Κρεατικά, κρεατολιχουδιές, παϊδάκια, κοκορέτσια, γλυκά, πολλά γλυκά και επιπλέον πολλά ποτά καταναλώθηκαν τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (αλλά και των Φώτων). Η ελληνική παράδοση θέλει στον κάθε τόπο της και το δικό της, ιδιαίτερο έδεσμα για να διατηρούνται τα έθιμα και οι συνήθειες. Θέλει και την υπερβολή, αυτό το χαρακτηριστικό, που ξεπερνά κάθε έννοια της οικονομίας και της ανέχειας της εποχής.


Μπορεί να εκκρεμούσε η δόση του ΕΝΦΙΑ, της Εφορίας, η αποπληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ και του Νερού, όμως το γλέντι στήθηκε στα χωριά και στις πόλεις. Κι αφού ο Έλληνας έφαγε και ήπιε πολύ, αφού χόρτασε το μάτι και «μπούκωσε» η κοιλιά του, αφού το οινόπνευμα απελευθέρωσε αυτά τα «αχ!» και τα «θέλω», που μας καταπιέζουν τον υπόλοιπο χρόνο, έπειτα και κατόπιν φρόντισε ο ίδιος Έλληνας να μπαλώσει τις τρύπες των οικογενειακών βαρών, που άφησε στην άκρη.

Κοιτάζει τότε και τα επιπλέον κιλά που πρόσθεσε η υπερβολή των γιορτών των Χριστουγέννων, την κοιλιά του που ξεχείλωσε και τα παχάκια που προστέθηκαν γύρω από τη μέση. Ήρθαν μέσα Ιανουαρίου και αυτός ο ίδιος Έλληνας τρέχει γοργά στα γυμναστήρια και στα γήπεδα, ρίχνεται σε αυστηρές δίαιτες και «αφαγίες» μπας και κατορθώσει να διορθώσει όλα όσα οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς άφησαν φεύγοντας.

Έτσι είναι ο Έλληνας ! Ζει την κάθε γιορτή έντονα, χαίρεται και γλεντά, ξορκίζει τη φτώχεια με στιγμές χαρούμενες κι όταν φτάσει ο «κόμπος στο χτένι», τότε και μόνο τότε, τρέχει να μπαλώσει τις τρύπες της ζωής του.

ΑΠΟΨΗ : ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Δημοσιογράφος - Φιλόλογος)

Διαβάστε επίσης: