serreslife

Ξεθωριάζει ο επί σειρά μύθος που θέλει την γειτονική Βουλγαρία ως ιδανικό χώρο για επιχειρηματική δραστηριοποίηση εξαιτίας των προνομίων που προσφέρει η Πολιτεία στις επενδύσεις του εξωτερικού. Η γενικευμένη πολιτική αστάθεια, η οικονομική κρίση, αλλά και η γιγάντωση «παραδοσιακών παθογενειών» του εργασιακού τομέα της Βουλγαρίας ρίχνουν βαριά της σκιά τους στα όνειρα των επιχειρηματιών να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή. Σύμφωνα με μαρτυρίες Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην γειτονική χώρα τα τελευταιά χρόνια  δεν χαίρουν και τις καλύτερης εκτίμησης από τους Βουλγάρους που βλέπουν τους νεοφερμένους επενδυτές περισσότερο ως παρείσακτους και «θηράματα» παρά ως νέα μέλη της τοπικής αγοράς.
Αν και η φορολογία πράγματι είναι κατά 10% ελαφρύτερη για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τα εταιρικά οχήματα, κανείς δεν διαβεβαιώνει πως η Κυβέρνηση δεν θα λάβει μέτρα αύξησης της φορολογίας, καθώς η κρίση έχει χτυπήσει βαριά και την οικονομία της Βουλγαρίας.Επιπλέον σύμφωνα με τους Σερραίους επιχειρηματίες μύθευμα αποτελούν οι πληροφορίες για φθηνά εργατικά χέρια με τον μέσο μισθό ενός εργαζομένου να κυμαίνεται στα 300-350 ευρώ, δηλαδή λίγο πιο κάτω από τον μισθό ενός Έλληνα εργάτη. Παράλληλα στην τραγική τους πλειονότητα οι εργαζόμενοι είναι ανειδίκευτοι χωρίς γνώση των νέων τεχνολογιών ή κάποιας ξένης γλώσσας, αναγκάζοντας τους εργοδότες να σπαταλούν πόρους και χρόνο για την κατάρτισή τους.    

Το νομικό σύστημα αλλά και οι συνθήκες εμπορικής δραστηριοποίησης στην αγορά της γείτονος Χώρας είναι απαραίτητες γνώσεις που οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να κατέχουν σε σημαντικό βαθμό αν θέλουν να επιβιώσουν στην Βουλγαρία προκειμένου να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Σύμφωνα με εμπειρία Σερραίου επιχειρηματία: «Πολλές από τις συνθήκες που θεωρούμε αυτονόητες στην Ελλάδα δεν ισχύουν στην Βουλγαρία κάτι που πολλοί νέοι επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν έχοντας ως αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ σοβαρά προβλήματα. Εκεί οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν δίνουν πίστωση χρόνου στους ενοικιαστές ζητώντας η καταβολή των ενοικίων ή άλλων οικονομικών υποχρεώσεων να γίνεται άμεσα, διαφορετικός είναι πάγια πολιτική των ιδιοκτητών να κόβουν επί τόπου την ηλεκτρική παροχή και την υδροδότηση μέχρι εξοφλήσεως. Παράλληλα τα εξώδικα και οι μηνύσεις για χρέη «πέφτουν βροχή» με αρκετούς Σερραίους επιχειρηματίες να οδηγούνται στα δικαστήρια και αυτό στην καλύτερή περίπτωση. Η νομοθεσία της Βουλγαρίας προβλέπει πως οι υποθέσεις πρέπει να εκδικάζονται μέσα σε διάστημα 7-10 ημερών κάτι που οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν με αποτέλεσμα να δικάζονται ερήμην και να δέχονται ποινές κατάσχεσης εξοπλισμού αλλά και παρακράτησης περιεχομένων των λογαριασμών, οδηγώντας τους στην καταστροφή».

 Παράλληλα συνήθη είναι και τα φαινόμενα εξαπάτησης από τους εκεί ελεύθερους επαγγελματίες που προσφέρουν βοηθητικές υπηρεσίες στις επιχειρήσεις π.χ. λογιστές, δικηγόροι, οικονομικοί σύμβουλοι: «Πρέπει να είσαι εξαιρετικά προσεκτικός σχετικά με τον πιο θα εμπιστευτείς, καθώς αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αγύρτες χωρίς πτυχία που αποσκοπούν μόνο και μόνο στην εξαπάτηση του πολίτη. Λαμβάνοντας υπ όψη τον παράγοντα άγνοιας της νομοθεσίας αλλά και της Βουλγαρικής γλώσσας βάζουν τον κόσμο να υπογράφει πληρεξούσια και άλλα έγγραφα που τους επιτρέπουν να αποσπούν χρηματικά ποσά εν αγνοία των πελατών τους», μας δήλωσε Σερραίος ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Σόφια.

Ο σκληρός και συνάμα αθέμιτος ανταγωνίσιμος με τους Βούλγαρους επιχειρηματίες συχνά βγάζει ηττημένους τους Έλληνες, καθώς οι πρώτοι χρησιμοποιούν ύπουλα μέσα και παράνομες τακτικές προκειμένου να «ξεφορτωθούν» την παρουσία των αλλοδαπών καταστηματαρχών καταφεύγοντας σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και σε ενέργειες δολιοφθοράς και δυσφίμησεις, Επίσης οι Έλληνες έχουν να αντιμετωπίσουν και το φαινόμενο «Chinatown» που τα τελευταία χρόνια κάνει δυναμική την παρουσία του στην αγορά.  

Τέλος οι Ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τους Βούλγαρους καταναλωτές που θεωρούν τις Ελληνικές επιχειρήσεις αφερέγγυες. «Ένας νεοεισρχόμενος στην αγορά της Βουλγαρίας πρέπει να έχει ένα Α κεφάλαιο που υπερβαίνει τα 7000 ευρώ ώστε να καταφέρει να επιβιώσει, καθώς χρειάζεται αρκετός χρόνος ώστε να αποκτήσει μία επιχείρηση όνομα στην αγορά», δηλώνει Σερραίος επιχειρηματίας. 

Διαβάστε επίσης:

  • Επιχείρηση Φαράγγι – Φυσική προίκα ! Εργασίες καθαρισμού στο Φαράγγι του Αγγίτη, τόσο από την πλευρά της Συμβολής όσο κι από εκείνη της Ν.Μπάφρας, πραγματοποίησε ο Δήμος Αμφίπολης, στο πλαίσιο της ...
  • Οι μάσκες έπεσαν . . . ! Όταν φορέσαμε τις μάσκες πριν από περίπου ένα χρόνο, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα γινόταν αναπόσπαστο κομμάτι του ενδυματολογικού μας συνόλου. Η μάσ...
  • 2021 με συνείδηση αλλά και με λίστα... Στις επόμενες γραμμές αναπτύσσω κάποιες σκέψεις, καθώς καιρό τώρα ήθελα να αναφερθώ, και προσωπικά αλλά και σε γενικότερο επίπεδο, σε ορισμένες καταστάσεις που ...

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 294 επισκέπτες