Στο ερώτημα στο αν   ‘’όλα κερδίζονται και χάνονται στις ‘’λεπτομέρειες ‘’ είναι: όχι ακριβώς όλα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις  οι ‘’λεπτομέρειες ‘’κάνουν τη διαφορά.
Είναι νομοτελειακό. Για να δημιουργήσεις κάτι εξαιρετικό, πρέπει να επικεντρώνεσαι συνεχώς και στην πιο μικρή λεπτομέρεια.
Είναι στις αρμοδιότητες του ηγέτη, να βλέπει αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι, να βλέπει μακρύτερα από τους άλλους και να τα βλέπει  πριν από τους άλλους.  Να  έχει την ικανότητα του  να ιεραρχεί  προτεραιότητες  στη βάση βελτίωσης της απόδοσης του ανθρώπινου δυναμικού , των συστημάτων, των διαδικασιών. Και προφανώς να συντονίζει.

Στο καλωσόρισμα του Δημάρχου κ. Α. Χρυσάφη στην ιστοσελίδα του Δήμου Σερρών (www.serres.gr)  αναφέρεται  μεταξύ των άλλων το εξής : «Αφουγκραζόμενοι τι σύγχρονες απαιτήσεις, δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανανέωση της ιστοσελίδας του Δήμου μας, προκειμένου να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας με τον πολίτη, ένα κατάλληλο μέσο για την ουσιαστική και έγκαιρη ενημέρωσή του, αλλά και ένα χρήσιμο εργαλείο αναζήτησης και πληροφόρησης για τις δομές….»

Δυστυχώς πρόσφατα συμπολίτης μας αναζήτησε πληροφορίες στο site του Δήμου Σερρών, σχετικά με την Ταμειακή Υπηρεσία. Εξαγριώθηκε από το γεγονός ότι Προϊστάμενος της Υπηρεσίας αναφέρεται ακόμη ο φίλος του ιερέα, που την απώλεια του θρήνησε ως αδερφό.
Ας δεχτούμε καλή την πίστη, ότι ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.
Αν όμως προστεθεί  στα προηγούμενα ευτράπελα διοικητικής ανεπάρκειας όπου οι διοικούντες υπογράφουν έγγραφα με  συμμετέχοντες άλλα αιρετά πρόσωπα που έχουν επίσης εγκαταλείψει τα εγκόσμια χρήζει σχολιασμού και έρευνας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι κανείς από τους διοικούντες δεν παρακολουθεί την ιστοσελίδα του Δήμου Σερρών.
Αν το έκανε εύκολα θα διαπίστωνε ότι:
Στο Τμήμα Προσωπικού αναφέρεται ως Προϊστάμενος (κ. Αλεξούδης Μανώλης), υπάλληλος που συνταξιοδοτήθηκε πριν χρόνια, όπως επίσης και στο  Τμήμα Καθαριότητας (κ. Π. Δασκαλόπουλος).
Στο Τμήμα Η/Μ Έργων και Ενεργειακών Εφαρμογών αναφέρεται ως προϊσταμένη  η κα Κυριακή Τζίνη, σύζυγος του π. Δημάρχου Σερρών κ. Πέτρου Αγγελίδη, την οποία μετακίνησε  μετά τη εκλογή του ο Δήμαρχος Σερρών  κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, στο Τμήμα Συντήρησης και Κίνησης Οχημάτων.
Είναι αναρίθμητές οι ανακρίβειες που αναφέρονται: Στα  Τμήματα Παιδείας, Περιβάλλοντος, Συλλογικών Οργάνων κ.α. Πλείστες  μη επικαιροποιημένες  διευθύνσεις και τμήματα των Υπηρεσιών του Δήμου Σερρών.

