Μία εικόνα, που κυκλοφόρησε στο περιοδικό «the New Yorker», περιγράφει εύγλωττα τη σημερινή ζωή των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων.
Η νεαρή γυναίκα καθισμένη μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, σε ένα ατακτοποίητο δωμάτιο, με φόντο την κουζίνα, με πεταμένα λογής-λογής αντικείμενα στο πάτωμα. Η γυναίκα πίνει το ποτό μπροστά στο κομπιούτερ και μιλά πιθανόν με κάποιον «online».


Δουλειές, που συρρικνώθηκαν. Δύο παράλληλοι κόσμοι, αυτός της ακαταστασίας και της απομόνωσης και αυτός που διψά για επικοινωνία και αγάπη. Απολαύσεις, που έχασαν το ενδιαφέρον τους. Μπερδεμένα προβλήματα της καθημερινότητας και πολλαπλές υποχρεώσεις στριμωγμένες στο χρόνο.

Ο κορονοϊός έφερε την Τηλεκπαίδευση, την Τηλεργασία, την Τηλεδιάσκεψη, τις Τηλεσυσκέψεις. Το Ίντερνετ (Διαδίκτυο) έδωσε λύσεις στην οικονομία των κρατών με την Τηλεργασία, τις Τηλεαγορές, τις Τηλεπαραγγελίες. Το Διαδίκτυο βοήθησε την εκπαίδευση των μαθητών για να μην μένουν ανενεργοί οι εκπαιδευτικοί και η μαθητιώσα νεολαία. Το Διαδίκτυο έσπασε το συνωστισμό σε συνέδρια, συμπόσια και συμβούλια, σε συσκέψεις, εκθέσεις και παρουσιάσεις.

ΝΑΙ, όντως το Διαδίκτυο βοήθησε και πράγματι βοηθά. Έδωσε και δίνει λύσεις. Γκρεμίζει τους τοίχους της απομόνωσης, που μας έβαλε ο κορονοϊός. Μας ταξιδεύει με εικόνες και ήχους, μικραίνει τις αποστάσεις. Παρέχει πληροφόρηση και ξεγελά τη μοναξιά μας.

Πολλά τα καλά που έφερε το Διαδίκτυο, κυρίως μέσα στην καραντίνα και τον οδυνηρό και παρατεταμένο εγκλεισμό μας. Όμως, εκείνο που ούτε κατάφερε ούτε βέβαια πρόκειται να καταφέρει είναι να υποκαταστήσει την ανθρώπινη επαφή κι επικοινωνία.

«Στραγγαλίστηκαν» τα συναισθήματα πίσω από την οθόνη του υπολογιστή, εικονική ζωή με ελάχιστες αλήθειες, πλαστές ιστορίες, κρυμμένες πίσω από τις προβολές του κομπιούτερ, ένας χάος.

Σε ένα «χάος» βυθιζόμαστε ηδονικά και σιωπηλά.

Κείμενο : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος – Δημοσιογράφος)

Διαβάστε επίσης:

  • Το στοίχημα του Λαϊλιά θα κερδηθεί ! Υποψήφιοι Δήμαρχοι, Νομάρχες και Βουλευτές των τελευταίων είκοσι(20) περίπου ετών στη φαρέτρα των υποσχέσεών τους συμπεριλάμβαναν την πρόταση της αναβάθμισης, α...
  • Η αλλοπρόσαλλη πρωτιά των Σερρών ! Θλίβομαι κάθε φορά, όταν βλέπω σε περιφερειακούς συνήθως τηλεοπτικούς σταθμούς  αφιερώματα για τις ομορφιές και την ιστορία των τόπων τους. Θλίβομαι, επειδ...