Πηγαίνοντας προς Θεσσαλονίκη και από το ύψος της διασταύρωσης του Προβατά και μέχρι τον κόμβο του Στρυμονικού περίπου, διέκρινα από μακριά ένα σύννεφο ομίχλης παρόλο που ο καιρός ήταν πεντακάθαρος.

Όμως, πλησιάζοντας κατάλαβα από τη μυρωδιά ότι το σύννεφο ήταν από καπνό. Δεκάδες φωτιές δεξιά και αριστερά από το δρόμο, φωτιές στις καλαμιές των χωραφιών, που έσπερναν το μονοξείδιο του άνθρακα κι έκαναν εξαιρετικά δύσκολη την αναπνοή.

Ο αέρας που φύσηξε τις προηγούμενες ημέρες «στέγνωσε» τις καλαμιές και οι αγρότες βρήκαν την ευκαιρία που περίμεναν. Επειδή, ομολογώ, δυσκολεύτηκα από την κάπνα και προβληματίστηκα με την όλη κατάσταση, ρώτησα μερικούς αγρότες γιατί το κάνουν αυτό. Η απάντηση ήταν μία και πάντοτε η ίδια. Γιατί δυσκολεύονται στο όργωμα και το κάψιμο των καλαμιών τούς διευκολύνει. Ρώτησα, όμως, και κάποιον γεωπόνο και μου είπε πως θα ήταν προτιμότερο να οργανώνονται οι καλαμιές, χωρίς προηγουμένως να καούν, αφού είναι ένας καλός τρόπος λίπανσης του χωραφιού.

Δεν γνωρίζω, αν η νομοθεσία προβλέπει κάτι επ’αυτού του ζητήματος, ωστόσο, το πρόβλημα δεν σταματά μόνο στους διερχόμενους οδηγούς κι επιβάτες. Το πρόβλημα είναι κυρίως για τους κατοίκους της περιοχής, που επιβαρύνονται με την καπνιά που χρόνια τώρα εισπνέουν και με τη μουντζούρα που επικάθεται σχεδόν παντού.

Αυτή η περιοχή είναι τόσο επιβαρυμένη από μυρωδιές, από κουνούπια, από φυτοφάρμακα και οι κάτοικοι έχουν κάθε εποχή κι ένα άλλο πρόβλημα να αντιμετωπίσουν κάθε φορά. Θυμαμαι πως την άνοιξη περνώντας πάλι από την ίδια περιοχή ήταν διάσπαρτη και διάχυτη παντού η έντονη μυρωδιά φυτοφαρμάκου με το οποίο ραντίζονται τα ρύζια, τα καλαμπόκια και ό,τι άλλο παράγεται στην ευρύτερη τοποθεσία. Ως καταναλωτές, όμως, όλοι μας προσθέτουμε στη διατροφή μας φυτοφάρμακα, στα πνευμόνια μας μονοξείδιο του άνθρακα, στη ζωή μας τα ενοχλητικά κουνούπια.

Ρωτάω: ένας ανώδυνος τρόπος αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων της περιοχής και κατ’ επέκταση όλων των δικών μας δεν υπάρχει;

Άποψη: Ιορδάνης Ξανθόπουλος (Φιλόλογος - Δημοσιογράφος)

Διαβάστε επίσης:

  • «Οι Άθλιοι» στη θέση Κλειδί Παρακολούθησα με ενδιαφέρον ρεπορτάζ από το κανάλι ΤΗΛΕ-ΕΠΙΛΟΓΕΣ, όπου ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος με κραυγή απόγνωσης καλούσε το λαό να...
  • Η ανθρώπινη ζωή στο ζύγι της απελπισίας ! Ανάμεσα στις χιλιάδες των ειδήσεων, που ακούστηκαν όλες αυτές τις ημέρες, πέρασε και η είδηση αυτή: Γιατροί στη γειτονική Ιταλία επιλέγουν με κριτήριο την ηλικί...