Στην αρχή είπαν να μην φοράμε μάσκα. «Η μάσκα είναι μόνο για τους υγειονομικούς», είπαν εμφατικά. Κάποιοι κάπως «πονηροί» είπαν, τότε, ότι επειδή δεν υπήρχαν μάσκες στην Ελλάδα, γι’αυτό τις απαγόρευσαν.


Αργότερα, οι μάσκες φορέθηκαν σε κλειστούς χώρους, ως επί το πλείστον από εργαζόμενους. Στο τέλος, η μάσκα έγινε υποχρεωτική από όλους, εργαζόμενους αλλά και πελάτες.

Σήμερα, η μάσκα βρήκε την «αξία», που κάποιοι της έδωσαν. «Η μάσκα θα μας σώσει από τον κορονοϊό», λένε και ξαναλένε. «Κι εσύ, που δεν φοράς μάσκα εκτός που κινδυνεύεις, πάρε κι ένα πρόστιμο να βάλεις μυαλό», συνεχίζουν αυτοί οι ίδιοι.

Μάσκα και στα σχολεία λοιπόν, από έξι(6) ετών κι άνω και μάλιστα μάσκα που χορηγείται δωρεάν. Έτσι, για να μην πουν κάποιοι ότι αναγκάζονται τα νοικοκυριά που έχουν παιδιά στο σχολείο να μπουν σε ένα ακόμη έξοδο!

Μάσκες μιας χρήσης και μάσκες πολλαπλών χρήσεων, μάσκες πάνινες, υφασμάτινες, πλαστικές, χρωματιστές ή μονόχρωμες, μάσκες στα χρώματα και με σχέδια ποδοσφαιρικών ομάδων, μάσκες γνωστών οίκων μόδας, μάσκες φτιαγμένες με χιούμορ και μπόλικη φαντασία. Όπως κι αν είναι η μάσκα, το μόνο βέβαιο είναι ότι ένα κάποιο πρόβλημα το προκαλεί σε αυτόν που τη φοράει. Λιγοστεύει τον αέρα που αναπνέουμε, ιδρώνει το μουστάκι μας, δυσκολεύει την ομιλία μας.

Εάν, όμως, είναι για το καλό μας, εάν με αυτόν τον τρόπο κρατάμε τον «άγνωστο ιό» μακριά μας, εάν η μάσκα θα μας προστατεύσει, εάν στο πρόβλημα της μετάδοσης του ιού η μάσκα είναι η «πρωταγωνίστρια», τότε …χαλάλι της!

Να βάλουμε μάσκα και έξω και μέσα, να τη συνδυάσουμε με τα χρώματα που φοράμε, να κρύψουμε το ειρωνικό χαμόγελο, όταν χρειάζεται, να πνίξουμε μία βρισιά που ίσως να βγαίνει από τα χείλη μας κάτω από μία μάσκα. Εκτός από τον ιό, η μάσκα προστατεύει κι από καβγάδες …

Κείμενο: Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος-Δημοσιογράφος)

Διαβάστε επίσης:

  • Δε μασάει τα λόγια του ο κ.Τερζής Η εικόνα που χρησιμοποιήσαμε σαν background από το Θεατράκι Σερρών είναι από το αρχείο μας και δυστυχώς η σημερινή του κατάστασή του δεν έχει καμία σχέση... Li...
  • «Εύκολο» να ξεκινάς από το όνομα ! Εμείς, οι άνθρωποι, έχουμε ένα πολύ κακό ελάττωμα. Ξεκινάμε πάντοτε από τα εύκολα. Πόσο δύσκολο είναι τάχα να δοθεί ένα όνομα σε ένα πρώην στρατόπεδο; Όταν, μάλ...
  • Αχρείαστες κόντρες. Κουράζουν ! Συνήθως, πριν από τις δημοτικές εκλογές, όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι υπόσχονται εφικτά αλλά και ανέφικτα πράγματα. Ένα, όμως, που όλοι ανεξαιρέτως υπόσχονται είν...

Who's Online

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται την ιστοσελίδα μας 355 επισκέπτες