To 2010 o «Καλλικράτης» με τη συνένωση των Δήμων δημιούργησε πολλά προβλήματα στους δημότες κάποιων περιοχών. Ούτε, όμως, ο διάδοχος του «Καλλικράτη», «Κλεισθένης», έφερε λύσεις στα προβλήματα αυτά!


Έτσι, ενεργοί πολίτες από τις περιοχές στα όρια των πρώην Δήμων Σοχού, Αρέθουσας, Βερτίσκου και άλλων περιοχών εκεί δημιούργησαν το «Κίνημα Πολιτών Σοχού, Αρέθουσας και Περιχώρων» με σκοπό να πιέσουν για την απόσχισή τους από τους «τεράστιους» Δήμους Λαγκαδά και Βόλβης!
Το αίτημα για το «σπάσιμο» των Δήμων Λαγκαδά και Βόλβης και τη δημιουργία ενός «ορεινού» Δήμου , όπως σημειώνουν τα μέλη του κινήματος, δεν είναι τωρινό. Ομαδικά ή ατομικά, όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν κατατεθεί αιτήματα σε εκπροσώπους Φορέων και Βουλευτών της περιοχής.

«Τα τελευταία δέκα(10) χρόνια, όπως δείχνουν και σχετικές μελέτες, που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, η ζωή μας έχει αλλάξει άρδην. Και πάντως προς το χειρότερο! Βλέπουμε τα χωριά μας να ερημώνουν, τους νέους να εγκαταλείπουν τον τόπο τους. Η αστυνόμευση εξαιρετικά δύσκολη. Δεν έχουμε Αστυνομικό Τμήμα(ΑΤ) αλλά Σταθμό, όπου υπηρετούν μόλις δύο(2) άτομα, τα οποία οφείλουν να αστυνομεύουν μία περιοχή στην οποία η απόσταση μεταξύ των δύο ορίων ξεπερνά τα εβδομήντα(70) χιλιόμετρα! Ο αριθμός των μαθητών μας στα σχολεία κάθε χρόνο λιγοστεύει». Όλα τα παραπάνω αναφέρει ο κ.Μισχόπουλος, ο Πρόεδρος της Κίνησης για τη δημιουργία ενός νέου ορεινού Δήμου.

Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και σε άλλους Δήμους, που η συνένωσή τους με άλλους μεγαλύτερους Δήμους όξυνε παρά μετρίασε τα προϋπάρχοντα προβλήματα. Η απόσταση ενός χωριού από την πρωτεύουσα του Δήμου φαίνεται πως δεν αποτέλεσε κριτήριο ούτε στο Δήμο Σερρών, καθώς χωριά πολύ κοντά στην πόλη δημιούργησαν έναν ξεχωριστό Δήμο και χωριά, που απέχουν σαφώς μεγαλύτερη απόσταση εντάχθηκαν στο Δήμο Σερρών.

Μου έλεγε τις προάλλες γνωστός αυτοδιοικητικός παράγοντας του Νομού Σερρών με λαμπρή θητεία στα πράγματα του τόπου κατά τη δεκαετία 2000-2010 το εξής: «Στο Νομό Σερρών με τους επτά(7) Δήμους συμβαίνει το εξής παράδοξο Ιορδάνη. Έχουμε λόγο χάρη την Αναγέννηση, η οποία ανήκει στο Δήμο Σερρών τη στιγμή που αυτή απέχει από την πόλη περίπου 25 χιλιόμετρα και την ίδια ώρα το Ν.Σούλι που απέχει μόλις 4,5 χιλιόμετρα να ανήκει στο Δήμο Εμμανουήλ Παπά. Τι ψάχνεις να βρεις Ιορδάνη…»

Κείμενο: Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος - Δημοσιογράφος)

Διαβάστε επίσης:

  • Δε μασάει τα λόγια του ο κ.Τερζής Η εικόνα που χρησιμοποιήσαμε σαν background από το Θεατράκι Σερρών είναι από το αρχείο μας και δυστυχώς η σημερινή του κατάστασή του δεν έχει καμία σχέση... Li...
  • «Εύκολο» να ξεκινάς από το όνομα ! Εμείς, οι άνθρωποι, έχουμε ένα πολύ κακό ελάττωμα. Ξεκινάμε πάντοτε από τα εύκολα. Πόσο δύσκολο είναι τάχα να δοθεί ένα όνομα σε ένα πρώην στρατόπεδο; Όταν, μάλ...
  • Αχρείαστες κόντρες. Κουράζουν ! Συνήθως, πριν από τις δημοτικές εκλογές, όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι υπόσχονται εφικτά αλλά και ανέφικτα πράγματα. Ένα, όμως, που όλοι ανεξαιρέτως υπόσχονται είν...

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 335 επισκέπτες