Μια μπόρα ήταν αρκετή για να καταδείξει τις μεγάλες ασχήμιες της πόλης των Σερρών. Το ότι ζούμε σε μία μάλλον βρόμικη πόλη, το έχουμε αποδεχθεί και φαίνεται ότι δεν μας πειράζει και πολύ, αφού δεν αντιδρούμε και τόσο. Το ότι η πόλη μας είναι σε αδρές γραμμές απεριποίητη και παρατημένη, το βλέπουμε σε αρκετούς δρόμους, σε κάμποσα σοκάκια και σε κάποιες ακόμη γειτονιές και συνοικίες.


Το είδαμε, λοιπόν, για μία ακόμη φορά στη συμβολή των οδών Πατριάρχου Γρηγορίου Ζ’ και 8ης Μαΐου, στην περιοχή Καλκάνη, όπου πριν από λίγες ημέρες η ξαφνική μπόρα γέμισε με νερά τους δρόμους και βρήκε φραγμένα τα φρεάτια από χώμα, διαφημιστικά φυλλάδια, πλαστικά μπουκάλια, σακούλες και γόπες. Ναι! Καλά διαβάσατε! Και γόπες! Αποτσίγαρα, που κάποιοι ασυνείδητοι καπνιστές άδειασαν τα σταχτοδοχεία των αυτοκινήτων τους στο φρεάτιο, που ήδη ήταν μισοφραγμένο και το αποτελείωσαν.

Οι ίδιοι οι πολίτες αυτής της πόλης βρομίζουν την πόλη, αδιαφορούν για το κακό που κάνουν και για όλα αυτά περιμένουν τους «άλλους».
Ευτυχώς, μέσα στο «μαύρο» της ζωής μας, υπάρχουν και ψήγματα ευαισθησίας και ανθρωπιάς, υπάρχει κι η άλλη όψη του νομίσματος που έρχεται να επιβεβαιώσει τον κανόνα. Ένοικος παρακείμενης οικοδομής από το εν λόγω φρεάτιο, σαν είδε τη «λίμνη» που σχηματίστηκε από τη νεροποντή και τον επαπειλούμενο κίνδυνο για κάτι ίσως χειρότερο, έσπευσε με ένα σκουπόξυλο κι ένα σιδερένιο λοστό να αποφράξει το φρεάτιο «καθαρίζοντας» την ασυνειδησία κάποιων που λειτουργούν και συμπεριφέρονται «σαδιστικά» έναντι των άλλων, αθώων πολιτών.

Χρειάστηκαν λίγα λεπτά της ώρας, «ψυχή και θέληση» για να γίνει αυτό, που η ίδια η Πολιτεία δεν φρόντισε.

Τον είδαν πολλοί ένοικοι διπλανών πολυκατοικιών τον άνθρωπο αυτό, που καθάρισε τον υπόνομο. Κάποιοι τόλμησαν να του πουν «εύγε», κάποιοι άλλοι τον κοίταξαν κάπως «περίεργα», κάποιοι άλλοι αδιαφόρησαν.
Ήμουν κι εγώ ένας από εκείνους που είδα το όλο συμβάν. Δεν του φώναξα «εύγε», δεν του είπα «μπράβο», όμως, σήμερα λέω μεγαλοφώνως και γράφω δημοσίως ότι εάν όλοι είχαμε τις ίδιες ευαισθησίες με τον «Κύριο» αυτόν, τότε ίσως οι Σέρρες να γίνονταν μια πιο ανθρώπινη και μια πιο υποφερτή πόλη.

Κείμενο – Φωτογραφίες : Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Δημοσιογράφος - Φιλόλογος)

Διαβάστε επίσης:

  • Εσύ τι γυρεύεις ακόμη εκεί ; Επί της οδού Θεσσαλονίκης, απέναντι από το χώρο στάθμευσης της άλλοτε Νομαρχίας Σερρών, στέκει αλλοιωμένο από το χρόνο, μηχάνημα ελεγχόμενης στάθμευσης παροπλισ...
  • Οι κεραίες πάνω από τα κεφάλια μας ! Στις ζωγραφιές που έκανα μικρός θέλοντας να αναπαραστήσω το σπίτι μου, ζωγράφιζα πολυκατοικίες με μικρά, φωτεινά παράθυρα και στην ταράτσα ένα «δάσος» από κεραί...