Υπάρχει βέβαια και η δικαιολογία  από το γεγονός ότι  τόσες οι υπηρεσιακές μεταβολές το τελευταίο διάστημα,  που να προλάβουν οι υπηρεσίες να ενημερωθούν.
Αν αυτό είναι ουσιαστική ενημέρωση και ένα χρήσιμο εργαλείο αναζήτησης και πληροφόρησης για τις δομές… οι ενδιαφερόμενοι αν απευθυνθούν στο Δήμαρχο Σερρών κ. Α. Χρυσάφη.

Κάποιοι θα υποστηρίξουν  ‘’ε  και τι έγινε’’.

Ευτυχώς που στο Αυτοτελές Τμήμα Μηχανογράφησης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών που υπάγεται στο Δήμαρχο Σερρών τύχη καλή έφερε να το υπηρετούν δύο εξαιρετικά καταρτισμένοι υπάλληλοι οι οποίοι κατά κοινή ομολογία δίνουν μια διαρκή άνιση μάχη με το χρόνο και τις υποχρεώσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους.

Το μείζον θέμα είναι η  υποστελέχωση του Δήμου Σερρών και η εσωτερική διάρθρωση των υπηρεσιών του που καθορίζεται από τον Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας του (ΟΕΥ).

Αν εξαιρέσεις το  Ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο κ. Τερζή , που είναι επίμονες, συνεχείς  οι αναφορές του σε αυτό το σοβαρό ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του Δήμου κανείς άλλος δεν ασχολείται.
Όσο για τις επισημάνσεις του Δημοσιονομικού Ελέγχου, που κατά δήλωσης της δημαρχιακής αρχής αριστεύσαμε, ‘’ γελάνε και τα πλακάκια ‘’.

 

Η επικαιροποίηση ενός Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) είναι επιβεβλημένη με τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και κάθε σοβαρός Δήμος προχώρησε στην τροποποίησή του, προκειμένου να αναπροσαρμοστεί. Ο εκσυγχρονισμός των οργανωτικών δομών, με στόχο τη βελτίωσης αποτελεσματικότητα, την καλύτερη λειτουργία και την ανταπόκριση στις ανάγκες και τις προσδοκίες των υπαλλήλων, κατοίκων και δημοτών είναι επιβεβλημένη.

Οι σοβαροί Δήμοι λαμβάνουν υπόψη τους και επιζητούν την ενεργό συμμετοχή των ανθρώπων του Δήμου. Δεν νοείται αναθεώρηση οργανωτικής δομής και των διατάξεων του ΟΕΥ χωρίς να ερωτηθούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η Δημοτική Αρχή, ως συνήθως  ερωτευμένη με τις αναθέσεις και εκτός ΠΕ Σερρών, επέλεξε να αναθέσει το 2020  την αναμόρφωση του ΟΕΥ σε μια εταιρεία στην Αθήνα.
Υπάρχει ενημέρωση;
Πότε παραδόθηκε, είναι αξιοποιήσιμες οι προτάσεις τους;
Τι σημαίνει αυτή η καθυστέρηση για το Δήμο Σερρών που συνεχίζει να πορεύεται με ένα οργανισμό της προηγούμενης δεκαετίας1

Δυστυχώς έχουμε περιπτώσεις όπου ένας προϊστάμενος προΐσταται  του εαυτού του ή ακόμα ενός υπαλλήλου για  να μην γίνει αναφορά σε έννοιες ιεραρχικής διάταξης  και πυραμιδοειδούς δομής που έχουν επισημανθεί από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Οι άλλοι στη βάση ενός ψηφιακού μετασχηματισμού, πιστοί στην αρχή ότι  το μέλλον είναι ψηφιακό και ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι   και άλλοι παραμένουν πιστοί στην αρχή να βγάλουμε τυχαία καμιά εκατό selfie να πετύχουμε καμία αυθόρμητη.
Με την ευχή να αφιερώσουν λίγο χρόνο και να μελετήσουν την ιστοσελίδα του Δήμου Σερρών και ιδιαίτερα τη δομή των υπηρεσιών.
Και αυτή με ανάθεση ήταν. Χρυσοπληρωμένη. 

Νίκος ΚουφοτόληςΔιαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 169 επισκέπτες