Ο κορονοϊός δημιούργησε πολλαπλά και πολυσύνθετα προβλήματα. Όχι μόνο στην υγεία μας, στην ύπαρξή μας, στην αδυναμία μας να το αντιμετωπίσουμε, στην αλλαγή του τρόπου ζωής μας, στο οικονομικό αδιέξοδο, που οδήγησε τους λαούς.

Όμως, έφερε μαζί του κι ένα σωρό καινούριες λέξεις, άγνωστες λέξεις, ξένες λέξεις, που έπρεπε πρώτα να μάθουμε τι σημαίνουν κι ύστερα να μάθουμε να τις προφέρουμε. Αφήσαμε να υπερισχύσει η ξενική λέξη, λες και οι Έλληνες δεν είχαμε δικές μας αντίστοιχες λέξεις.

Γιατί, λοιπόν, «Lockdown» κι όχι καραντίνα; Γιατί «delivery» κι όχι διανομή; Γιατί «Clickaway» κι όχι παράδοση εκτός μαγαζιού; Γιατί τόσο εύκολα εμείς, οι Έλληνες, αποδεχόμαστε κάθε ξένη λέξη και την κάνουμε δική μας; Η ελληνική γλώσσα είναι τόσο πλούσια και οι Έλληνες ικανοί γλωσσοπλάστες. Ας κρατήσουμε, λοιπόν, όσο μπορούμε τη γλώσσα μας «καθαρή».

Άποψη : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος – Δημοσιογράφος)

Διαβάστε επίσης:

  • Το στοίχημα του Λαϊλιά θα κερδηθεί ! Υποψήφιοι Δήμαρχοι, Νομάρχες και Βουλευτές των τελευταίων είκοσι(20) περίπου ετών στη φαρέτρα των υποσχέσεών τους συμπεριλάμβαναν την πρόταση της αναβάθμισης, α...
  • Η αλλοπρόσαλλη πρωτιά των Σερρών ! Θλίβομαι κάθε φορά, όταν βλέπω σε περιφερειακούς συνήθως τηλεοπτικούς σταθμούς  αφιερώματα για τις ομορφιές και την ιστορία των τόπων τους. Θλίβομαι, επειδ...