Τέτοια αντανακλαστικά, η αλήθεια είναι ότι σπάνια συναντάς στη δύσμοιρη ελληνική πραγματικότητα, ιδίως, όταν η θεομηνία που έχει προηγηθεί έχει επιφέρει τόσο κάκιστα αποτελέσματα. Όταν, πριν από λίγες ημέρες, η Πρώτη Σερρών, εκεί στο Δήμο της Αμφίπολης, χτυπήθηκε από τη μανία της φύσης προκαλώντας και προξενώντας σημαντικές ζημίες και καταστροφές, όλοι θεωρούσαν για ανεπανόρθωτη βλάβη και για καταστάσεις, που λόγω και της καλοκαιρινής ραστώνης, δύσκολα θα επανέρχονταν σε σύντομο χρόνο.


Κι όμως, λίγη μόνο ώρα μετά το «χαλασμό» και αφού κόπασαν οι αέρηδες και σταμάτησε και η καταρρακτώδης βροχή, σύσσωμος ο μηχανισμός της Δήμου Αμφίπολης με τον ίδιο το Δήμαρχο της περιοχής και τους τέσσερις(4) Αντιδημάρχους έσπευσαν επιτόπου και ρίχτηκαν στη μάχη με το χρόνο για την ταχεία αποκατάσταση της βλάβης, που είχε προκληθεί από τα καιρικά φαινόμενα.
Το έντονο καλοκαιρινό φαινόμενο προκάλεσε σημαντικά προβλήματα. Δέντρα σκίστηκαν στα δύο, οι στάσεις των λεωφορείων επί της Εθνικής Οδού Δράμας-Αμφίπολης ξεριζώθηκαν, δρόμοι πλημμύρισαν, αγροτεμάχια βυθίστηκαν στο νερό, χώματα κάλυψαν ολόκληρους κοινόχρηστους χώρους και πέτρες κατέβηκαν από το βουνό μέσα στα πλινθόκτιστα και γραφικά σοκάκια του χωριού.

Ο συντονισμός ήταν άμεσος, καίριος και αποτελεσματικός. Δουλεύοντας ως αργά το βράδυ της Κυριακής και ξεκινώντας και πάλι από τα χαράματα της Δευτέρας, τα συνεργεία του Δήμου υπό την καθοδήγηση και διαρκή επιστασία του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Πρασίνου και Κοινόχρηστων Χώρων, Ιορδάνη Παπαδόπουλου, κατάφεραν σπουδαία αποτελέσματα. Ειδικότερα, δύο συνεργεία με τη συνδρομή μηχανημάτων χωματουργικών εργασιών, απομάκρυναν τις ογκώδεις πέτρες, που είχαν πέσει στο οδόστρωμα αλλά και τα δέντρα που είχαν καταπλακώσει δρόμους και πλατείες και εύλογα δυσκόλευαν την κίνηση πεζών και εποχούμενων πολιτών.
«Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο και όλους τους συναδέλφους μου Αντιδημάρχους για τα άμεσα αντανακλαστικά, το ομαδικό πνεύμα και το συντονισμό της όλης κατάστασης. Το μεγάλο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ», όμως, ανήκει δικαιωματικά στους εργαζόμενους των συνεργείων, που υπερέβαλαν εαυτούς και δούλεψαν εντατικά για το καλό της τοπικής κοινωνίας», μου είπε κάποιες ώρες αργότερα ο κ.Παπαδόπουλος.

Συμπέρασμα πρώτον: Τα φαινόμενα της φύσης δεν αστειεύονται και οι Δήμοι καλά θα κάνουν να πάρουν εγκαίρως μέτρα και να δώσουν έμφαση στην πρόληψη πριν να είναι πολύ αργά. Συμπέρασμα δεύτερον: Το ομαδικό πνεύμα και η συλλογική δουλειά μαζί με την έγκαιρη αντίληψη της κατάστασης που προκλήθηκε είναι κάτι το ζηλευτό και μακάρι εκεί στον απομακρυσμένο Δήμο Αμφίπολης να συνεχίσουν οι τοπικοί αιρετοί να λειτουργούν με τον παροιμιώδη αυτό τρόπο.

Κείμενο: Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος-Δημοσιογράφος)

Διαβάστε επίσης:

  • Επιχείρηση Φαράγγι – Φυσική προίκα ! Εργασίες καθαρισμού στο Φαράγγι του Αγγίτη, τόσο από την πλευρά της Συμβολής όσο κι από εκείνη της Ν.Μπάφρας, πραγματοποίησε ο Δήμος Αμφίπολης, στο πλαίσιο της ...
  • Οι μάσκες έπεσαν . . . ! Όταν φορέσαμε τις μάσκες πριν από περίπου ένα χρόνο, κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα γινόταν αναπόσπαστο κομμάτι του ενδυματολογικού μας συνόλου. Η μάσ...
  • 2021 με συνείδηση αλλά και με λίστα... Στις επόμενες γραμμές αναπτύσσω κάποιες σκέψεις, καθώς καιρό τώρα ήθελα να αναφερθώ, και προσωπικά αλλά και σε γενικότερο επίπεδο, σε ορισμένες καταστάσεις που ...

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 248 επισκέπτες