτος, και παρά το αίτημα διατήρησης της ίδιας τιμολογιακής πολιτικής με το 2013, η εταιρεία, επικαλούμενη λόγους οικονομικής δυσμένειας και στενότητας, δεν αποδέχτηκε το αίτημα και μείωσε την τιμή. Μετά από αγώνες μας και πιέσεις, πετύχαμε ένα τιμολόγιο που κυμαίνεται ανάμεσα στην τιμή του 2012 και 2013, κάτι, όμως, που επίσης επιδεινώνει την παραγωγή και αποθαρρύνει και απογοητεύει του καλλιεργητές.
 

Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η Ε.Β.Ζ. οικονομικά;

Η Ε.Β.Ζ. παρ’ όλο που βρισκόταν στους κόλπους της Αγροτικής Τράπεζας, δεν ήταν ποτέ κρατική και δεν δέχτηκε ποτέ οικονομική βοήθεια από το κράτος. Αντίθετα, το Ελληνικό Κράτος χρωστάει στην Ε.Β.Ζ. ποσό της τάξεως των 11 εκατ. ευρώ. Αυτό που έφερε την Ε.Β.Ζ. σε δυσμενή κατάσταση είναι ο διαχωρισμός των δανείων και του μετοχικού κεφαλαίου σε διαφορετικές τράπεζες. Σαν αποτέλεσμα, υπάρχει ένας βασικός μέτοχος και ένας ουσιαστικός μέτοχος οι οποίοι αδυνατούν να συμφωνήσουν. Όσο για τα υπέρογκα δάνεια, δεν ευθύνεται η εταιρεία, αλλά η πώληση μέρους την ποσόστωσης παραγωγής ζάχαρης, η οποία «έβαλε την Βιομηχανία Ζάχαρης από μέσα». Η πολιτική που ακολούθησε τόσο η Βιομηχανία όσο και η Κυβέρνηση υπερχρέωσαν την Ε.Β.Ζ..
 

Υπήρχε στήριξη από το ελληνικό κράτος και προώθηση τη ελληνικής ζάχαρης;

Δυστυχώς, το ελληνικό κράτος δεν έχει κάνει τίποτα για να βοηθήσει την Ε.Β.Ζ. Παρ’ όλο που ζούμε σε μία χώρα όπου η ζάχαρη είναι βασικό υλικό κάθε σπιτιού, αλλά και χώρα-πέρασμα στα Βαλκάνια, όπου ελάχιστες χώρες παράγουν ζάχαρη. Και ενώ υπάρχει δυνατότητα επέκτασης της Ε.Β.Ζ. και αύξηση της παραγωγής, η ελληνική κυβέρνηση στέκεται απαθής και αρνείται να δώσει απαντήσεις. Στόχος φαίνεται να είναι το «λουκέτο» στη Βιομηχανία Ζάχαρης, κάτι που θα εξυπηρετούσε πολλούς.


Υπάρχουν σχέδια σε περίπτωση «λουκέτου» του Ε.Β.Ζ. Σερρών;

Αν η Ε.Β.Ζ. Σερρών κλείσει, δεν υπάρχει προοπτική να επαναλειτουργήσει κάπου αλλού. Δεν υπάρχουν αλλού οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να λειτουργήσει εκ νέου, λαμβάνοντας υπόψη ότι το εργοστάσιο ζάχαρης των Σερρών εδρεύει στο κέντρο του σερραϊκού κάμπου, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πρώτη ύλη και καλύπτει τις ανάγκες παραγωγής μόνο από τεύτλα του Νομού Σερρών, κάτι που δεν συμβαίνει και δεν μπορεί να συμβεί πουθενά αλλού.


Ποιες είναι οι πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της πλειοδοσίας της Ε.Β.Ζ.;

Τα τελευταία τρία χρόνια, η Ε.Β.Ζ. έχει εξαγγείλει αλλεπάλληλους  διαγωνισμούς πώλησης της εταιρείας, οι οποίοι, όμως, απέβησαν άκαρποι και, σαν απότοκο, απαξίωσαν και υποβάθμισαν την εταιρεία. Πολλοί, μέσω αυτών των διαγωνισμών προσπάθησαν να αποτρέψουν και να αποθαρρύνουν τους καλλιεργητές, με απώτερο σκοπό την εξαφάνιση της Βιομηχανίας από τη χώρα. Αυτοί ήταν ο τότε διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, ο εκκαθαριστής του «κακού κομματιού» της Αγροτικής, η Διοίκηση της εταιρείας και, κατά τη γνώμη μας, και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία διορίζει όλους τους διοικητικούς που ασκούν την πολιτική της εταιρείας.

Υπάρχει συμμετοχή των τευτλοπαραγωγών στη γενικότερη κινητοποίηση των αγροτών;

Φυσικά και οι τευτλοπαραγωγοί συμμετέχουν στην κινητοποίηση, με στόχο να προωθήσουν τα δικά τους αιτήματα και να στηρίξουν την Ε.Β.Ζ. Οι τευτλοπαραγωγοί, παρά τις δύσκολες περιόδους που διανύει η Βιομηχανία Ζάχαρης, στέκεται στο πλευρό της και προσπαθεί να την διατηρήσει «ζωντανή» με κάθε τρόπο. Αλλά και εμείς, ως εργαζόμενοι, προσπαθούμε να σταθούμε στο πλευρό της Ε.Β.Ζ. Σερρών. Μάλιστα, συναντηθήκαμε και με τον Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε., κ. Κουτσούμπας, προκειμένου να προωθήσουμε τα αιτήματα μας. Οι ελλείψεις προσωπικούς, η μείωση τιμών και ο «πόλεμος» που έχει ξεκινήσει εναντίον της Ε.Β.Ζ. πρέπει να λάβουν τέλος.

Διαβάστε επίσης: