Η φύση πολλές φορές μάς ξαφνιάζει με τα καμώματα της. Και τότε βλέπουμε να συμβαίνουν περίεργα πράγματα. Έτσι, μία από τις τελευταίες ημέρες του Οκτώβρη «συνέλαβα» με τη φωτογραφική μου μηχανή ένα λαφιάτη, φαρδύ-πλατύ πάνω στο δρόμο, που κάποιος προπορευόμενος με τις ρόδες του οχήματός του το συνέθλιψε.


Η αυξημένη θερμοκρασία ξεγέλασε το φίδι και δεν έπεσε σε χειμερία νάρκη, σκέφτηκα. Και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις είδαμε αποδημητικά πουλιά να μην φεύγουν σε πιο ζεστές περιοχές, δέντρα να ανθίζουν πριν από το χειμώνα, άγρια ζώα να μπαίνουν στις αυλές σπιτιών. Πριν από λίγες ημέρες, άκουσα μάλιστα και αυτό το περίεργο: Για πρώτη φορά δεν πάγωσαν ακόμη τα νερά στην Ανταρκτική και δεν δημιουργήθηκαν παγετώνες.

Φυσικά, για όλα αυτά τα παράξενα και τα περίεργα υπάρχει εξήγηση και είναι πολύ λογική. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, λόγω της αλόγιστης χρήσης χημικών και πυρηνικών δοκιμών, αποσυντόνισε τη φύση και τα φαινόμενά της. Ο πλανήτης κινδυνεύει. Εκπέμπει SOS η φύση και μας προειδοποιεί ότι εάν δεν λάβουμε μέτρα η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική.

Από ένα φίδι, που κάνει ακόμη βόλτες Οκτώβριο μήνα, από μία αμυγδαλιά, που ανθίζει τέλος Σεπτέμβρη, από ποτάμια, που στεγνώνουν και πηγές, που στερεύουν, ακούμε το καμπανάκι της καταστροφής που πλησιάζει.

Κι αν όλοι εμείς, όλα τα παραπάνω, τα εντάσσουμε στα παράξενα και περίεργα της φύσης είναι καιρός να ανησυχήσουμε και να λάβουμε μέτρα.

Κείμενο: Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος – Δημοσιογράφος)

Διαβάστε επίσης:


Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 172 επισκέπτες