Η ανάλυση των πληθυσμιακών δεδομένων του μόνιμου πληθυσμού στο Δήμο Σερρών, αποκαλύπτει τον αργό θάνατο των χωριών μας τα τελευταία χρόνια.

Η πληθυσμιακή συρρίκνωση του Δήμου Σερρών κινείται σε τρία διαφορετικά επίπεδα.

1.Σέρρες
2.Οι όμορες κοινότητες Λευκώνας, Σκούταρι, Μητρούσι, Επτάμυλοι, Ελαιώνας, Οινούσσα στις οποίες θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν διαμερίσματα που γειτνιάζουν με την Βιομηχανική Ζώνη (Καλά Δένδρα-Χριστός)
3.Οι Περιφερειακές κοινότητες, οι ορεινές Άνω Βροντού, Ορεινή και πεδινές Αναγέννηση, Άνω Καμήλα, Βαμβακιά, Μονοκκλησιά, Προβατάς, Αγία Ελένη, Αδελφικό, Βαμβακούσα, Κάτω Καμήλα, Κουβούκλιο, Κωνσταντινάτο, Κουμαριά, Πεπονιά.

Κανένας αναπτυξιακός σχεδιασμός δεν είχε ως κύριο στόχο την παραμονή των κατοίκων στις πατρογονικές εστίες. Να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν, να παράγουν και να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Αναζητώντας μέρος των ευθυνών, καταλήγεις ότι η τύχη μας καθορίστηκε από τοπικούς παράγοντες που δεν είχαν την διορατικότητα (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) να αντιληφθούν αυτό που έρχεται αλλά και να προτάξουν εκείνα που θα έδιναν προστιθέμενη αξία για τον τόπο και τους ανθρώπους.

Στο Δήμο Σερρών, ακολουθώντας νοητικά τη διαδρομή Άνω Καμήλα, Μονοκκλησιά, Προβατάς, Βαμβακιά, Αναγέννηση συναντάς τις πλέον απογυμνωμένες πληθυσμιακά κοινότητες του Δήμου Σερρών όπως και στον άξονα Κουμαριά, Αδελφικό, Κουβούκλιο, Βαμβακούσα, Πεπονιά, Αγία Ελένη, Κωνσταντινάτο.

Το μέλλον προδιαγράφεται απογοητευτικό και ίσως μέσα σε μια γενιά να αφανιστούν πλήρως ορισμένες από τις προαναφερόμενες περιφερειακές κοινότητες, μιας και διαπιστώνεται μια διαρκή μετακίνηση, των νέων στις Σέρρες, και συνεχίζεται Πόλη Σερρών εξωτερικό, μεγάλα αστικά κέντρα και πάντα εποχική αναζήτηση τουριστικών θέσεων εργασίας ανά την Ελλάδα.

Εγκαθιδρύεται και ισχυροποιείται η άποψη, ότι ζούμε ένα τόπο που μαραζώνει, η αισιοδοξία μας έχει εγκαταλείψει.

Τι θα μπορούσε να γίνει;

Πολλά πριν 30 χρόνια. Λίγα σήμερα και με απαραίτητη προϋπόθεση το τοπικό σύστημα εξουσίας να σταματήσει να συμπεριφέρεται προσποιούμενο ότι δεν γνωρίζει ή ότι δεν τους αφορά και να ηγηθεί των προσπαθειών.

Οι αναπτυξιακές πολιτικές, παραγωγικής και οικονομικής ανάταξης, ανασυγκρότησης είναι υπαρκτές, υλοποιούνται αλλά δυστυχώς σε μη ικανοποιητικό βαθμό, με αποτέλεσμα διαρκώς ο τόπος να αποκλίνει και να περιθωριοποιείται επικίνδυνα.

Η μόνη επιλογή είναι η απόφαση ρήξης με ότι καθηλώνει τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου και είναι σε φάση αποδοχής του προφανούς τέλους.

Απαιτείται στον Δήμο Σερρών, που σύντομα θα κληθεί να απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος των όμορων δήμων, πρωτίστως να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε ο τόπος να γίνει ελκυστικός για την εργασία και την επιχειρηματικότητα με πυλώνες τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη νεολαία, την καινοτομία και τις επιστήμες.

Απαιτείται κύρια στρατηγικός σχεδιασμός, συλλογικές διαδικασίες και εξειδικευμένο ρεαλιστικό όραμα. Μια απτή τοποκεντρική προσέγγιση που θα εξετάσει τις ειδικές ανάγκες της περιοχής και θα αξιοποιεί τις γνώσεις και τις δεξιότητες, βασιζόμενες στην καινοτόμο συνεργασία και τις καινοτόμες ιδέες και λύσεις.

Αν δεν δοθούν μελετημένα ευκαιρίες για την ενίσχυση της θέσης των τοπικών κοινοτήτων, με τη συμμετοχή των νέων των περιοχών αυτώ, πρωτοβουλίες κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης δεν θα ευοδωθούν

Είναι απογοητευτικό να επιμένει να παρουσιάζει σήμερα κάποιος ως οραματική προσέγγιση την έξυπνη πόλη. Οι νεότερες πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε επίπεδο Ε.Ε. και έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών εξελίσσονται και δημιουργούνται οι συνθήκες για πιθανές χρηματοδοτήσεις από διάφορες δημόσιες και ιδιωτικές πηγές.Το κρίσιμο ερώτημα και μάλιστα εν όψει των Αυτοδιοικητικών εκλογών είναι:

Ποιος είναι σε θέση να εμπνεύσει τους νέους, να αξιοποιήσει το πολύτιμο εκείνο κεφάλαιο που με τις γνώσεις και τη φρεσκάδα του θα συμβάλει στην πρόοδο και την ευημερία του κοινωνικού συνόλου. Όταν απέχουν οτιδήποτε κι αν σχεδιάσεις οδηγείται ί στην αποτυχία.

Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Να καταφέρουμε να εγκαθιδρύσουμε πνεύμα καλής συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης ώστε να μας εμπιστευτεί η κοινωνία και να εμπλακεί ενεργά σε αυτή την προσπάθεια.

Αν η νέα Δημοτική Αρχή που θα προκύψει δεν ενισχύσει τη δημόσια διαβούλευση, τη συνεργασία και τον σεβασμό στις ιδέες και τις προτάσεις των κατοίκων, των φορέων έχουμε περιορισμένες πιθανότητες να ξανακάνουμε τον τόπο μας ελκυστικό.

Το στοίχημα είναι να εμπνεύσεις και να είσαι σε θέση να εκφράσεις την κοινή λογική.

Η αναγέννηση της πόλης θα συμπαρασύρει και τις Περιφερειακές Κοινότητες.

Είμαστε ΕΝΤΟΣ... Πιστεύοντας ότι ενώνοντας όλες και όλους σαν μια οικογένεια, οδηγώντας, στη βάση ενός σχεδίου, ώστε η νέα γενιά στελεχών να πρωταγωνιστήσει. Αντίπαλος όλων μας η φθίνουσα πορεία. Με την ενεργοποίηση των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας όσο δύσκολο κι ακατόρθωτο φαντάζει αυτή τη στιγμή, είναι βέβαιο ότι ο τόπος θα κάνει μια Νέα Αρχή.

Επειγόντως επανεκκίνηση. Προφανώς χωρίς εκείνους που την οδήγησαν σ’ αυτή την κατάντια.

Κουφοτόλης Α. Νικόλαος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σερρών
ΕΝΤΟΣ Ενωτική Τοπική Συμφωνία

Διαβάστε επίσης: